Soluția pentru un București mai puțin poluat? UE plănuieşte interzicerea tuturor motoarelor cu ardere internă

02 mart. 2021
99 Afișari
Soluția pentru un București mai puțin poluat? UE plănuieşte interzicerea tuturor motoarelor cu ardere internă

UE plănuieşte interzicerea tuturor motoarelor cu ardere internă, practic cele pe benzină, motorină sau GPL din 2025. Ceea ce, din perspectiva unui București nepoluat nu sună chiar rău.

Comisia Europeană propune noi reguli privind emisiile Euro 7 pentru autoturisme, autoutilitare, camioane și autobuze, ceea ce ar putea însemna moartea motoarelor cu ardere internă începând cu anul 2025.

Frans Timmermans, șeful UE pentru politica climatică, a declarat că deciziile vor fi luate în dialog cu industria auto, dar a subliniat că intenția sa nu este de a evita „subiectele dificile și deciziile dificile”.

Timmermans a precizat că industria auto trebuie să se îndrepte acum spre vehiculele electrice și utilizarea hidrogenului pentru transporturile mai grele.

„Știu că există nervozitate. Vom avea acest dialog cu industria, dar nu putem aștepta până în 2029 pentru a reduce în continuare emisiile”, a adăugat el.

Asociația Industriei de Inginerie Mecanică (VDMA) a anunțat că punerea în aplicare în forma actuală a acestor reguli este „complet exclusă”, scrie stirileprotv.ro

„Obligația planificată ca vehiculele noi din Europa să fie practic fără emisii începând cu 2025 ar fi o aberație ecologică, economică și tehnologică”, se arată într-un comunicat de presă al VDMA, potrivit Euractiv.

Combustibilii electronici, cum ar fi hidrogenul lichid, pot fi creați din electricitatea furnizată de surse regenerabile, oferind o alternativă ecologică la combustibilii fosili. Cu toate acestea,  mai notează sursa citată, acești combustibili sintetici au în prezent un cost de producție mult mai mare și necesită cantități mari de energie regenerabilă pentru a fi neutri în carbon.

Poluarea atmosferică a provocat zeci de mii de decese anul trecut în cele mai populate cinci oraşe ale lumii, iar OMS avertizează că 9 din 10 oameni respiră aer poluat.

Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. În Capitală, aproape săptămânal valorile privind poluarea cresc mult peste limitele admise. Vă prezentăm care sunt cele mai poluate zone din București și ce promit autoritățile.

Cookies