Udrea, scoasă din schema de finanţare pentru reabilitarea blocurilor din Capitală

de:
20 apr. 2011
0 Afișari
Udrea, scoasă din schema de finanţare pentru reabilitarea blocurilor din Capitală

După cum a precizat primarul democrat liberal, Cristian Poteraş, Primăria Sectorului 6 a decis să suporte jumătate din costurile de finanţare pentru reabilitarea blocurilor, în locul MDRT, pentru a se asigura că lucrările de izolare vor continua în acest an.

Nu se ştie termenul la care vor fi plătite sumele de la MDRT

„Este doar o formă de asigurare, atâta tot, pentru a evita eventuale sincope de finanţare. Banii ar urma să fie recuperaţi ulterior de la minister”, a argumentat Poteraş. În replică, consilierii locali ai Sectorului 6 aflaţi în opoziţie s-au abţinut să voteze proiectul de hotărâre de consiliu local pe motiv că nu se cunoaşte data exactă când vor putea fi recuperaţi banii de la MDRT. „Nu văd raţiunea pentru care, la acest moment, să preluăm această povară financiară atât timp cât Guvernul a promis o cotă de finanţare de 50% în cadrul acestui program. În plus, nu se întrevede un termen până la care ministerul va avea disponibilul necesar. Nu avem nimic sigur când se vor recupera banii”, a motivat Manuel Avramescu, consilier local din partea PNL.

Măsura este valabilă, deocamdată, în acest an

Decizia de finanţare a 50% din costuri în contul MDRT a fost luată  şi de Primăria Sectorului 2, condusă de primarul UNPR – Neculai Onţanu. „Este o măsură temporară, doar anul acesta, până recuperăm banii din urmă. Este un an mai greu şi pentru bugetul de stat şi noi vrem să continuăm”, a explicat Onţanu pentru B365.ro, care a adăugat că primăria va suporta şi costurile de 20% din valoarea lucrării de reabilitare ce revine asociaţiilor de proprietari. „Oamenii aceştia plătesc taxe şi impozite la noi, aşa că putem spune că au plătit anticipat reabilitarea”, a specificat edilul Sectorului 2.

Potrivit lui Onţanu, în programul de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe din Sectorul 2 sunt cuprinse 245 de blocuri, suma necesară pentru a acoperi cheltuielile fiind de 300 milioane lei în total, din care 150 de milioane lei ar reveni MDRT. „Costul mediu de reabilitare este de 45-50 euro/mp, cu excepţia a două blocuri P+14 din Pantelimon unde preţul a ieşit puţin peste 55 euro/mp”, a exemplificat primarul Sectorului 2.

MDRT: Se dau bani pentru lucrările începute anul trecut

Contactaţi de reporterii B365.ro pentru a prezenta un punct de vedere, reprezentanţii MDRT au menţionat că în cursul anului 2011 vor fi finanţate lucrările de reabilitare începute anul trecut. „În acest an, din creditele bugetare alocate Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe, MDRT îşi propune finalizarea lucrărilor demarate în anul anterior, în conformitate cu creditele de angajament alocate fiecărei localităţi (pentru blocurile noi intrate în program în 2010)”, se specifică în răspunsul formulat de Ministerul Dezvoltării la solicitarea B365.ro. Potrivit documentului, cei mai mulţi bani ar urma să ajungă la primăriile Sectoarelor 3 şi 6, conduse de colegii de partid ai Elenei Udrea – Liviu Negoiţă, respectiv Cristian Poteraş.

Repartiţia creditelor bugetare în anul 2011 în municipiul Bucureşti
Administraţia localăValoarea alocată/lei
Sectorul 12.556.428,85
Sectorul 28.350.000,00
Sectorul 310.354.000,00
Sectorul 43.400.000,00
Sectorul 54.500.000,00
Sectorul 610.471.562,50
Total39.631.991,35
Sursa: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului

Conform sursei citate, MDRT ar fi efectuat plăţi pentru toate solicitările transmise de unităţile administrativ teritoriale până la această dată.

Recent, MDRT a publicat un raport din care reiese faptul că, în sectoarele conduse de Andrei Chiliman şi Marian Vanghelie, sunt cele mai mari costuri de anvelopare din Capitală, adică 8.306 euro în medie pentru un apartament din Sectorul 5, respectiv 6.858 euro pentru o locuinţă situată în Sectorul 1 al Capitalei. Citeşte şi În ritmul actual, blocurile din Capitală vor fi reabilitate termic în mai mult de o jumătate de secol.

Cookies