ȘTIRI

UDMR părăsește Guvernul Ponta 3

Votul Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), întrunit sâmbătă la Târgu Mureş, a avut loc după mai mult de trei ore în care delegaţii au dezbătut subiectul ieşirii UDMR de la guvernare, aşa cum a propus Consiliul Permanent al formaţiunii în 27 noiembrie.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, în discursul ţinut în deschiderea CRU, că în urma unei analize interne s-a ajuns la ideea ca formaţiunea să iasă de la guvernare, propunerea Consiliului Permanent al formaţiunii constituind „o premieră”.

La rândul său, vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, şi-a îndemnat colegii să fie mândri de cei 25 de ani de activitate a Uniunii şi să le mulţumească colegilor care au renunţat la foarte multe în urmă cu nouă luni, „s-au dus la Bucureşti şi au reprezentat interesele maghiarilor şi ale României”.

UDMR a decis în 27 noiembrie, la Consiliul Permanent al Uniunii, ieşirea de la guvernare, recomandarea urmând să fie validată în şedinţa CRU de sâmbătă, de la Târgu Mureş.

Kelemen Hunor a spus la acel moment că, în urma alegerilor prezidenţiale, UDMR a înţeles mesajul electoratului, respectiv ca Uniunea să se întoarcă mai mult către alegători. El a menţionat că Uniunea nu vrea să creeze instabilitate prin ieşirea de la guvernare şi că a ajuns la concluzia că Guvernul poate funcţiona şi poate avea stabilitate şi fără UDMR.

„Am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona (…) Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce ştim foarte clar că este de făcut. Ne întoarcem şi ne ocupăm de comunitatea noastră, în Parlament vom susţine toate demersurile pentru susţinerea comunităţii noastre”, a afirmat liderul UDMR, potrivit Mediafax. 

El a precizat că decizia Consiliului Permanent al UDMR de a recomanda CRU ieşirea de la guvernare a fost luată cu majoritate, fiind înregistrate două abţineri şi niciun vot împotrivă, iar înaintea şedinţei Consiliului Permanent au avut loc consultări cu organizaţiile judeţene ale Uniunii.

Întrebat dacă CRU ar putea întoarce propunerea, liderul Uniunii a spus că „orice este este posibil”, dar nu crede că se va întâmpla.

Premierul Victor Ponta şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor au avut, luni, la Parlament, o discuţie tehnică privind retragerea Uniunii de la guvernare, liderul UDMR precizând, după întrevedere, că miniştrii maghiari vor pleca din funcţii în momentul instalării noilor miniştri din Guvernul Ponta 4.

UDMR deţine în actualul Cabinet două portofolii – al Culturii, prin Hegedüs Csilla (de asemenea unul dintre cei patru viceprim-miniştri ai Guvernului Ponta) şi al Mediului, prin Korodi Attila. Reprezentanţi ai Uniunii ocupă, de asemenea, mai multe funcţii de secretar de stat.

Premierul Victor Ponta a precizat că UDMR va ieşi de la guvernare nu doar la nivel de miniştri, ci şi la nivel de secretari de stat, pentru că şi acestea reprezintă funcţii politice, el arătând de asemenea că schimbarea prefecţilor pe care Uniunea îi are în Harghita şi Covasna urmează a fi discutată.

Din Guvernul Ponta 3 a făcut parte pentru o perioadă şi liderul UDMR Kelemen Hunor (vicepremier şi ministru al Culturii), el anunţând însă în vară decizia de a se retrage din funcţii, cu rămânerea UDMR la guvernare, în contextul unor controverse privind iniţiativa cetăţenească referitoare la minorităţi. „Cunoscând acest compromis adoptat de premierul Victor Ponta şi de mine (n.r. – privind iniţiativa cetăţenească referitoare la minorităţi), s-a ajuns la concluzia că UDMR rămâne în guvernare. Eu o să mă retrag în zilele următoare din funcţia de ministru al Culturii şi din funcţia de vicepremier (…). Nu pot să fiu şi în Guvern şi parte a procesului (n.r. – procesul de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene) din partea iniţiatorilor”, a spus Kelemen, la finalul unei reuniuni din luna iulie a Consiliului Permanent al UDMR.

Guvernul Ponta 3, pe care UDMR se pregăteşte să îl părăsească, este cel de-al optulea Cabinet din care Uniunea a făcut parte începând cu anul 1996.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button