UE cere României: Liberalizaţi preţurile la gaz şi curent!

de:
07 apr. 2011
0 Afișari
UE cere României: Liberalizaţi preţurile la gaz şi curent!

Stabilirea preţurilor pentru consumatorii finali prin intervenţia statului ridică obstacole în calea noilor intraţi pe piaţă şi, prin urmare, privează consumatorii şi companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu de pe piaţă, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE), anunţă Newsin.

Pe lângă România, aceeaşi solicitare a fost transmisă Poloniei şi Italiei. CE a hotărât să transmită avize motivate celor trei state membre iar dacă acestea nu respectă în termen de două luni obligaţiile care le revin conform legii, Comisia poate deferi cauzele Curţii de Justiţie.

Normele europene prevăd însă că, în cazuri excepţionale, de exemplu pentru a proteja clienţii vulnerabili, se pot stabili preţuri reglementate. În acest caz, măsurile trebuie să fie direcţionate în mod special către clienţii care au cea mai mare nevoie de ele, trebuie să fie limitate în timp şi să garanteze accesul egal al companiilor din domeniul energiei electrice din UE la consumatorii de pe plan naţional.

Comisia consideră că normele aflate în vigoare în cele trei ţări cu privire la preţurile reglementate pentru consumatorii finali nu îndeplinesc aceste condiţii şi încalcă dreptul consumatorilor de a alege.

României i se trimit două avize motivate, unul pentru energie electrică şi unul pentru gaz. În ceea ce priveşte energia electrică, legea română a energiei electrice a instituit o piaţă reglementată a energiei electrice. Preţurile reglementate pentru consumatorii finali sunt aplicabile tuturor consumatorilor casnici şi întreprinderilor mici şi mijlocii care nu şi-au exercitat încă dreptul de a schimba furnizorul. La gaz, preţurile reglementate pentru consumatorii finali sunt încă aplicabile tuturor consumatorilor, arată Comisia Europeană.

Legislaţia referitoare la piaţa internă a energiei (Directiva 2003/54/CE şi Directiva 2003/55/CE, care au fost înlocuite, la 3 martie 2011, de Directiva 2009/72/CE şi, respectiv, Directiva 2009/73/CE) prevede că statele membre trebuie să asigure libertatea consumatorilor de a achiziţiona energie electrică şi gaz de la furnizorul ales de ei, începând de la 1 iulie 2007.

Curtea de Justiţie a clarificat în hotărârea sa în cauza Federutility (C-265/08) criteriile în temeiul cărora preţurile reglementate ar putea fi compatibile cu legislaţia privind piaţa internă a energiei, şi anume: măsura trebuie adoptată în interesul economic general, trebuie să respecte principiul proporţionalităţii, să fie clar definită, transparentă, nediscriminatorie şi controlabilă şi să garanteze accesul egal al companiilor UE din domeniul energiei la consumatorii de pe plan naţional.

Cookies