Ultimele 30 de ore cu mască pe stradă! Klaus Iohannis anunță ridicarea restricțiilor în România

13 mai 2021
562 afișări
Ultimele 30 de ore cu mască pe stradă! Klaus Iohannis anunță ridicarea restricțiilor în România

Decizie importantă anunțat de Klaus Iohannis începând cu 15 mai în România, atunci când nu va mai fi obligatorie masca în spațiile publice. De asemenea, nu vor mai exista restricții de circulație noaptea și magazinele își reiau programul normal.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după şedinţa de lucru cu premierul şi cu mai mulţi miniştri pe tema pandemiei, că din 15 mai se elimină purtarea măştii în exterior, cu unele excepţii şi se elimină restricţiile de circulaţie de noapte.

El a precizat că vom avea o relaxare pas cu pas şi că a fost întocmit un calendar până la 1 septembrie, după care va fi făcută o nouă evaluare.

Anunțul lui Iohannis

„Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul cu acești pași până pe 1 septembrie. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie rexpectate măsurile în vigoare și să ne vaccinăm.

Măsurile concrete de relaxare pe care le-am discutat sunt:

Prima etapă de relaxare e în 15 mai, următoarea etapă e 1 iunie, apoi 1 iulie și 1 august.

  • Din 15 mai se elimină portul măștii la exterior cu câteva excepții (piețele, târgurile, stațiile de transport public, mijloacele de transport public).
  • Din 15 mai se elimină restricțiile de circulație noapte și se elimină restricțiile de funcționare ale magazinelor.
  • La nunți, botezuri, mese festive – de la 1 iunie pot participa la exterior maxim 70 de persoane. La interior pot participa maximum 50 de persoane. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, dispar restricțiile.
  • În sălile de sport, dacă organizatorul garantează că toți participanții sunt vaccinați, numărul de persoane poate crește.
  • Școli: noi păstrăm normele care țin de rata de incidență (cele trei scenarii). E previzibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci la școli se aplică normele de până acum. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală”, a transmis președintele Klaus Iohannis joi într-o conferință de presă.

Președintele mizează pe vaccinare

”Am discutat despre pandemie, despre campania de vaccinare şi despre măsuri de relaxare. Peste un an de zile a durat până acum pandemia, a fost multă, prea multă suferinţă în România şi îmi pare rău pentru toţi cei care au suferit, însă trebuie să ne amintim şi de cei care au făcut posibilă genstionarea acestei pandemii.

Preşedintele a transmis ”mulţumiri” eroilor pandemiei, personalul medical. Trebuie să ne fie foarte clar că suntem în pregătire pentru România post-pandemică”, a declarat Iohannis după şedinţa de lucru cu premieurl şi cu mai mulţi miniştri.

Cookies