Ultimele zile de înscrieri la Competiția de Biliard în Scaun Rulant din București. Sunt așteptați atât jucătorii profesioniști, cât și amatorii

06 mai 2023
72 Afișari
Ultimele zile de înscrieri la Competiția de Biliard în Scaun Rulant din București. Sunt așteptați atât jucătorii profesioniști, cât și amatorii
Ultimele zile de înscrieri la Competiția de Biliard în Scaun Rulant din București. Sunt așteptați atât jucătorii profesioniști, cât și amatorii. Sursa foto: Asociația Mereu Împreună pentru Oameni

Cea mai mare competiție indoor destinată sportivilor cu dizabilități locomotorii are loc vineri, 12 mai, la Clubul IDM din București: Competiția de Biliard în Scaun Rulant. Sunt ultimele zile de înscrieri la cea de-a VII-a ediție, iar participarea este gratuită.

👨‍🦽🎱 Competiția de Biliard în Scaun Rulant are loc în București

Înscrierile la Competiția de Biliard în Scaun Rulant sunt deschise până miercuri, la data de 10 mai. Evenimentul este organizat de Asociația Lions Club Sportiv Mereu Împreună pentru Oameni împreună cu D.G.S.A.P.C. Sector 2 și Sector 4, sub patronajul Direcției pentru Sport a Municipiului București din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Consiliului Național al Dizabilității din România și Comitetului Național Paralimpic.

Persoanele cu dizabilități reprezintă aproape 4% din populația României. La finalul lunii martie 2022, numărul total de persoane cu dizabilități era de 867.474, ceea ce reprezintă 3,95% din populația țării noastre, potrivit statisticilor Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. În prezent, în București sunt înregistrate aproape 86.000 de persoane cu dizabilități.

Sursa foto: Asociația Mereu Împreună pentru Oameni
Sursa foto: Asociația Mereu Împreună pentru Oameni

România are și învingători în scaun rulant

E o bucurie imensă pentru mine să fiu martor al continuității acestei competiții. Pentru prima dată în istorie, un român în scaun rulant, Ioan Tudose, campionul ediției din 2022 al Competiției de Biliard în Scaun Rulant s-a calificat în primăvară și a concurat la Malmö Open, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate sportivilor cu dizabilități din Europa, ceea ce demonstrează că eforturile tuturor încep să dea roade, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

Peste 20 de kg de medalii la biliard, ciclism, baschet, tenis de câmp, tir cu arcul (toate practicate din scaunul rulant), dar și o voință imensă: bucureșteanul Ioan Tudose a descoperit în Suedia o altă lume participând la Malmö Open, competiție legendară organizată încă din anul 1977.

Anul trecut, peste 2000 de sportivi cu dizabilități din 23 de țări au putut concura la 14 discipline, printre care fotbal, pingpong, hochey, rugby. La vârsta de 33 de ani, Ioan Tudose a căzut de pe un stâlp de înaltă tensiune, fiind electrician. A încercat să treacă peste tragedie cu ajutorul sportului:

Spiritul meu sportiv m-a îndemnat să particip de-a lungul timpului la concursuri din discipline diferite. Anul trecut am ales să particip la Competiția de Biliard în Scaun Rulant. Câștigarea locului I m-a convins încă o dată că performanța este posibilă și mi-a oferit oportunitatea să joc alături de marii campioni ai biliardului în scaun rulant în Suedia. A fost o experiență fantastică!, spune Ioan Tudose.

Ioan Tudose. Sursa foto: Asociația Mereu Împreună pentru Oameni
Ioan Tudose. Sursa foto: Asociația Mereu Împreună pentru Oameni

Avem oameni frumoși și curajoși, care vin la Competiția de Biliard în Scaun Rulant din toate colțurile țării – pe unii dintre ei îi știm din 2015, de la prima ediție, azi ne revedem ca prieteni. Sportul îi ajută să-și dezvolte abilitățile, să-și îmbunătățească sănătatea și, cel mai important, îi ajută să-și facă noi prieteni. Un studiu Harvard recent ne arată că singurătatea e la fel de dăunătoare precum fumatul sau alcoolul și că, de fapt, relațiile interumane sunt cele ne aduc fericirea în viață, transmite Irina Văcărean, organizator.

Ediția 2023 are două secțiuni

Concursul la categoria Bila 9 se joacă în piramidă dublă, fiecare participant având două șanse (două meciuri) pentru a se califica în primii 8 sau 16 jucători, în funcție de numărul de participanți, de unde orice meci va fi eliminatoriu până la încheierea concursului.

La competiție sunt așteptați atât jucătorii profesioniști de biliard, cât și amatorii. Ediția 2023 are 2 secțiuni:

  • una adresată jucătorilor în scaun rulant;
  • cealaltă este adresată celor cu handicap locomotor, dar care pot sta în picioare.

Sonia Simionov, campioană națională la biliard, va arbitra meciurile. La finalul concursului, toți concurenții vor participa la tombola dotată cu numeroase premii.

Participarea este gratuită, indiferent de nivelul de abilitate, pe bază de înscriere la adresa [email protected] sau [email protected].

Sursa foto: Asociația Mereu Împreună pentru Oameni
Sursa foto: Asociația Mereu Împreună pentru Oameni

Informații puteți găsi și AICI, AICI sau AICI.

Cookies