Udrea anunţă un cartier de cel puţin 10.000 de locuinţe ANL în Ghencea. VEZI FOTOGALERIE

de:
18 mart. 2011
5 Afișari
Udrea anunţă un cartier de cel puţin 10.000 de locuinţe ANL în Ghencea. VEZI FOTOGALERIE

Potrivit ministrului MDRT, eco cartierul ANL ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 101,5 hectare desfăşurate pe trei loturi ce sunt situate în Str. Prelungirea Ghencea nr. 3-5, B-dul Ghencea nr. 45 şi Str. Antiaeriană nr. 5-7. Terenul, aflat în proprietatea MApN, urmează să fie transferat în administrarea Consiliului Local al Sectorului 5.

„Aici, unde Ministerul Apărării Naţionale are o locaţie în conservare, va fi cel mai mare cartier de locuinţe construit în România”, a declarat şeful MApN, Gabriel Oprea, prezent vineri alături de Udrea la lansarea proiectului Eco Cartierul Antiaeriană. Acesta a menţionat că minim 5.000 din locuinţele de tip ANL vor fi destinate tinerilor angajaţi de la Apărare Naţională, Ordine Publică, Ministerul de Justiţie, Parchet, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Administraţia Penitenciarelor.

Parteneriat public-privat

Proiectul pentru construcţia celor cel puţin 10.000 de locuinţe ANL ar urma să fie susţinut din punct de vedere financiar prin parteneriat public-privat, însă autorităţile nu au găsit deocamdată un finanţator în acest sens. „Ne bazăm pe parteneriat public-privat pentru că sunt foarte mari costurile de dezvoltare şi dorim să terminăm cât mai repede. Proiectul propune realizarea unei zone cu funcţiune mixtă (locuire, servicii, echipamente publice), având ca bază principii de planificare, proiectare, arhitectură şi design ecologic, orientate către cetăţean, subordonate ideii de dezvoltare durabilă”, a explicat ministrul MDRT care a precizat că nu poate avansa deocamdată termene precise privind exploatarea cartierului şi nici costurile necesare pentru ridicarea lui. „Este foarte puţin probabil să înceapă construcţia locuinţelor în acest an. Cel mai sigur, peste un an”, a declarat Udrea.

Vanghelie merge din nou în SUA să caute investitori

Prezent vineri la eveniment, primarul Sectorului 5 – Marian Vanghelie a specificat că, în luna mai, va face din nou o vizită în Statele Unite ale Americii în căutarea unui posibil partener privat pentru finanţarea ansamblul ANL din Ghencea. „Este o surpriză foarte plăcută pentru mine să am susţinerea celor doi miniştri. Este pentru prima dată, în ultimii zece ani, când un Guvern vine către un primar din opoziţie. Îmi propun ca, în următoarea perioadă, să depăşesc toate orgoliile pentru că în ţara asta e prea multă sărăcie, prea mult haos. Panglici s-au tăiat în foarte multe guverne, important este să facem ceva cu ele”, a comentat social-democratul Marian Vanghelie.

Edilul Sectorului 5 a mai spus că, în opinia sa, proiectul ar putea fi gata în numai doi ani. „O să încerc să vin cu o parte din finanţare din America. Voi folosi întâlnirile pe care le voi avea acolo cu o serie de companii pentru a prezenta acest proiect. Avantajul este că Guvernul poate da garanţii dacă nu are bani în buget”, a completat Vanghelie.

În condiţiile în care, din cele 10.000 de apartamentele de tip ANL, jumătate vor merge la MApN, iar cealaltă jumătate ar putea fi revendicată de un investitor privat, tinerilor bucureşteni nu le-ar mai rămâne decât varianta să se descurce pe cont propriu în căutarea unei locuinţe. „Și angajaţii MApN sunt tot tineri sub 35 de ani”, a comentat ministrul Oprea.

Cartierul ANL din Ghencea ar urma să fie ridicat în apropierea penultimei staţii de la capătul tramvaiului 41, fiind totodată străbătut de un drum expres care să îl lege de Șoseaua Alexandriei.

În prezent, ANL-urile construite în Bucureşti acoperă doar cinci procente din necesarul de locuinţe pentru tineri, ţinând cont că au fost date în folosinţă până acum în jur de 2.500 de astfel de apartamente. Jumătate dintre chiriaşii din Capitală nu îşi pot cumpăra încă locuinţele pentru că terenul de sub blocuri nu a fost trecut din patrimoniul public al statului în patrimoniul privat al statului.

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a precizat că a făcut mai multe demersuri pentru construcţia unui complex de 13 turnuri ANL în Str. Fabrica de Glucoză nr.2-4 unde ar urma să locuiască, la jumătatea anului viitor, încă 1.400 de familii de tineri din Bucureşti. Asta dacă, MDRT, va asigura finanţarea necesară în acest caz.

Cookies