Ultima zi de recensământ. Ce amenzi riscă persoanele care aleg să nu participe la această campanie

31 iul. 2022
381 Afișari
Ultima zi de recensământ. Ce amenzi riscă persoanele care aleg să nu participe la această campanie
Ultima zi de recensământ. Ce amenzi riscă persoanele care aleg să nu participe la această campanie. Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Duminică, 31 iulie este ultima zi din cadrul recensământului populației 2022. Deși perioada de recenzare a fost extinsă de Institutul Național de Statistică de două ori, în marile orașe încă există un procent ridicat de persoane care nu s-au autorecenzat sau au fost chestionați de recenzori. În București s-au făcut eforturi ridicate din partea autorităților în acest sens, fiind amenajate centre pentru recensământ la metrou, în gară, în centre comerciale sau chiar la parcuri acvatice.

Astăzi este ultima zi în care românii mai pot participa la recensământul populației 2022. Datele Institutului Național de Statistică arată faptul că până la 28 iulie a fost recenzat un procent de 93% din populația totală, însă problema este în orașele mari din țară, unde procentul persoanelor recenzate este sub media națională. Potrivit INS, aceasta este ultima prelungire care poate fi adusă până la finalul campaniei de recensământ, deoarece actele normative care guvernează această campanie nu permit prelungirea recensământului după data de 31 iulie.

Ultima zi de recensământ. Unde se află punctele de recenzare și ce amenzi riscă persoanele care nu participă

O hartă întreagă cu punctele de recenzare din toată România poate fi accesată AICI, pentru persoanele care preferă să meargă la punctele fixe pentru recensământ.

Recenzarea prin interviu față în față este ultima etapă a colectării datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL2021) și este obligatorie. Persoanele care vor refuza recenzarea riscă o amendă cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei, iar pentru persoanele care împiedică accesul în complexuri sau ansambluri rezidențiale sunt prevăzute amenzi între 1.500 și 5.000 lei.

Recensământul din acest an este primul care se organizează integral în format digital, și tot procesul de colectare și gestionare a datelor presupune confidențialitatea și protecția deplină a datelor adunate. Acesta este al treisprezecelea recensământ din istoria României și este al patrulea organizat după Revoluția din 1989.

Campania de recenzare a fost îngreunată de obstacole

Pe lângă amânarea de un an cauzată de pandemia de COVID-19, recensământul a fost îngreunat de mai mulți factori: funcționarea greoaie a platformei din prima etapă, cea online, lipsa recenzorilor pe teren, dar și reticența din partea unor cetățeni, care și-au exprimat neîncrederea în autorități și în modul în care se desfășoară recensământul.

Ultima zi de recensământ. Cu cât sunt plătiți recenzorii

Cei aproape 20.000 de recenzori sunt plătiţi cu 7 lei per chestionar pentru recenzarea persoanei şi 3,5 lei per chestionar pentru recenzarea locuinţei. Ei sunt cei care colectează datele pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor.
Pentru recenzori, suma creşte cu 2 lei pentru recenzarea persoanei şi cu 1,5 lei pentru recenzarea locuinţei, dacă locuinţele alocate sunt la departare în localitate, iar distanţele pe care trebuie să le parcurgă recenzorii sunt mai mari.

Recenzorii-şefi primesc 6.000 lei (sumă fixă) pentru cele două luni de contractare a serviciilor. Coordonatorii la nivel de localitate, oraş, municipiu câştigă între 4.500 şi 8.000 de lei. Recenzorii sunt plătiţi de primării, însă numai după validarea chestionarelor.

Cookies