Uimitoarele palate cu grădini de pe Aleea Modrogan. Într-unul a trăit amantul Principesei Elisabeta și a fost demolat, altul e sediu PNL | Interviu cu arh. M. Ghigeanu
Uimitoarele palate cu grădini din Aleea Modrogan, București. Unul a aparținut amantului Principesei Elisabeta și a fost demolat, altul e sediu PNL. Interviu cu arh. Mădălin Ghigeanu
În una dintre cele mai scumpe zone din București, pe Aleea Modrogan, a fost demolat palatul inginerului Alexandru (Sandi) Scanavi, Șambelanul Casei Regale a Principesei Elisabeta, amantul și administratorul averii ei.
În locul imobilului mediteranean, demn de un rege, a apărut o clădire de birouri. Alături se află Vila Societății pentru Fundațiuni și Construcțiuni, (Aleea Modrogan, nr. 22) azi sediul PNL, o elegantă construcție proiectată în același stil mediteranean de arh. Alexandru Zaharia împreună cu arh. Dori Galin Golingher.
Alexandru Zaharia este și autorul palatului lui Alexandru Scanavi din Aleea Modrogan nr. 20.
Povestea acestor palate concepute admirabil, dar și despre pierderea definitivă a unor imobile valoroase dintr-o Zonă Construită Protejată, mai jos, interviu cu arh. Mădălin Ghigeanu.
Vila Societății pentru Fundațiuni și Construcțiuni, azi sediul PNL. Foto credit: arh. Mădălin Ghigeanu.Vila Societății pentru Fundațiuni și Construcțiuni, azi sediul PNL. Fațadă la stradă. Dosar de autorizare Arhiva PMB, fotografiat de arh. Mădălin Ghigheanu.
Vila în care se află sediul PNL are un aspect de han, stilul mediteranean a fost autohtonizat prin folosirea elementelor din arhitectura tradițională românească
Clădirea PNL din Aleea Modrogan, nr. 22 a fost proiectată în anul 1939 de arh. Alexandru Zaharia împreună cu arh. Dori Galin Golingher și a aparținut Societății pentru Fundațiuni și Construcțiuni.
B365.ro: Mădălin Ghigeanu, ce au în comun aceste două imobile din Aleea Modogran?
Arh. Mădălin Ghigeanu: Faptul că arh. Alexandru Zaharia propune (continuând un demers anterior) o arhitectură mediteraneană, aducând și elemente neoromânești în expresia fațadelor. Cele patru arcade de la primul nivel, tratate simplu, îi dau clădirii (azi sediul PNL), un aspect de han, imaginea fiind susținută și de pridvorul din lemn de la primul etaj, orientat către est. Însă cel mai curajos element este o cupolă bizantină, așezată fericit peste un lobby de intrare,marcând și zona de acces (din păcate nerealizată), care se regăsește și la Vila lui Gheorghe Tătărescu (realizată anterior împreună cu arh. Ion Giurgea în anul 1935), cât și la Muzeul Zambaccian, realizat ulterior de arh. Dori Galin Golingher.
Prin această vilă arh. Alexandru Zaharia creează o trecere, îndulcirea, adaptarea și autohtonizarea stilului mediteranean prin utilizarea elementelor din arhitectura tradițională românească. Important este că această atitudine o va amplifica și îi va da un alt curs, arh. Octav Doicescu în Parcelarea Jianu. Vila PNL și palatul demolat al Șambelanului Alexandru Scanavi reprezintă un experiment stilistic important din cariera lui Zaharia.
Vila Societății pentru Fundațiuni și Construcțiuni, azi sediul PNL. Foto credit: arh. Mădălin Ghigeanu.Vila Societății pentru Fundațiuni și Construcțiuni, azi sediul PNL. Fațadă laterală. Dosar de autorizare Arhiva PMB, fotografiat de arh. Mădălin Ghigheanu.
“Grădina încununată cu un peristil foarte frumos compus este un concept pe care îl regăsim și la Palatul de la Scroviștea”
Arh. Mădălin Ghigeanu: Deși conceptul general al vilei PNL este al unui stil mediteranean, amplasarea turlei de factură bizantină în zona intrării creează un accent deosebit, din păcate a existat doar în faza de proiect. Desenele sunt, evident, opera arh. Dori Galin Golingher și este posibil să-și fi impus ideile. Ca și la Palatul Scanavi de la nr. 20, partiurile de arhitectură sunt foarte apropiate în concept, punând accentul pe colonada generoasă ce delimitează și marchează curtea privată îndreptată către est. Grădina încununată cu un peristil foarte frumos compus este un concept pe care îl regăsim ulterior și la Palatul de la Scroviștea, lucrarea celor doi arhitecți (Zaharia și Golingher), completați și de Leon Srulovici.
Vila Societății pentru Fundațiuni și Construcțiuni, azi sediul PNL. Foto credit: arh. Mădălin Ghigeanu.Vila Societății pentru Fundațiuni și Construcțiuni, azi sediul PNL. Fațadă laterală Est. Dosar de autorizare Arhiva PMB, fotografiat de arh. Mădălin Ghigheanu.
Regina Maria suspecta faptul că Alexandru (Sandi) Scanavi avea o relație extraconjugală cu fiica sa, Principesa Elisabeta
Inginerul Alexandru Scanavi a fost Șambelanul Casei Alteței Regale Principesa Elisabeta și administratorul averii sale, cel care a semnat toate documentele legale pentru lucrările de la Palatul Regal Elisabeta din Șoseaua Kiseleff, realizat în anul 1937. Regina Maria suspecta faptul că Alexandru Scanavi ar fi avut o relație extraconjugală cu Principesa Elisabeta.
Palatul Regal Elisabeta. Foto credit: Casa Regală a României.
“Lisabetha, o femeie care trăiește într-o singurătate egoistă, fără să se gândească vreodată la vreo altă ființă umană, făcând excepție ea însăși și iubitul ei care este om însurat și cu copii”
După o vizită la Palatul Elisabeta împreună cu fiica sa, Principesa Ileana, Regina Maria consemna în “Însemnările zilnice”. „Lisavetha a mers mai departe decât m-aș fi așteptat eu în materie de blazoane, vulturi mari regali, etc. Și de ce oare, dacă ea nu primește niciodată pe nimeni, nici măcar un prieten, de ce are nevoie de asemenea săli colosale de recepții, de o așa sufragerie imensă? Pentru mine rămâne un mister. Nici măcar nu am mai urcat în camerele de la etaj, doar Ileana s-a dus să le vadă. Ileana s-a îngrozit gândindu-se ce sumă imensă de bani s-a investit în construirea casei unei femei care trăiește într-o singurătate egoistă, fără să se gândească vreodată la vreo altă ființă umană, făcând excepție ea însăși și iubitul ei [ Alexandru (Sandi), Scanavi, n.n ]. care este om însurat și cu copii și care, în plus, atunci când ea este la Banloc, nu ezită să se plimbe în văzul lumii cu foarte frumoasa lui amanta. N-am nimic de zis, în fond ce pot să fac eu? Dar fiecare fibră din mine se revoltă în fața unei asemenea atitudini față de viață și, cu toate că astăzi Lisabetha se consideră foarte fericită, nu pot să nu mă întreb cum oare se vor sfârși toate acestea. Nu mai încape nicio îndoială că va strânge o mare comoară pentru casa ei, dar ce rol joacă aici Scanavi este greu de ghicit”.
Principesa Elisabeta, Regele Carol al II-lea și Regina Marioara a Iugoslaviei la inaugurarea Palatului Elisabeta, decembrie 1937. Fotografie de epocă.
“Palatul lui Alexandru Scanavi a fost o construcție foarte scumpă în una dintre cele mai scumpe zone ale Bucureștiului”
Alexandru Scanavi a fost membru al camarilei Regelui Carol al II-lea și a intervenit în deciziile Principesei Elisabeta. Prin demolarea palatului său s-a pierdut un proiect de o mare valoare.
B365.ro: Cum arăta palatul lui Alexandru Scanavi?
Arh. Mădălin Ghigeanu:Palatul lui AlexandruScanavi era demn de un rege, a fost o construcție foarte scumpă în una dintre cele mai scumpe zone ale Bucureștiului. Prin comparație, de exemplu, vila Principesei Ileana era mult mai sărăcuță. Pe un teren de 1338 mp, proprietarul va ridica o vilă în stil mediteranean, S+P+1E+M, de 486 mp. Prin demolare s-a pierdut un proiect de mare valoare. Era de așteptat ca Șambelanul Curții Regale să ceară un proiect de o mare calitate, o compoziție cu un partiu foarte aerisit. Peristilul se ducea pe trei laturi iar compoziția grădinii era foarte bogată. Șambelanul Curții Regale a fost un personaj la fel de controversat ca Ernest Urdăreanu. A fost membru al camarilei regale și a intervenit în deciziile Principesei Elisabeta. După abdicarea Regelui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, Alexandru Scanavi va continua să-l slujească pe fostul rege, și în casa lui se va întruni un grup restrâns de amici ai Regelui Carol al II-lea, în vederea informării sale, în exil, despre situația din țară.
Planșă proiect autorizat, Palatul Alexandru Scanavi. Dosar de autorizare Arhiva PMB, fotografiat de arh. Mădălin Ghigheanu.Plan parter, Palatul Alexandru Scanavi. Dosar de autorizare Arhiva PMB, fotografiat de arh. Mădălin Ghigheanu.
“Porticul generos cu arcade cu arce în plin cintru cuprindea întreaga curte privată”
Arh. Mădălin Ghigeanu: Elementul interesant al acestui Palat era porticul generos cu arcade cu arce în plin cintru, ce cuprindea întreaga curte privată, amplasată în dreapta palatului. Parterul era dedicat exclusiv zonei de zi, livingul se deschidea către curtea cu colonade printr-un salon-birou, iar sufrageria, deschisă tot către curte, era cea de-a două piesă importantă a parterului. Etajul 1 este dedicat zonei de noapte, având un dormitor matrimonial și două pentru copii. La etaj, o cursivă de lemn păstra ceva din ambianța tradițional populară, însă fațada la stradă respecta regula mediteraneană. Ca și la Palatul Regal Elisabeta existau butaforii heraldice inventate, feronerie metalică de tip mediteranean, contraforți și eterna tencuiala în calcio vecchio.Vila a fost realizată de către renumitul constructor Marcu Kamerling, cel care va realiza mai târziu, între 1936-’37, Palatul Elisabeta. Prin demolare s-a pierdut o construcție de mare valoare, în locul ei fiind ridicat un sediu de birouri.
Fațadă laterală, Palatul Alexandru Scanavi. Dosar de autorizare Arhiva PMB, fotografiat de arh. Mădălin Ghigheanu.
Demolarea palatului Scanavi se înscrie în lunga listă de clădiri valoroase puse la pământ ca să facă loc unor noi proiecte imobiliare
Arh. Mădălin Ghigeanu: Privind cu câtă tenacitate s-a continuat și după ’90 mutilarea și demolarea atâtor monumente amplasate în zonele protejate (și mă refer doar în fugă la zona de proximitate), prin demolarea Vilei Filipescu din str. Muzeul Zambaccian 15(opera arhitecților Paul Emil Miclescu și Titu Evolceanu -1936 ), Vila Alexandru Scanavi din Aleea Modrogan 20 ( opera arhitecților Alexandru Zaharia și Dori Galin Golingher – 1934 ) sau Vila Ministrului Viorel Tilea din str. Gh. Mora nr. 12 ( arh. Al. Zaharia -1933 ) care a fost modificată, mă întreb cu teamă ce destin îi va da PNL actualei clădiri în care funcționează? Avem un ministru al culturii din rândul PNL, dar care, din păcate, nu văd să se fi preocupat vreodată de demolările și mutilările din zonele de patrimoniu, atât de puține cât ne-au mai rămas.
Fațadă principală, Palatul Alexandru Scanavi. Dosar de autorizare Arhiva PMB, fotografiat de arh. Mădălin Ghigheanu.
„Make Bucharest Great Again” vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare. Ce am mai scris se află aici: