Un alt parc aflat în administrarea Primăriei Generale are probleme. Copaci uscați în Parcul Izvor. ALPAB cere abia acum replantarea lor

06 oct. 2021
241 Afișari
Un alt parc aflat în administrarea Primăriei Generale are probleme. Copaci uscați în Parcul Izvor. ALPAB cere abia acum replantarea lor
Un alt parc aflat în administrarea Primăriei Generale are probleme. Copaci uscați în Parcul Izvor. ALPAB cere abia acum replantarea lor

Zeci de copaci plantați anul trecut în Parcul Izvor din Capitală s-au uscat, iar Administrația Parcurilor spune că aceștia au fost plantați greșit de cei care erau obligați să o facă. O asociație de mediu reclamă însă faptul că după ce s-au făcut procese-verbale de plantare, situația copacilor „nu a mai interesat pe nimeni”.

Încă un parc aflat în administrarea Primăriei Capitalei are probleme de întreținere. În Parcul Izvor se află zeci de copaci care s-au uscat, iar Administrația Parcurilor, care se ocupă de administrarea lui, spune că răspunderea este a firmelor care i-au plantat.

Arborii uscați din Parcul Izvor au fost plantați anul trecut „în compensare” de firmele care au obținut autorizații de defrișare în Capitală, scrie Libertatea, după ce starea copacilor neîngrijiți a fost semnalată de un cititor. Tudorel Bîră, director Parcuri în cadrul ALPAB, a declarat că va cere firmelor să îi replanteze până se prind.

„La Parcul Izvor s-au plantat mesteceni, tei și frasini. Există riscul ca acești copaci să nu se prindă, s-a întâmplat atât la Izvor, cât și în Parcurile Tineretului și Floreasca. Vom face însă adrese către firmele implicate să-i replanteze până se prind”, a declarat Tudorel Bîră, director Parcuri în cadrul ALPAB, la Libertatea.

Asociație de mediu: „Deficiențe de plantare și de întreținere”

Chiar dacă plantările în compensare sunt o măsură bună, ele sunt făcute de multe ori superficial, doar pentru obținerea avizelor de defrișare, spune Dan Trifu, vicepreședinte al Fundației Eco Civica. Reprezentantul asociaței ecologice a declarat pentru Libertatea că plantările în compensare „au fost extrem de nocive pentru București” pentru că „există deficiențe de plantare și de întreținere”.

În general, în compensare „se plantează alandala”, de multe ori în aceleași locuri, „aceasta fiind o mare problemă a Primăriei Generale”, pentru că „s-au făcut procese-verbale de plantare și după aceea nu a mai interesat pe nimeni”.

„În primăvară, o să începem și noi să numărăm, să vedem unde s-a plantat în compensație și în ce stadiu se află arborii respectivi”, a mai afirmat vicepreședintele Eco Civica.

Plantările în compensare, obligatorii în București din 2009

Parcul Izvor se află în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) și se întinde pe o suprafață de 17 hectare, fiind situat în apropierea Palatului Parlamentului.

Plantările în compensare au fost reglementate în 2009, printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Astfel, cei care obțin avize de defrișare sunt obligați să planteze în raport de 6/1, adică șase exemplare pentru fiecare arbore defrișat. În funcție de caracteristicile zonei defrișate, raporturile privind arborii care trebuie plantați pot fi însă și de 1/1 sau de 10/1.

Dacă beneficiarii avizelor nu au terenuri pe care să planteze copaci, acestea sunt puse la dispoziție de către ALPAB, printr-un protocol în care se precizează amplasamentul, perioada de execuție, numărul și speciile utilizate, precum și condițiile de întreținere a materialului dendrologic.

Citește și

 

 

Cookies