Ultima oră! A început demolarea spaţiilor comerciale de la metrou. Sindicatul USLM conduce firma care deține toate chiriile VIDEO

07 apr. 2021
401 afișări
Ultima oră! A început demolarea spaţiilor comerciale de la metrou. Sindicatul USLM conduce firma care deține toate chiriile VIDEO

Ministerul Transporturilor a anunţat, miercuri, că a început evacuarea spaţiilor comerciale de la metrou, acţiune demarată în urma somaţiei făcute săptămâna trecută. Acțiunea este acompaniată de polițiști și forțe de ordine. Scandalul cu sindicaliștii, care dețin firma ce se ocupă de spațiile respective, a reizbucnit.

„Evacuarea şi demolarea spaţiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului a început la staţia de metrou Ştefan cel Mare”, a transmis miercuri dimineaţă Ministerul Transporturilor într-o informare oficială.

Termenul pentru evacuarea spațiilor a expirat

Termenul acordat de Metrorex pentru evacuarea spaţiilor a expirat la data de 2 aprilie.

„Contractul de asociere în participaţiune dintre Metrorex şi firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent. De asemenea, pentru spaţiile comerciale nu au fost identificate autorizaţii de construire emise”, au transmis reprezentanţii Metrorex.

Într-un comunicat remis în data de 25 martie, reprezentanţii Metrorex precizau că această măsură a fost luată deoarece, în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă.

În replică, reprezentanţii Unităţii – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a subliniat, la rândul său, că, în condiţiile în care acele chioşcuri nu vor fi ridicate până la data limită, „se va restabili legea”.

În 26 martie, circulaţia trenurilor de metrou a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a pus protestul pe seama anunţului privind eliberarea spaţiilor comerciale şi i-a sfătuit pe angajaţii de la metrou să nu se lase amăgiţi.

Deşi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupă, în continuare, abuziv aceste spaţii şi le subînchiriază către terţi, deşi statutul Metrorex interzice subînchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea că acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune să urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului să dispară din spaţiile comerciale.

Sindicatul USLM deține firma care gestionează spațiile

Sindicatul USLM deţine Sindomet Servcom, firma care gestionează spaţiile Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a prezentat profitul uriaş, raportat la cifra de afaceri, obţinut de Sindomet Servcom, firma deţinută integral de către Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM), sindicat condus de fostului senator PSD Ion Rădoi.

Sindomet Servcom a câştigat sume impresionante din închirierea spaţiilor comerciale de la metrou, circa 5.000 de metri pătraţi. În acest contract, expirat din 2018, Sindomet lua 75%, iar Metrorex – deţinătorul spaţiilor comerciale – doar 25% din chirii.

Tot Sindomet controlează şi spaţiile de publicitate de la metrou: contractul, expirat din 2019, prevede ca Sindomet să încaseze 53%, iar Metrorex, care deţine spaţiul, doar 47%.

Sindicatul lui Rădoi a vrut să prelungească contractele, Metrorex a refuzat. Sindomet continuă să încaseze banii, iar Metrorex refuză să mai ia partea sa, în aceste condiţii.

“Pentru context, firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 lei şi un profit de 6.197.855 lei, conform datelor publice disponibile.   Sindomet Servcom SRL mai deţine şi un complex turistic la Buşteni, care oferă reducere de 99% pentru angajaţii Metrorex, care aleg să îşi petreacă cele 4 zile de recuperare, printre altele, la centrul turistic din Buşteni deţinut de această firmă. Reducerea de 99% este suportată de Metrorex“, a mai arătat ministrul Cătălin Drulă, pe Facebook.

Marja de profit a Servcom a fost deci de 77%, în 2019. Unul din administratori, Crişu Florian, era consilier PSD la Sectorul 1 şi consilier al preşedintelui USLM, Ion Rădoi.

Cookies