ARHIVA B365

Un alt britanic a fost decapitat de Gruparea Statului Islamic

O înregistrare video intitulată „un nou mesaj către America şi aliaţii săi”, realizată potrivit aceluiaşi scenariu ca la decapitările cărora le-au devenit victime doi americani şi un britanic, prezintă presupusa execuţie prin decapitare a lucrătorului umanitar britanic Alan Henning, scrie Mediafax. 

Alan Henning, în vârstă de 47 de ani, îmbrăcat în aceeaşi ţinută de culoare portocalie ca a victimelor precedente, spune o scurtă frază, după care călăul său acuză Parlamentul britanic că este responsabil de moartea sa. „Uciderea brutală a lui Alan Henning de către Stat Islamic arată cât de barbari şi respingători sunt teroriştii”, a declarat premierul britanic David Cameron, adăugând că gândurile sale merg către soţia şi copiii lucrătorului umanitar.

„Alan a plecat în Siria pentru a transporta ajutor către persoane de toate confesiunile şi care aveau nevoie de acesta. Faptul că a fost luat ostatic în momentul în care dorea să ajute pe alţii (…) şi, acum, că a fost asasinat arată că perversitatea teroriştilor din cadrul (grupării) Stat Islamic este fără limite”, a adăugat premierul britanic. Călăul, a cărui voce este modificată electronic, vorbeşte cu accent britanic şi pare a fi acelaşi care l-a asasinat pe ostaticul britanic David Haines, la mijlocul lui septembrie, potrivit SITE.

La sfârşitul înregistrării video, care durează numai un minut şi 11 secunde, SI prezintă un alt ostatic american, Peter Kassig.

Înregistrarea video care prezintă presupusa execuţie prin decapitare a lui Alan Henning încă nu a fost autentificată.

Alan Henning este al patrulea ostatic occidental decapitat de SI în Siria, după jurnaliştii americani James Foley, pe 19 august, şi Steven Sotloff, pe 2 septembrie, şi lucrătorul umanitar britanic David Haines, pe 13 septembrie.

Un francez, Hervé Gourdel, a fost la rândul său decapitat în Algeria potrivit aceluiaşi scenariu (înregistrare video difuzată pe 24 septembrie) de către jihadişti care fac parte dintr-o grupare afiliată SI.

Alan Henning, un şofer de taxi originar din Manchester, tată a doi adolescenţi, a fost răpit în decembrie anul trecut în timp ce transporta ajutor umanitar pentru o tabără de refugiaţi sirieni.

Peter Kassig, următorul ostatic ameninţat cu uciderea de către islamişti, este un fost membru al armatei americane care a luptat în Irak. În vârstă de 25 sau 26 de ani, el a părăsit armata în 2012, a plecat să se stabilească la Beirut după o căsătorie eşuată şi a înfiinţat o asociaţie umanitară, numită SERA (Special Emergency Response and Assistance).

Statele Unite şi aliaţii săi, între care Marea Britanie, efectuează zilnic raiduri aeriene asupra unor poziţii ale organizaţiei teroriste Stat Islamic, care a cucerit vaste teritorii în Irak şi în Siria.

„Este un nou exemplu clar al brutalităţii acestei grupări şi tocmai din acest motiv preşedintele a pus în aplicare o strategie pentru a slăbi şi distruge SI”, a declarat Lisa Moncao, consiliera preşedintelui american Barack Obama în probleme legate de terorism, precizând că verificări sunt în curs pentru a confirma autenticitatea acestei înregistrări video.

Înregistrarea video care prezintă presupusa execuţie prin decapitare a lui Alan Henning încă nu a fost autentificată.

Alan Henning este al patrulea ostatic occidental decapitat de SI în Siria, după jurnaliştii americani James Foley, pe 19 august, şi Steven Sotloff, pe 2 septembrie, şi lucrătorul umanitar britanic David Haines, pe 13 septembrie.

Premierul britanic David Cameron a condamnat vineri seara „uciderea brutală a lui Alan Henning de către Stat Islamic”, organizaţia care a revendicat executarea prin decapitare a lucrătorului umanitar într-o înregistrare video difuzată puţin mai devreme.

„Uciderea brutală a lui Alan Henning de către Stat Islamic arată cât de barbari şi respingători sunt teroriştii”, a declarat Cameron, adăugând că gândurile sale merg către soţia şi copiii lucrătorului umanitar britanic.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button