BOR: De ce construim Catedrala Neamului? Pentru că şi Arena Naţională a fost făcută din fonduri publice, „fără mari proteste”

de:
02 feb. 2012
18 Afișari
BOR: De ce construim Catedrala Neamului? Pentru că şi Arena Naţională a fost făcută din fonduri publice,

Până în prezent, s-a construit 3% din Catedrala Mântuirii Neamului, lucrările de armare şi betonare a lăcaşului de cult fiind în plină desfăşurare.

Inginerul Ionuţ Gulinescu, şeful punctului de lucru al şantierului din Dealul Arsenalului, a precizat că se montează zilnic în jur de 60 de tone de fier-beton, urmând ca această cantitate să crească până la 80 de tone de fier-beton pe zi. „S-a armat pe grinda principală dinspre sud, astfel că avem prevăzută turnarea unui plot de beton în această zonă, precum şi pe placa din nord. Lucrări similare se vor desfăşura pe grinda principală longitudinală, unde va fi turnat al patrulea plot de beton. Aceste lucrări succesive de armare şi betonare au ajuns la jumătatea grinzilor transversale şi longitudinale din fundaţia construcţiei”, a explicat Gulinescu.

BOR: „Și Arena Naţională a fost construită din fonduri publice fără mari proteste”

După cum susţin oficialii Patriarhiei, construcţia Catedralei Mântuirii Neamului ar fi justificată şi de faptul că, în Capitală, s-a ridicat un stadion naţional din fonduri publice „fără mari proteste”.

„De remarcat faptul că în Bucureşti a fost construit stadionul National Arena cu o capacitate de 55.000 de locuri, din fonduri publice, fără mari proteste în legătură cu oportunitatea acestui obiectiv sportiv naţional. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului, cu o capacitate de 5.000 de locuri, va fi construită doar parţial din fonduri publice, ceilalţi bani fiind din donaţii ale clerului şi credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate”, motivează Patriarhia pe site-ul propriu.

Mai mult, reprezentanţii BOR spun că noul lăcaş de cult va fi doar puţin mai înalt decât clădirea Palatului Parlamentului, însă va avea în final doar 10% din suprafaţa desfăşurată a acestuia.

Recent, patriarhul Daniel a susţinut că noua Catedrală a Neamului ar fi necesară şi pentru că membrii Sfântului Sinod nu mai încap în altar, întrucât numărul lor a crescut de la 12 la 55 de persoane.

BOR: „Biserica este singura şcoală care nu se finalizează cu examenul de BAC”

În plus, Patriarhia este de părere că noua Catedrală nu poate fi pusă în concurenţă cu şcolile şi spitalele din România deoarece este complementară acestora. Jurnaliştii de la Deutsche Welle au concluzionat în documentarul realizat vara trecută că, în ultimii 20 de ani, la fiecare două zile s-a finalizat o biserică, cu sprijin material de la Guvern. Între timp, câte trei şcoli sunt închise zilnic şi din ce în ce mai multe spitale.

„Şcolile publice din România sunt concurate şi completate de multe şcoli particulare, apărute după 1990, aşa cum spitalele şi alte unităţi medicale de stat sunt concurate şi completate de centre medicale private. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului nu poate fi înlocuită de una privată, deoarece Catedrala este un simbol al unei mari comunităţi în rugăciune, al unui oraş întreg, al unei provincii şi al unui popor. Biserica este singura şcoală care nu se finalizează cu examenul de bacalureat sau cu studiile de doctorat, ci rămâne permanent o şcoală spirituală pentru toată viaţa”, opinează înalţii prelaţi.

Șeful arhitecţilor: Catedrala Neamului este una din cele mai mari greşeli urbanistice ale Bucureştiului

Construcţia Catedralei Neamului a fost catalogată, alături de Bulevardul Uranus, drept una dintre cele mai mari greşeli urbanistice ale Bucureştiului, după cum apreciază Șerban Țigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.

Ansamblul Arhitectural “Catedrala Mântuirii Neamului”, pe care Patriarhia Română îl construieşte va surprinde prin grandoarea sa toată lumea ortodoxă şi nu numai. Lăcaşul de cult din Dealul Arsenalului va fi structurat pe două subsoluri, demisol, parter plus 14 etaje, punctul cel mai înalt al edificiului fiind la înălţimea ultimului etaj al unui turn de 30 de etaje. Catedrala va fi dotată cu săli polivalente şi de conferinţe, apartamente pentru înalţii prelaţi şi heliport, funcţiuni despre care B365.ro a scris în exclusivitate aici.

Vezi aici Video 3D cum va arăta Catedrala Neamului la final, randare nerecunoscută oficial de Patriarhia Română dar proiectată de firma Vanel Exim din Bacău, care a câştigat contractul de ridicare a construcţiei contra unei sume echivalente cu 100 de milioane de euro.

Cookies