Simfonia Apei 2024 din acest weekend este ultimul spectacol ținut la fântânile de la Piața Unirii în acest an, și este posibil să nu mai vedem spectacolele acvatice cu lumini din centrul Bucureștiului timp de mai mulți ani. În perioada următoare ar urma demararea lucrărilor la planșeul de la Unirii, fapt care ar transforma toată zona din centrul Capitalei în Șantier și ar face desfășurarea acestor evenimente greu spre imposibil de realizat.
Bucureștenii care sunt pasionați de spectacolele de la fântânile arteziene de la Piața Unirii ar trebui să nu rateze show-ul din acest weekend, deoarece este ultimul din acest an, și probabil și din următorii ani, deoarece întreaga zonă din centrul Capitalei urmează să devină un șantier din cauza lucrărilor de consolidare și reabilitare a planșeului de la Unirii.
Astfel, potrivit Apa Nova, spectacolul din acest weekend are tematica „București Capitală Europeană” și va avea loc între orele 20:00 și 21:30(accesul se face începând cu ora 19:30). Ediția a V-a a show-urilor care au avut loc în acest an la fântânile de la Unirii a început pe 17 mai 2024. De atunci, preț de cinci luni, bucureștenii și turiștii au putut admira spectacole multimedia care au îmbinat apa cu jocurile de lumini și cu muzica chiar în centrul Bucureștiului.
În acest an au avut loc mai multe weekenduri tematice la „Simfonia Apei”, precum cele dedicate aniversării a 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută de România, weekendurile 26-27 iulie și 17-18 august fiind marcate de spectacole cu acest specific.
Cu ocazia acestui eveniment, traficul este restricționat pe Bulevardul Unirii, pe segmentul cuprins între Bulevardul Dimitrie Cantemir și Splaiul Independenței (mai precis în zona de la fântâni).
Organizarea edițiilor viitoare de Simfonia Apei este incertă, deoarece ar urma să fie demarate lucrările de consolidare a planșeului de sub Piața Unirii. Când anume nu știm încă, însă în urmă cu câteva zile au coborât în subteran Raed Arafat, Daniel Băluță și Mugur-Mihai Toader, prefectul Bucureștiului, alături de mai mulți specialiști, concluzia fiind că lucrările trebuie să înceapă „de urgență”, deoarece riscul este unul tangibil. Când vor începe lucrările sau cât vor dura rămâne însă, în continuare, un mister.
Odată cu amenajarea noului centru civic al Bucureștiului, realizat prin demolări masive între dealul Uranus și actualul rond de la Piața Alba Iulia, pe bulevardul „Victoria Socialismului” (gândit să fie mai lung și mai lat decât faimosul Champs-Elysees din Paris) au fost realizate în 1987 „fântânile decorative”, așa cum erau numite. A fost realizată fântâna de mari dimensiuni, de la Piața Unirii, dar și alte 44 de fântâni mai mici, amenajate pe spațiul dintre sensurile de circulație ale bulevardului. Ca să se asorteze cu clădirile ridicate pe o parte și pe cealaltă a bulevardului, fântânile au fost placate cu marmură și granit. Ansamblul de fântâni arteziene se întinde pe mai bine de un kilometru și jumătate și ocupă circa 17 mii de metri pătrați.
Arhitectul-șef al acestui proiect ar fi sugerat că amenajarea acestor fântâni ar putea ajuta chiar la aerisirea zonei, dar fiind cantitatea imensă de beton care a fost turnată, totodată aceste fântâni simbolizând bunăstarea și aprecierea poporului socialist pentru lucrările de acest gen.
După 1990, fântânile au intrat într-un proces lent dar sigur de deteriorare, modernizarea acestora fiind mereu considerată prea costisitoare de primarii Capitalei. În cele din urmă însă, între 2015 și 2019 au fost modernizate fântânile de la Piața Unirii, fiind un proces care a necesitat modificarea structurilor și instalațiilor existente. În prezent, fântânile sunt dotate cu aparate și tehnologii de ultitmă generație la nivel european. Spre exemplu, sistemul este monitorizat complet digital permiţând acum controlul oricărei unităţi individuale din ansamblu.