Udrea: Legea Capitalei îşi propune să scadă corupţia la nivelul administraţiei locale

de:
05 apr. 2011
0 Afișari
Udrea: Legea Capitalei îşi propune să scadă corupţia la nivelul administraţiei locale

După cum a precizat pentru B365.ro preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, cu ocazia unei dezbateri asupra reorganizării administrative a Capitalei desfăşurate marţi, desfiinţarea funcţiilor de viceprimari şi a celor de consilieri locali de sector ar putea reduce considerabil volumul cheltuielilor administraţiei publice locale. „Consiliile locale, toate şase, mănâncă foarte mulţi bani din bugetele primăriilor de sector. În prezent, se lucrează la o astfel de sinteză privind economiile care s-ar realiza. Nu am însă cifre exacte. Prin desfiinţarea lor se va reduce, totodată, şi corupţia la nivelul administraţiei locale”, a menţionat Elena Udrea care a adăugat că speră ca Legea Capitalei să fie aprobată în Parlament, până la 1 iulie 2011, în forma propusă de partidul pe care îl conduce.

Dezbaterea „Reforma Administrativă a Capitalei” a fost organizată de Institutul de Studii Populare – fundaţia oficială a PDL şi de către Fundaţia Hanns Seidel din Germania, marţi, la Intercontinental.

Conform proiectului Legii Capitalei, viitorii viceprimari, care vor lua locul primarilor de sector, – aleşi de către consilierii generali chiar din rândul colegilor lor de Consiliu General, vor fi subordonaţi primarului Bucureştiului (actualului primar general) şi vor avea atribuţii mai puţine decât în prezent, fiind în principal responsabili de susţinerea serviciilor sociale. Aceştia nu vor mai gestiona însă bugetele constituite acum la nivel local, banii urmând să fie colectaţi într-un buget agregat la nivelul întregii Capitale.

„Diferenţa între bugetele sectoarelor este uriaşă şi permite ca nevoile populaţiei să fie satisfăcute în mod inechitabil. Sunt opinii care spun că dacă ai ghinionul să te naşti în Sectorul 5 trebuie să mergi în Sectorul 1 să vezi că se trăieşte mai bine. Dintr-o evidenţă luată în grabă dimineaţă se constată că Sectorul 1 are un buget de 1,1 miliarde lei, iar Sectorul 5 de 350 milioane lei. Bugetul Primăriei Capitalei este de 4,5 miliarde lei. Dar scăzând subvenţiile la căldură şi transport rămâne un buget aproximativ egal cu cel de la Sectorul 1. Ori, unele sectoare cheltuie bani chiar şi pe lucruri care nu sunt neapărat stringente”, a comentat Elena Udrea.

Şefa PDL Bucureşti a precizat că, începând de săptămâna viitoare, populaţia Capitalei va fi informată prin pliante asupra modificărilor ce s-ar produce la nivelul administraţiei locale prin implementarea Legii Capitalei. „Este imposibil să fie un consens atât timp cât există 7 administraţii (n.r. – şase sectoare plus CGMB), cu competenţe incert definite, care se suprapun şi creează zone pe care nimeni nu îşi sumă responsabilitatea. Când vorbim de şapte oameni care nu fac parte din aceeaşi echipă, lucrurile se pot bloca”, a motivat şefa PDL adăugând că referendumul pe această temă va fi organizat „în cel mai scurt timp posibil”.

La dezbaterea publică pe tema reorganizării administrative a Capitalei, care s-a desfăşurat marţi, au participat şi o parte din reprezentanţii administraţiei locale, dar şi şefii unor instituţii publice, printre care comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu – Silvian Ionescu. Acesta a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că bugetele primăriilor de sector ar trebui luate de pe mâna edililor locali deoarece o parte din banii publici au fost cheltuiţi pe „lucruri inutile”, dând ca exemplu panseluţele plantate de primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman. „Din prea multe panseluţe plantate pe pământ vegetal, Sectorul 1 a devenit o adevărată sursă de poluare. Pământul vegetal este deasupra bordurilor şi, când bate vântul, antrenează particulele de praf PM10 (n.r. – pulberi de praf în suspensie în aer). Este singurul sector care a înlocuit pământul cu cel vegetal”, a explicat şeful Gărzii Naţionale de Mediu.

B365.ro atrăgea atenţia la jumătatea lunii decembrie a anului trecut că, în intersecţia dintre Bld. Aerogării şi Şos. Bucureşti-Ploieşti, angajaţii ADP Sector 1 plantau de zor panseluţe. După cum au precizat reprezentanţii primăriei la acea dată, florile ar fi trebuit să reziste toată iarna însă, până în primăvară, panseluţele s-au făcut una cu pământul. „Investiţia” în rondurile de flori din apropierea sediului Primăriei se ridică la 40.000 de euro.

Cookies