ȘTIRI

Udrea: Raportul Corpului de Control are scop electoral. „Schi în România” e iniţiat de Tăriceanu

„Eu constat că acest Corp de Control al Guvernului s-a transformat în Corpul de Control al Elenei Udrea. Deci de vreo două luni de zile domnul Victor Ponta mă controlează cu domnul acela pe care l-a pus în fruntea Corpului de Control, pe care-l are”, a precizat Udrea într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări. Udrea a arătat că Guvernul în care ea a avut mandat de ministru avea 15 ministere şi dacă ar fi existat „bună credinţă ar fi fost şi controale la alte ministere şi la alţi foşti miniştri”

„De două luni de zile domnul Victor Ponta o controlează pe Elena Udrea cu acest Corp de Control devenit un instrument de presiune şi de încercare de intimidare a adversarilor politici în speţă a singurului adversar politic de care se teme, adică de intimidare a mea. Raportul Corpul de Control este evident scos acum, cu trei zile înainte de alegeri, în scop electoral. De obicei el iese duminica, în fiecare duminică anunţăm câte un raport al Corpului de Control al prim-ministrului care face breaking news. Acum l-a scos joi, pentru că duminică sunt alegeri şi trebuia să vină evident înainte de ziua de vot şi faptul că e făcut politic şi electoral este demonstrat şi de modul în care s-au făcut aceste controale şi de rezultatele pe care le vedem acolo. Niciun primar PSD nu este acuzat de nimic, sunt acuzaţi doar primari PDL şi PNL, deşi eu investiţii am făcut în turism, inclusiv la primării PSD, la consilii judeţene PSD, nu numai investiţii în turism chiar şi investiţii în pârtii de schi”, a adăugat Elena Udrea, potrivit Mediafax. 

Ea a ţinut să îi transmită lui Victor Ponta că „ciuda nu e bună la nimic” şi că premierul „nu trebuie să fie invidios, invidia e păcat”.

„Eu înţeleg că e complexat, înţeleg că este invidios pe mine că am reuşit să fac ceva când am fost ministru, el nu e în stare să facă nimic acum ca prim-ministru, dar o soluţie mai bună ar fi să investească mai departe în infrastructura de schi”, a adăugat Udrea.

Udrea a mai spus că dacă există nereguli în derularea proiectelor, ele pot fi cel mult la autorităţile publice locale, menţionând faptul că Ministerul Dezvoltării nu făcea licitaţii, nu gestiona fondurile, nu avea contracte cu firmele care executau lucrările, ci doar aloca fonduri către primării şi către Consilii Judeţene. „Programul «Schi în România», deşi n-aş vrea să recunosc pentru că n-a avut alt merit decât că l-a iniţiat, nu-mi aparţine mie, a fost iniţiat de domnul Tăriceanu în 2007”, a adăugat Udrea.

Guvernul a sesizat organele de urmărire penală pentru nereguli identificate la mai multe autorităţi locale în derularea proiectelor din cadrul programului „Schi pentru România”, în perioada 2009-2013, coordonat de Ministerul Turismului şi Ministerul Dezvoltării Regionale, inspectorii guvernamentali insistând asupra neregulilor din perioada 2009-2010. Neregulile au fost identificate de Corpul de Control la Autoritatea Naţională pentru Turism şi la un eantion de administraţii locale, respectiv la Consiliul Judeţean Maramureş, Consiliul Judeţean Cluj, consiliile locale din Vulcan, Petroşani, Cavnic, Borşa, Predeal, Borsec şi Azuga.

Inspectorii acuză că au fost alocate fonduri fără clarificarea situaţiei juridice a terenurilor, achziţionate echipamente neîncorporate în obiective, plătite echipamente neidentificate la faţa locului, schimbată destinaţia fondurilor de către unele autorităţi locale, atribuite ilegal contracte, interpunerea nejustificată a unor societăţi în achiziţionarea de echipamente cu scopul de a majora preţul de livrare şi a obţine mai mulţi bani din buget, recepţia lucrărilor cu date nereale, precum şi administrarea defectuoasă a domeniului schiabil.

În document se arată că autorităţile locale verificate au utilizat, în 2009-2013, 143,4 milioane lei de la bugetul de stat şi 12,3 milioane lei din bugetul local pentru aceste proiecte, fără însă ca Ministerul Turismului şi Ministerului Dezvoltării să fie elaborat prevederi riguroase privind transferul banilor din buget către administraţia locală, sumele fiind distribuite prin ordin de ministru.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button