Ulii erete sunt păsările de pradă ce au fost aduse în Parcul Cișmigiu pentru izgonirea ciorilor de semănătură. Acțiune desfășurată la 6 dimineața

24 nov. 2022
12932 Afișari
Ulii erete sunt păsările de pradă ce au fost aduse în Parcul Cișmigiu pentru izgonirea ciorilor de semănătură. Acțiune desfășurată la 6 dimineața

Miercuri, 23 noiembrie, dis-de-dimineață la ora 6.00, membrii Asociației Accipiter, contractați de Administrația parcurilor din București (ALPAB), au adus în Parcul Cișmigiu câteva păsări răpitoare din specia Parabuteo unicinctus (ulii erete care trăiesc în America de sud).

Acțiunea, despre care a vorbit sumar viceprimarul Horia Tomescu, a avut scop demonstrativ, în baza unui protocol din 14 noiembrie – semnat între ALBAB și Asociația Accipiter – pentru verificarea eficienței metodelor de izgonire a corvidelor din parc prin sperierea acestora cu ajutorul păsărilor de pradă, unii dintre principalii dușmani naturali ai acestora.

”Astfel toată zona parcului a fost survolată de păsări răpitoare din specia Parabuteo unicinctus, antrenate de specialiști să sperie și să izgonească populația de corvide care creează probleme.”, se arată într-un răspuns al ALPAB pentru B365.

ALPAB a demarat o procedură în vederea elaborării unui studiu realizat de experți ornitologi și biologi, pentru a identifica și implementa un pachet de soluții pe termen scurt, mediu și lung pentru îndepărtarea exemplarelor de ciori de semănătură – Corvus Frugilegus.

”Aceste păsări produc mizerie în Parcul Cișmigiu, afectează sănătatea cetățenilor, distrug mediul înconjurător și, totodată, produc pagube materiale la nivel de mobilier urban.”, mai spune ALBAB.

Conform descrierii de pe wikipedia, Parabuteo unicinctus, numit uliul erete sau uliul lui Harris este o pasăre de pradă mediu-mare, ce poate fi întâlnită din sud-vestul Statelor Unite până în Chile și Argentina centrală. Este o specie monotipică cu o mare anvergură de eratism. Preferă zonele cu copaci deși sau deșerturile cu cactuși. Are o culoare maro-roșcat. Se hrănește cu mamifere de talie mică. Spre deosebire de alte păsări răpitoare vânează în grup.

Ce este proiectul ”Ciorile din Grădina Cișmigiu/Vecini cu Aripi“

Soluția de îndepărtare a ciorilor face parte din proiectul „Ciorile din Grădina Cișmigiu. Vecini cu aripi” decis de bucureşteni, prin vot, anul trecut, în noiembrie. Inițiativa s-a calificat pe locul 2 din 4 proiecte adoptate de bucureșteni, obținând 1.111 de voturi, în cadrul procesului de bugetare participativă iniţiat de Primăria Municipiului Bucureşti.

Studiul se întinde pe parcursul a doi ani, în primul an se va observa cauza migrației și comportamentul păsărilor, iar în 2023 se vor implementa măsurile propuse.

Timp de 6 luni pe an, Parcul Cișmigiu, parcul central al Capitalei, care se află vizavi de Primăria Capitalei, este invadat de ciori care vin să înnopteze în copaci. Acestea produc zgomot pentru locuitorii din zonă, murdăresc cu excremente băncile și aleile și pot fi sursă de infecție.

Potrivit descrierii proiectului, ideea acestui proiect a pornit de la frustrarea acumulată vizitatorii parcului și vecini față de prezența ciorilor în Cișmigiu.

Deși, în ultimii ani au fost făcute eforturi pentru spălarea mobilierului și a aleilor din Grădina Cișmigiu în sezonul cald, acestea au fost insuficiente și costisitoare.

„Un studiu de mediu (ornitologic) corect realizat ar putea furniza și cele mai bune soluții pentru a îndepărta roost-ul de ciori din Grădina Cișmigiu.”, se arată în descrierea proiectului adoptat.

Utilitatea proiectului

PMB arata că se cheltuiesc (prin ALPAB) sume ridicate pentru spălarea aleilor și a mobilierului din Grădina Cișmigiu de găinațul produs de ciori. Efectele curățeniei sunt însă limitate și, în perioada iunie-noiembrie, parcul miroase și arată insalubru.

Patrimoniul construit este distrus de excrementele ciorilor, vegetația suferă din cauza acidului uric prezent în excremente, vizitatorii și vecinii parcului sunt frustrați din cauza disconfortului olfactiv și auditiv produs de migrația zilnică a stolului de păsări, există riscul apariției unor focare de infecție cu histoplasmoză (din cauza găinațului care favorizează dezvoltarea unor fungi, ușor de inhalat în condiții de uscăciune).

Prezența stolului de ciori între lunile iunie-noiembrie face inutilă orice discuție legată de reabilitarea generală a Grădinii Cișmigiu. Până la rezolvarea acestei probleme, orice efort de a reda strălucire Grădinii Cișmigiu va fi acoperit în găinaț, timp de cel puțin 6 luni din an. Arborii bătrâni, pe care ciorile înnoptează, au început să se usuce. Vara, parcul este plin de păsări moarte și miroase ca un coteț, fiind un focar de infecție și pentru toată avifauna care locuiește în parc.

Acțiunile necesare pentru implementare adoptate:

1. Stabilirea cauzelor care generează migrația zilnică a stolului de ciori în Cișmigiu, în intervalul iunie-noiembrie, prin intermediul unui studiu de mediu realizat decătre biologi experți în ornitologie.

2. Stabilirea unor măsuri de către specialiști în mediu (pe baza studiului realizat în faza 1), care să reducă impactul migrației stolului de ciori sau să o elimine total, într-un mod minim invaziv și respectuos față de natură.

3. Implementarea măsurilor propuse pentru a reduce prezența stolului de ciori în Cișmigiu și monitorizarea eficienței acestora. Exemple: https://www.humanesociety.org/resources/what-do-about-crows https://audubonportland.org/our-work/rehabilitate-wildlife/having-a-wildlife-problem/urban-crows/downtown-crows/

Îți recomandăm și:

 

Cookies