Staţia de metrou Piaţa Universităţii se numără printre punctele care strâng cele mai multe semnături din partea bucureştenilor pentru campania PDL-ului, care presupune sterilizarea, microciparea şi eutanasierea câinilor. Un proiect asemănător se află deja în plenul Parlamentului, însă, deputaţii au tot amânat decizia privind soarta câinilor comunitari.
La staţia de metrou Piaţa Universităţii, două persoane din partea PDL fac campanie electorală, împărţind pliante şi încercând să îi convingă pe bucureşteni să semneze pentru proiectul iniţiat de democrat-liberali, ”Bucureştiul fără maidanezi”.
Conform propunerii PDL, câinii comunitari vor fi cazaţi în adăposturi timp de 30 de zile, perioadă în care cei interesaţi îi pot adopta pe patrupezi. Dacă, în decurs de o lună, maidanezii sunt adoptaţi, aceştia vor fi sterilizaţi şi microcipaţi. În caz contrar, câinii vor fi eutanasiaţi.
”Câinii maidanezi reprezintă una dintre cele mai grave probleme ale Capitalei din ultimii 20 de ani. De altfel, orice sondaj de opinie pe Bucureşti relevă că această problemă se numără printre primele situaţii care trebuie rezolvate. Mai mult, uneori apar cazuri extrem de dure, precum cel al femeii ucise în ianuarie anul acesta în Sectorul 5, care îţi arată că rezolvarea problemei nu poate suferi amânare”, au explicat, pentru B365.ro, reprezentanţii PDL Bucureşti.
Câte semnături se strâng pentru eutanasierea câinilor maidanezi
În nouă zile, cele 50 de echipe mobile au obţinut acordul scris pentru proiect din partea a 50.000 de bucureşteni. Astfel, la un calcul simplu, rezultă că media semnăturilor strânse pe zi de către fiecare echipă este de doar 111 unităţi.
La staţia de metrou Piaţa Universităţii, dintre miile de persoane care circulă zilnic, puţini bucureşteni vor să afle mai multe detalii despre campanie şi, dintre cei curioşi, şi mai puţini sunt cei care îşi dau acordul pentru această propunere. Doar tinerii, în special bărbaţii, şi femeile ce au mai bine de 50 de ani, care au fost muşcate sau au avut asemenea cazuri în familie, vor ca patrupezii să fie eutanasiaţi. Ceilalţi însă, care sunt de acord iniţial cu ideea sterilizării şi microcipării, când află că animalele ar putea primi injecţia letală, dacă aşa decid consilierii, refuză vertiginos o asemenea propunere.
Oficialii PDL Bucureşti spun că semnăturile se strâng pentru a merge în Parlament, în momentul votării legii, cu un argument incontestabil al nevoii de a rezolva situaţia. Legea a fost amânată de mai multe ori în legislativ, până acum, mai ales datorită protestelor organizate de oganizaţiile de apărare a drepturilor animalelor. În cazul validării legii în Parlament, responsabilitatea gestionării situaţiei câinilor comunitari se va muta la administraţia locală, respectiv, la Consiliul General al Capitalei. ”Avem nevoie de respectivele semnături pentru a arăta o susţinere reală din partea bucureştenilor şi pentru a evita procedura extrem de costisitoare a convocării unui referendum. Se ştie că, în condiţiile legii actuale a referendumului, este nevoie de o prezenţă mare la urne pentru ca acesta să fie validat. Iar Bucureştiul are nevoie de o soluţie acum”, punctează reprezentanţii organizaţiei.
Legea cu privire la soarta maidanezilor a fost amânată din nou de membrii Camerei Deputaţilor, astfel că, reprezentanţii partidului de guvernământ mai au timp să strângă semnături pentru a ajunge cu ”argumentul incontestabil” în plen.
”Noi vom continua campania de strângere de semnături şi după momentul validării legii în Parlament. Credem că este bine să ne prezentăm în faţa factorilor de decizie din Capitală cu cât mai multe semnături. Ţinta noastră ar fi ca, până la momentul votului din Consiliul General, să avem 500.000 de semnături. Cred că ar fi o cifră care să arate că bucureştenii într-adevăr vor rezolvarea acestei probleme”, completează oficialii organizaţiei conduse de Elena Udrea.
PDL: Autorităţile locale, incapabile să gestioneze problema maidanezilor
Pe site-ul formaţiunii politice, se precizează că Bucureştiul este singura capitală europeană care încă se mai confruntă cu problema câinilor fără stăpân. ”Ca întotdeauna, vina pentru actuala situaţie aparţine deopotrivă politicului, dar şi administrativului. Adevărul este că atunci când a existat voinţă administrativă pentru ca problema să fie rezolvată (în timpul mandatului primarului Traian Băsescu) nu a existat voinţă politică, iar atunci când a existat voinţă politică (legea permitea rezolvarea problemei), administraţiile locale nu au acţionat”, aşa explică oficialii organizaţiei PDL Bucureşti de ce nu au dispărut până acum câinii comunitari din Capitală.
Potrivit site-ului organizaţiei conduse de Elena Udrea, problema maidanezilor îi depăşeşte atât pe primari cât şi pe reprezentanţii consiliilor locale, care nu iau nicio decizie în privinţa câinilor comunitari. Astfel, spun reprezentanţii partidului de guvernământ, legea propusă de ei va obliga administraţiile locale să ia o decizie cu maidanezii: fie îi eutanasiază, fie îi aduc în adăposturi special amenajate.
ONG-urile, o parte a mass-media şi membrii USL sunt consideraţi principalii vinovaţi de către reprezentanţii PDL, care mai spun că presa, împreuna cu organizaţiile non-guvernamentale şi USL-iştii ”au construit o întreagă mitologie în jurul prevederilor iniţiativei PDL”.
”Validarea legii va avea un singur efect: creează posibilitatea administraţiilor locale de a decide ce doresc să facă în privinţa maidanezilor. Astfel, există patru variante: Consiliul General decide să păstreze situaţia de acum, ori alege sterilizarea şi ciparea lor, urmând ca maidanezii să fie întorşi în stradă, fie se ia decizia sterilizării lor, urmând ca animalele fără stăpân să fie ţinute în adăposturi speciale, pe banii primăriei, sau se ia decizia eutanasierii lor dacă timp de 30 de zile nu există doritori care să-i adopte”, au mai precizat, pentru B365.ro, reprezentanţii PDL Bucureşti.
Legea referitoare la soarta câinilor maidanezi nu propune soluţia „optimă”, ci dă posibilitatea comunităţii locale să ia această decizie, conform declaraţiilor făcute de oficialii partidului de guvernământ.
Organizaţia din Capitală a democrat-liberalilor asigură, potrivit detaliilor disponibile pe site, că doar maidanezii agresivi sau bolnavi aflaţi în stare terminală vor fi eutanasiaţi. După 30 de zile de stat în adăposturi, potrivit informaţiilor furnizate pe pliantele de promovare a campaniei, câinii vor fi eutanasiaţi doar dacă, după consultarea comunităţii locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti ia o decizie menită să curme viaţa patrupezilor fără stăpân. În sens contrar, CGMB ar putea să întreţină animalele în adăposturi din banii comunităţii şi să suporte costuri mari.
Potrivit iniţiativei legislative, dacă CGMB va decide ca patrupezii să fie eutanasiaţi, câinii vor mai avea doar 30 de zile de trăit. În cazul în care într-o lună nu se oferă nimeni să adopte animalele, acestea vor fi injectate letal.
Cât costă o viaţă de câine
Cipurile de identificare vor fi folosite, potrivit site-ului PDL, pentru a se descoperi dacă animalele care au fost adoptate, pentru a scăpa de eutanasie, ajung înapoi pe străzi şi dacă un maidanez a fost sau nu sterilizat ori eutanasiat. Cei care cred că pot adopta câini şi îi pot lăsa înapoi pe străzi vor primi amenzi usturătoare, potrivit proiectului.
Cei care au realizat campania ”Bucureştiul fără maidanezi” susţin, potrivit pliantelor de informare împărţite bucureştenilor, că în Capitală sunt 100.000 de câini comunitari. Întreţinerea patrupezilor fără stăpân costă, conform PDL-ului, anual, 107 milioane de euro. La un calcul simplu, rezultă că, pentru fiecare câine maidanez Municipalitatea plăteşte 1.070 de euro pe an.
Realizatorii campaniei împotriva câinilor maidanezi din Capitală spun că realizarea unei săli polivalente cu 16.000 de locuri costă 60 de milioane de euro, costurile construcţiei unui spital de primiri urgenţe cu 500 de locuri ajung la 90 de milioane de euro, extinderea parcului de autobuze al Regiei Autonome de Transport cu 500 de autobuze costă 94 de milioane de euro, iar realizarea liniei de metrou care va lega Drumul Taberei de Piaţa Universităţii costă 236 de milioane de euro. Mizând pe aceste proiecte cu grad de interes ridicat pentru bucureşteni, organizaţia PDL Bucureşti boicotează situaţia câinilor maidanezi, determinându-i pe locuitorii Capitalei să aprobe tacit eutanasia patrupezilor.
Întrebaţi de reporterii B365.ro dacă banii necesari întreţinerii patrupezilor, 107 milioane euro anual, în cazul eutanasierii câinilor comunitari, vor fi direcţionaţi către proiectele de maxim interes pentru bucureşteni, menţionate pe pliante, oficialii PDL Bucureşti au spus că banii sunt ipotetici. ”Noi am prezentat calculul privind costurile la care ar duce soluţia sterilizării maidanezilor şi a păstrării lor în adăposturi speciale, pentru ca bucureştenii să vadă că există şi această variantă şi ce presupune ea. Să vadă că povestea maidanezilor sterilizaţi şi duşi în adăposturile ONG-urilor nu este credibilă, din cauza costurilor uriaşe pe care le presupune”, au explicat membrii partidului de guvernământ.
Reprezentanţii PDL au ţinut totuşi să puncteze faptul că, deocamdată, nu există o decizie politică în privinţa campaniei ”Bucureştiul fără maidanezi”, întrucât, ”nimeni din PDL Bucureşti nu se gândeşte că singura soluţie este eutanasierea”, dar, ”e clar că situaţia a devenit insuportabilă şi este pusă în pericol chiar viaţa oamenilor”. Mizând şi pe comparaţia cu celelalte capitale europene, oficialii organizaţiei vor să atragă astfel mai multe semnături.
”Votul va fi unul după conştiinţa fiecărui consilier general: dacă ei cred că este bine să se cheltuiască această sumă fabuloasă, de 107 milioane de euro anual, atunci se va merge pe varianta adăposturilor; dacă ei cred că Bucureştiul poate face altceva cu banii respectivi, atunci ar putea să opteze pentru varianta eutanasierii. PDL Bucureşti exclude însă varianta păstrării câinilor în stradă. Responsabilitatea pentru luarea unei decizii nu revine numai Consiliului General, ci şi lui Sorin Oprescu. PDL Bucureşti ar dori să afle poziţia Primarului General în raport cu legea, în condiţiile în care până acum nu a făcut nimic altceva decât să paseze problema către alţii. Nu a fost în stare să găsească vreo soluţie, deşi este primul responsabil pentru rezolvarea tuturor problemelor Capitalei, inclusiv a maidanezilor”, au punctat oficialii PDL Bucureşti.