ARHIVA B365

UDREA şi BĂSESCU, împreună într-un restaurant din Centrul Vechi. FOTO

Preşedintele Băsescu a declarat, după ce a fost la un restaurant alături de Elena Udrea şi Emil Boc, că s-a discutat „situaţia dificilă” a lui Klaus Iohannis privind dosarul de incompatibilitate,el expunând presei mai multe variante şi arătând că „poporul are dreptul să decidă alesul şi nu justiţia”, scrie Mediafax.

Întrebat la ieşirea din restaurant dacă s-au făcut planuri pentru intrarea lui Emil Boc în PMP, având în vedere că a discutat destul de mult cu acesta, Traian Băsescu a spus că la masă nu face planuri, precizând, în schimb, că s-a discutat „situaţia legală dificilă” a lui Klaus Iohannis.

Preşedintele a declarat că dosarul lui Klaus Iohannis legat de incompatibilitate se află la ÎCCJ din 2013 şi nimeni nu este „îndreptăţit să judece termenele”.

„Şi, totuşi, dacă privim la situaţia reală care s-a creat, ar fi fost trei alternative: una – să se judece înainte de depunerea candidaturilor, care ar fi fost cea mai corectă din punct de vedere al sănătăţii competiţiei politice”, a spus Băsescu.

„A doua variantă ar fi fost să se judece înainte de a se băga voturile în urnă, mai puţin bună decât prima variantă, dar mai puţin rea dacă s-ar judeca după ce se bagă voturile în urnă. Atunci, din punct de vedere politic, nu putem spune decât că justiţia va vea o decizie majoră cu privire la alegeri, ceea ce este nepermis într-un stat democratic. Poporul are dreptul să decidă alesul şi nu justiţia”, a continuat şeful statului.

„Singurul lucru pe care-l putem face este să comentăm o realitate, ori suntem în această realitate, n-am avut situaţia ideală, adică judecarea înainte de depunerea candidaturilor şi aici probabil că sunt procedurile Curţii, pe care nu le pot aprecia eu”, a mai spus el, răspunzând la o întrebare.

Întrebat dacă Iohannis nu ar beneficia de imunitate, în cazul în care ar fi ales, iar verdictul s-ar da după alegeri, cum s-a întâmplat în cazul său, în 2004, cu dosarul Flota, Traian Băsescu a precizat că se face „o confuzie”.

„Una este dosarul penal, judecata penală se suspendă în timpul mandatului unui preşedinte, contenciosul administrativ este cu totul altceva, iar legea incompatibilităţilor este ca un brici. Un dosar penal, dacă ar fi avut domnul Iohannis, se suspenda dacă ar fi devenit preşedinte. Contenciosul administrativ nu are procedura suspendării şi problematica incompatibilităţii este una care nu lasă loc de nicio amânare”, a afirmat Băsescu.

Întrebat ce s-ar întâmpla într-o eventuală situaţie în care Iohannis ar fi ales şi validat în funcţie şi ulterior ar apărea o decizie de incompatibilitate, Băsescu a arătat că acesta ar trebui „să abandoneze mandatul imediat”.

„După Festivalul de arte marţiale, am ajuns în Centrul Vechi, cu echipa de susţinători”, scrie Elena Udrea, pe Facebook.

Alături de cei doi s-au mai aflat Emil Boc, Ruxandra Dragomir şi alţi susţinători ai candidatei PMP, scrie Realitatea.net.

ICCJ discută luni cererea ANI de schimbare a termenului la care se va analiza admisibilitatea recursului în dosarul lui Iohannis, respectiv data la care s-ar putea decide fie că recursul este nefondat şi că rămâne soluţia de anulare a raportului de incompatibilitate, fie că acesta se judecă pe fond.

Agenţia Naţională de Integritate a cerut instanţei supreme, în 22 octombrie, să ia în discuţie mai repede dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, considerând că judecata ar trebui să aibă loc înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, nu la două zile după, respectiv în 18 noiembrie.

În acest sens, Agenţia Naţională de Integritate a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) mai multe documente în susţinerea cererii de schimbare a termenului de judecată a dosarului de incompatibilitate al lui Iohannis, stabilit iniţial pentru 18 noiembrie.

Instanţa supremă urmează să stabilească luni dacă menţine data de 18 noiembrie pentru judecarea admisibilităţii recursului ANI din dosarul lui Klaus Iohannis sau dacă procesul va începe înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button