Un aditiv alimentar toxic, interzis de Uniunea Europeană. Schimbarea se aplică din 2022

10 oct. 2021
48857 Afișari
Un aditiv alimentar toxic, interzis de Uniunea Europeană. Schimbarea se aplică din 2022
Un aditiv alimentar toxic, interzis de Uniunea Europeană. Schimbarea se aplică din 2022

Dioxidul de titan (E171) nu va mai putea fi folosit în Uniunea Europeană. Propunerea Comisiei Europene a fost aprobată de statele membre ale UE. Schimbarea se aplică din anul 2022.

Un aditiv alimentar toxic, interzis de Uniunea Europeană. Schimbarea se aplică din 2022, după ce, vineri, propunerea făcută de Comisia Europeană a fost aprobată de statele membre ale UE.

Un aditiv alimentar toxic, interzis de Uniunea Europeană

Vineri, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene de interzicere ca aditiv alimentar, începând din anul 2022, a dioxidului de titan (E171).

Ce este dioxidul de titan? Acest aditiv alimentar are strict rolul de colorant (pigment alb) pentru mai multe produse, precum guma de mestecat, produse de patiserie, suplimente alimentare, supe, dar și bulionuri, potrivit informațiilor oficiale transmise de Comisia Europeană prin intermediul unui comunicat de presă.

Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că atât siguranța alimentelor din Uniunea Europeană, cât și sănătatea persoanelor care le consumă, nu mai sunt lucruri negociabile.

„În prezent, acționăm decisiv împreună cu statele membre, pe baza unor date științifice solide, pentru a elimina un risc legat de o substanță chimică utilizată în alimente”, a declarat Stella Kyriakides.

Încă din luna mai a acestui an, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), a decis că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat un aditiv alimentar sigur.

„Luând în considerare toate studiile disponibile și datele științifice, grupul a ajuns la concluzia că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar”, potrivit unei declarații făcute de EFSA, care cite un înalt oficial, profesorul Maged Younes.

Schimbarea se aplică din 2022

Propunerea făcută de Comisia Europeană s-a bazat pe avizul științific făcut de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, care a ajuns la concluzia că aditivul E171 nu mai poate fi considerat ca fiind unul sigur, mai ales din cauza faptului că nu pot fi excluse preocupările ce au legătură cu genotoxicitatea.

Schimbarea se aplică la începutul anului 2022, asta dacă nu va fi adoptată o obiecție făcută de Consiliul sau Parlamentul European, până la sfârșitul anului (aceasta ar fi excepția). Eliminarea se va face treptat, pe parcursul a 6 luni, după care urmează să se aplice o interdicție totală de utilizare în toate produsele alimentare.

Cookies