Udrea vrea să ridice megacomplexul Esplanada şi o nouă Sală Polivalentă în partneriat public privat

de:
20 dec. 2011
0 Afișari
Udrea vrea să ridice megacomplexul Esplanada şi o nouă Sală Polivalentă în partneriat public privat

Ministerul Dezvoltării Regionale a preluat proiectul Esplanada, de pe cheiul Dâmboviţei, şi ar urma să îl ridice în parteneriat public privat, a anunţat ministrul Elena Udrea, marţi. Decizia pentru trecerea acestui proiect la MDRT şi pentru apelul la parteneriat public privat s-a luat însă în guvern chiar din luna aprilie, fără ca însă decizia să fie urmată de vreun pas concret, de atunci.

Complexul ar urma să fie construit pe un teren de aproape 10 hectare, în apropiere de Unirii. Proiectul fusese câştigat printr-o licitaţie organizată în anul 2004, în urma căreia a fost desemnat partener de negociere firma „Trigranit“, cu care s-a încheiat şi un acord, pentru dezvoltarea în parteneriat public privat. La finele anului 2009, acordul semnat cu investitorul, societatea ungară Trigranit, a expirat şi nu a fost prelungit.

În ceea ce priveşte complexul sportiv, ale cărui planuri B365.ro le-a prezentat în luna august, Elena Udrea a declarat:

„Este vorba despre o Sală Polivalentă nouă, un obiectiv pe care l-am aprobat deja din acest an, pentru care în prezent căutăm parteneri privaţi. Sunt câteva companii care deja şi-au anunţat intenţia de a participa la construirea Sălii Polivalente. Zona este cea a stadionului Lia Manoliu, pe un teren care aparţine Ministerului Educaţiei”, a declarat marţi ministrul Turismului, Elena Udrea.

Potrivit acesteia, în prezent se lucrează la studiul de fezabilitate.”Nu este suficient să o construieşti. Trebuie să ne asigurăm că este un operator profesionist, să nu ne confruntăm cu situaţii asemănătoare celor care se întâmplă cu Stadionul Naţional: o investiţie de 250 milioane euro, care din când în când este folosit la câte un meci de fotbal, atunci când nu sare gazonul”, a mai spus Udrea. În luna noiembrie, Elena Udrea anunţa că Samsung, compania sud-coreeană, ar fi interesată de proiect.

Ministrul Turismului consideră că un astfel de obiectiv ar trebui să fie gazda unor evenimente săptămânale, „ar trebui să producă bani, nu să consume bani”.

„În acest context, noi am gândit că un obiectiv precum o Sală Polivalentă în care se desfăşoară atât activităţi sportive, cât şi spectacole de toate felurile să fie construit cu fonduri private şi să se ştie de la început şi cine îl administrează. De aceea, parteneriatul va fi între Guvern, prin minister, între investitorul care construieşte şi operatorul – cel care va opera obiectivul şi va aduce bani statului, nu va lua bani de la stat”, a mai spus Udrea.

Cookies