ESENTIAL

De vineri, 500.000 de bucureşteni riscă amenzi pentru că nu şi-au făcut asigurarea obligatorie a locuinţei

Şeful Pool-ului de asigurare împotriva dezastrelor naturale, Marius Bulugea, a declarat pentru B365.ro că, joi este ultima zi în care proprietarii de imobile nu sunt sancţionaţi dacă nu au o asigurare obligatorie de locuinţă. „Legea 260/2008 spune că, începând de  vineri se pot da amenzi, teoretic. Practic, nu vă pot spune dacă se va întâmpla aşa. Sunt alte metode pe care le pot aplica primarii înainte de sancţiuni, adică trimiterea unor somaţii şi sunt deja care au făcut acest lucru”, a precizat Marius Bulugea, preşedintele PAID.

500.000 de proprietari bucureşteni nu au încă poliţă obligatorie

Conform sursei citate, până în prezent au fost încheiate, în Capitală, aproximativ 150.000 de poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei şi, potrivit estimărilor şefului PAID, cam tot atâtea asigurări facultative de locuinţă. În aceste condiţii, aproape jumătate de milion de proprietari de case din Bucureşti riscă să fie sancţionaţi contravenţional, începând de vineri.

„Până acum s-au încheiat asigurări obligatorii la 18-19 procente din total, la care se adaugă acelaşi procent pentru cei care au asigurare facultativă”, a menţionat Bulugea pentru B365.ro.

Autorităţile statului s-au contrazis de mai multe ori asupra datei la care vor intra în vigoare sancţiunile contravenţionale pentru lipsa asigurării obligatorii a locuinţei. CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor) a venit cu precizări suplimentare: de la 5 august 2011 se pot acorda amenzi cu valoarea cuprinsă între 100 – 500 de lei.

20.000 de euro, despăgubirea maximă

Despăgubirea maximă pe care o pot primi proprietarii, în cazul unor dezastre naturale, variază între 10.000 şi 20.000 de euro, în funcţie de materialul din care este construită casa. Astfel, suma cea mai mare va reveni celor care deţin locuinţe tip A, adică cele care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic. În acest caz, preţul poliţei de asigurare obligatorie este de 20 de euro pe an. Posesorii de case tip B, respectiv făcute cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic vor fi despăgubiţi cu cel mult 10.000 euro. Pentru o astfel de locuinţă, poliţa anuală costă 10 euro.

Firmele unde se pot încheia poliţe

După cum susţin autorităţile, asigurarea obligatorie a locuinţei se poate face la 13 firme de asigurare şi intermediarii agreaţi, pe baza cărţii de identitate a proprietarului. Pe lista asigurătorilor autorizaţi să încheie asigurări obligatorii se numără ABC Asigurări, Astra Asigurări, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Uniqua Asigurări şi Platinum Asigurări.

În cazul în care proprietarul unei locuinţe deţine deja o poliţă de asigurare facultativă, acesta este nevoit să încheie una obligatorie doar după expirarea valabilităţii celei dintâi. “PAID nu alege. Obligativitatea există şi rezidă în textul legii. La prima aniversare a poliţei facultative trebuie să intre poliţa obligatorie”, a explicat Bulugea pentru B365.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button