CRIZĂ în Ucraina. Premierul Ucrainei: Rusia a declarat „RĂZBOI”. Putin a discutat cu Merkel

de:
01 mart. 2014
1 Afișari
CRIZĂ în Ucraina. Premierul Ucrainei: Rusia a declarat

UPDATE 00:45 John Kerry va reafirma la Kiev sprijinul SUA pentru integritatea teritorială a Ucrainei

Secretarul de Stat american, John Kerry, se va deplasa marţi la Kiev, cu scopul de a-şi arăta sprijinul pentru autorităţile interimare ucrainene, în contextul în care trupele ruse deţin controlul total asupra Crimeei, au anunţat duminică oficiali americani, relatează AFP.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a anunţat că John Kerry se va deplasa marţi în capitala Ucrainei.

„Pe 4 martie, la Kiev, secretarul de Stat Kerry se va întâlni cu reprezentanţii noului Guvern ucrainean, liderii (Parlamentului) şi membri ai societăţii civile”, a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

În Ucraina, şeful diplomaţiei americane „va reafirma sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit comunicatului.

Pe de altă parte, oficiali ai administraţiei preşedintelui Barack Obama au afirmat, în cursul unei conversaţii telefonice, că Moscova a încheiat operaţiunile de preluare a controlului asupra Crimeei, o peninsulă din sudul Ucrainei unde staţionează flota rusă la Marea Neagră.

„Nu există nicio îndoială asupra faptului că ei ocupă Crimeea. Ei îşi sporesc prezenţa militară şi se stabilesc” pe peninsula ucraineană, a spus un diplomat american.

Pe teren, mai multe obiective strategice din Crimeea, între care baze militare, aeroporturi sau clădiri oficiale, au fost blocate de către persoane înarmate, pe care observatorii le asimilează militarilor ruşi.

Duminică dimineaţă, Kerry a denunţat „agresiunea” şi „invazia” rusă în Ucraina.

De asemenea, Kerry a ameninţat Rusia că ar putea să-şi piardă locul în cadrul G8.

În acest context, Washingtonul a luat măsuri de retorsiune.

Reuniuni cu caracter economic şi o vizită a unei delegaţii ruse la Washington au fost deja anulate, a subliniat un oficial de rang înalt american.

Rusia urmează să organizeze în iunie, în staţiunea Soci, un summit al G8. Ca măsuri de retorsiune faţă de operaţiunile ruse în Ucraina, Franţa şi Marea Britanie au anunţat la rândul lor că nu mai participă la reuniunile pregătitoare organizate în perspectiva summitului de pe litoralul Mării Negre.

Duminică, Kievul a declarat că se află „pe marginea dezastrului” în urma „declaraţiei de război” a Rusiei şi că pierde rapid controlul asupra Crimeei, în timp ce Occidentul caută o soluţionare paşnică la criza ucraineană.

NATO a solicitat trimiterea unor observatori internaţionali în Ucraina şi a îndemnat Rusia să îşi retragă trupele. În opinia secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, „ceea ce face Rusia în Ucraina (…) ameninţă pacea şi securitatea în Europa”.

Kerry a admis că Rusia comite o „eroare enormă”, însă a dat asigurări că „opţiunea militară este ultimul lucru care se vrea într-o situaţie de acest gen”.

Duminică, preşedintele Obama a purtat conversaţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, cu premierul britanic David Cameron şi cu preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, potrivit unor oficiali ai administraţiei americane.

UPDATE 23:56 – John Kerry se va deplasa marţi la Kiev

Secretarul de Stat american, John Kerry, se va deplasa marţi la Kiev, cu scopul de a-şi arăta sprijinul pentru autorităţile interimare ucrainene, în contextul în care trupele ruse deţin controlul total asupra Crimeei, au anunţat duminică oficiali americani, relatează AFP.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a anunţat că John Kerry se va deplasa marţi în capitala Ucrainei.

În acelaşi timp, un oficial american a afirmat că Moscova a încheiat operaţiunile de preluare a controlului asupra Crimeei, o peninsulă din sudul Ucrainei.

„Pe 4 martie, la Kiev, secretarul de Stat Kerry se va întâlni cu reprezentanţii noului Guvern ucrainean, liderii (Parlamentului) şi membri ai societăţii civile”, a anunţat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

În Ucraina, şeful diplomaţiei americane „va reafirma sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit comunicatului.

UPDATE 22:34 – Angela Merkel: Vladimir Putin acceptă un „grup de contact” pentru începerea unui dialog

Vladimir Putin a acceptat o propunere a cancelarului Angela Merkel privind crearea unui „grup de contact” pentru a „începe un dialog” în privinţa Ucrainei, a anunţat duminică Guvernul german, după o convorbire telefonică a cancelarului german cu preşedintele rus, relatează AFP.

„Preşedintele Putin a acceptat propunerea cancelarului de a stabili imediat o misiune de anchetă şi un grup de contact, eventual sub conducerea OSCE, pentru începerea unui dialog politic”, potrivit unui comunicat al Guvernului german.

În cursul conversaţiei telefonice, care a avut loc duminică seara, cancelarul german i-a „reproşat preşedintelui rus că a încălcat dreptul internaţional prin intervenţia rusă, inacceptabilă, în Crimeea”, potrivit acestui comunicat.

Merkel i-a mai reproşat încălcarea Memorandumului de la Budapesta, adoptat în 1994, în care Rusia s-a angajat să respecte independenţa şi suveranitatea Ucrainei în fontierele existente.

Cancelarul german i-a cerut din nou lui Putin să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit comunicatului.

UPDATE 21:36 – Vladimir Putin a discutat la telefon cu Angela Merkel pe tema evoluţiei situaţiei din Crimeea

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel, au purtat o conversaţie telefonică, duminică, pe tema evoluţiei situaţiei din Crimeea, în sudul Ucrainei, anunţă site-ul Preşedinţiei Federaţiei Ruse.

În cursul discuţiei telefonice, Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evoluţia situaţiei în Crimeea.

În schimb, Vladimir Putin a atras atenţia asupra ameninţării prezentate de către forţele ultranaţionaliste ucrainene, „care pun în pericol viaţa şi interesele cetăţenilor ruşi şi populaţiei vorbitoare de limbă rusă” din Ucraina, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Preşedintele rus i-a semnalat cancelarului german că „măsurile luate de Rusia sunt adecvate” situaţiei din prezent.

Putin şi Merkel au convenit să continue consultările atât la nivel bilateral, cât şi în format extins în vederea normalizării crizei ucrainene, anunţă Kremlinul.

UPDATE 19:35 – Şeful Forţelor Navale ucrainene, numit de proeuropeni, a trecut în subordinea autorităţilor proruse

Amiralul Denis Berezovski, comandantul Forţelor Navale ucrainene, numit în funcţie de Administraţia proeuropeană de la Kiev, a anunţat duminică seara că se supune ordinelor autorităţilor proruse din Crimeea, relatează AFP.

Amiralul Denis Berezovski a făcut acest anunţ în cursul unei conferinţe de presă organizate la sediul Statului Major al Flotei ruse din Sevastopol.

Amiralul Berezovski a fost numit vineri la comanda Forţelor Navale ucrainene de către preşedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov.

„Promit supunere locuitorilor Republicii autonome Crimeea. (…). Promit să mă supun ordinelor comandamentului suprem al Republicii autonome Crimeea”, a declarat amiralul.

Premierul prorus din Crimeea, Serghei Aksionov, a salutat un „eveniment istoric”.

„Amiralul Berezovski se plasează astfel sub ordinele autorităţilor legitime ale Peninsulei Crimeea”, a spus Aksionov, a cărui legitimitate este contestată de autorităţile proeuropene de la Kiev.

UPDATE 18:26 – Ucraina se va apăra de „agresiunea” rusă, dar are nevoie de ajutorul altor ţări – ambasador

Ucraina intenţionează să se apere de „agresiunea” militară rusă, dar va avea nevoie de susţinere din partea altor ţări, afirmă ambasadorul ucrainean la Naţiunile Unite, Iuri Sergheiev, citat de CNN.

În urmă cu câteva ore, noua Administraţie interimară proeuropeană de la Kiev anunţa că va cere ajutorul Statelor Unite şi Marii Britanii pentru garantarea securităţii Ucrainei.

În plus, Ucraina a cerut trimiterea imediată a unei misiuni internaţionale pentru evaluarea situaţiei din Crimeea, precum şi asistenţă pentru protejarea obiectivelor nucleare.

UPDATE 18:14 – Ministrul turc de Externe: Regiunea Crimeea trebuie să rămână parte a Ucrainei

Turcia acordă o mare importanţă integrităţii teritoriale şi stabilităţii Ucrainei, afirmă ministrul de Externe de la Ankara, Ahmet Davutoglu, subliniind că regiunea autonomă Crimeea trebuie să rămână parte a Ucrainei.

„Pentru Turcia, integritatea teritorială a Ucrainei, stabilitatea şi prosperitatea acestei ţări sunt esenţiale. Crimeea are o importanţă deosebită pentru Turcia, datorită prezenţei tătarilor în această regiune şi a patrimoniului cultural turc”, a afirmat Ahmet Davutoğlu.

„Cea mai mare dorinţă a Turciei este stabilitatea Ucrainei”, a insistat Davutoğlu.

„Turcia îndeamnă toţi liderii comunităţilor şi grupurilor etnice din Crimeea să unească eforturile pentru stabilitatea şi pacea regională”, a continuat şeful diplomaţiei turce.

UPDATE 18:07 – China îndeamnă părţile implicate în criza din Ucraina să respecte reglementările internaţionale

Ministerul chinez de Externe îndeamnă toate părţile implicate în conflictul din Ucraina să respecte reglementările internaţionale şi să caute o soluţie pentru depăşirea crizei prin dialog şi negocieri.

„China este foarte preocupată de actuala situaţie din Ucraina”, a declarat Qin Gang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, referindu-se la riscurile unei intervenţii militare ruse, informează site-ul agenţiei China Nouă.

China respectă principiul neintervenţiei în afacerile interne ale Ucrainei şi susţine independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale acestei ţări, a precizat oficialul de la Bejing, îndemnând părţile implicate să iniţieze negocieri pentru depăşirea crizei şi pentru menţinerea păcii în regiune.

UPDATE 16:59 – Organizaţia extremistă ucraineană Sectorul Dreapta ameninţă că va riposta intervenţiei ruse

Organizaţia ultranaţionalistă ucraineană Sectorul Dreapta, implicată în violenţele de la manifestaţiile proeuropene din Kiev, îşi mobilizează militanţii pentru a răspunde intervenţiei militare ruse în Crimeea, anunţă liderul mişcării extremiste, Dmitro Iaroş, citat de Kyiv Post.

Dmitro Iaroş a precizat că Sectorul Dreapta îşi va coordona acţiunile cu Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională.

„Le vom garanta securitatea tuturor civililor din Crimeea”, a spus Iaroş într-o conferinţă de presă. El a lansat un apel pentru recrutarea de voluntari civili în miliţiile organizaţiei ultranaţionaliste.

Iaroş a precizat că organizaţia Sectorul Dreapta a creat un cartier general pentru coordonarea acţiunilor militare ale militanţilor. „Principala sarcină a brigăzilor noastre este securizarea regiunilor care suferă de pe urma intervenţiei militare ruse”, a explicat liderul ultranaţionalist.

UPDATE 15:07 – Ucraina interzice zborul avioanelor militare în spaţiul său aerian

Ucraina a decis închiderea spaţiului aerian pentru aeronavele militare, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, informează site-ul publicaţiei Kyiv Post, conform mediafax.ro.

Ordinul a fost dat de preşedintele interimar proeuropean Oleksandr Turcinov.

În plus, securitatea a fost sporită la toate aeroporturile, cu excepţia celor din Crimeea, aflate sub controlul unor miliţii proruse.

UPDATE 14:18 – Trupe ruse au înconjurat trei baze militare ucrainene din Crimeea

Trupe ruse au înconjurat, duminică, trei unităţi militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene citate de CNN.

Potrivit surselor citate de CNN, militarii ruşi le cer celor ucraineni să se predea fără a opune rezistenţă.

Sute de indivizi înarmaţi au înconjurat baze militare din zona Privolnoie, în regiunea Crimeea.

Indivizii, presupuşi militari ruşi, au sosit cu 13 transportoare blindate având numere de înmatriculare ruse.

În faţa unităţilor militare este şi un tanc rusesc.

În acest context, premierul interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut Rusiei să retragă imediat trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile Moscovei drept o „declaraţie de război” şi avertizând că există riscul unui „dezastru”. „Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina”, a spus Arseni Iaţeniuk. „Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina”, a avertizat şeful Guvernului proeuropean de la Kiev.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Armata ucraineană a decis mobilizarea generală a trupelor şi rezerviştilor, în contextul operaţiunilor militare ruse.

UPDATE 13:00 – Ucraina cere ajutorul Statelor Unite şi Marii Britanii pentru garantarea securităţii

Noua Administraţie interimară proeuropeană de la Kiev va cere ajutorul Statelor Unite şi Marii Britanii pentru garantarea securităţii Ucrainei, anunţă surse oficiale citate de BBC News online.

În plus, Ucraina cere trimiterea imediată a unei misiuni internaţionale pentru evaluarea situaţiei din Crimeea, precum şi asistenţă pentru protejarea obiectivelor nucleare.

UPDATE, DUMINICĂ, ora 12:00 – Crimeea se află, practic, sub controlul Rusiei, deşi militarii prezenţi nu pot fi identificaţi

Principalele elemente de infrastructură şi administrare – drumuri, aeroporturi şi instituţii – din regiunea autonomă ucraineană Crimeea se află practic sub controlul unor militari care cel mai probabil sunt ruşi, deşi semnele oficiale de identificare lipsesc de pe uniforme.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, citate de presa internaţională, vehicule militare şi trupe ruse deţin controlul, de aproximativ 48 de ore, asupra principalelor instituţii, drumuri şi aeroporturi din Crimeea, chiar dacă semnele de identificare lipsesc de pe uniformele militarilor desfăşuraţi pe teren şi de pe vehiculele acestora.

Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol, sau dacă Rusia a trimis trupe suplimentare. Acestora li se alătură membri ai miliţiilor proruse care au ocupat de joi seara Parlamentul şi Guvernul din Simferopol. În plus, potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.

Consiliul ucrainean pentru Securitatea Naţională a decis plasarea armatei în stare de alertă şi mobilizarea trupelor, afirmă preşedintele instituţiei, Andrei Parubi.

Preşedintele Vladimir Putin i-a transmis omologului său american, Barack Obama, că Rusia îşi rezervă dreptul de a „proteja interesele sale şi populaţia rusofonă” în caz de „violenţe” în estul Ucrainei şi în Crimeea.

Armata ucraineană este în stare de alertă; securitatea la obiectivele strategice a fost sporită

Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a plasat armata în stare de alertă, pe fondul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, iar măsurile de securitate la obiectivele strategice, inclusiv la centralele nucleare, au fost sporite, informează AFP.

Turcinov a făcut acest anunţ după o reuniune de urgenţă a Consiliului pentru securitatea naţională.

„Am dat ordin de a pune armata în stare de aletă, de a consolida apărarea centralelor nucleare, aeroporturilor şi punctelor strategice”, a declarat Oleksandr Turcinov în cadrul unei conferinţe de presă.

„Suntem convinşi că Rusia nu va lansa intervenţia, deoarece aceasta ar însemna război şi încheierea relaţiilor între cele două ţări”, a declarat la rândul său premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk.

Vitali Kliciko propune mobilizarea generală în Ucraina, pe fondul ameninţărilor Rusiei

Vitali Kliciko, unul dintre principalii lideri politici proeuropeni de la Kiev, solicită Parlamentului să decreteze mobilizarea generală în contextul ameninţărilor privind o intervenţie militară a Rusiei.

Reuniune de urgenţă a şefilor serviciilor de securitate ucrainene, pe fondul ameninţărilor Rusiei

Comandanţii armatei ucrainene şi şefii serviciilor de securitate au fost convocaţi, sâmbătă după-amiază, pentru o reuniune de urgenţă în contextul în care Rusia pregăteşte o intervenţie militară în Crimeea, informează CNN.

Reuniunea, convocată de Administraţia interimară proeuropeană de la Kiev, intervine în contextul în care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei.

„Din cauza situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţărilor la adresa cetăţenilor ruşi, trupe ruse ar putea fi desfăşurate în Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federaţiei să autorizeze utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei până la normalizarea situaţiei politice din această ţară”, informează un comunicat al Kremlinului.

UCRAINA UPDATE: Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut şi a primit aprobarea Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului, pentru trimiterea de trupe ruse în Ucraina până la normalizarea situaţiei, scrie realitatea.net.

UCRAINA UPDATE: Zeci de persoane au fost rănite, sâmbătă, în oraşul Harkiv, în estul Ucrainei, în cursul unei manifestaţii proruse care a degenerat în atacarea sediului administraţiei regionale, informează AFP.

Violenţele au izbucnit în cursul unui miting prorus la care participă aproximativ 20.000 de oameni.
Circa 300 de manifestanţi au atacat sediul administraţiei regionale, întâmpinând rezistenţă din partea forţelor de ordine.

O demonstraţie pro-rusă cu mii de participanţi a avut loc şi la Odessa.

Între timp, trupele ruseşti se deplaseaz în oraşul Balaclava din Crimeea.

UPDATE 15:20 – Kievul nu recunoaşte autoritatea noului premier din Crimeea

Preşedintele Ucrainei, Olexandr Turcinov, a publicat sâmbătă un decret prin care nu îl recunoaşte pe noul premier al regiunii autonome Crimeea.

„Numirea noului premier din Crimeea a avut loc prin încălcarea legilor ucrainene”, a argumentat Turcinov.

„Guvernul Ucrainei şi alte organisme ale puterii nu trebuie să îl considere pe Serghei Aksionov reprezentant legitim al puterii din Crimeea”, a spus preşedintele interimar al Ucrainei.

Aksionov a fost desemnat premier al regiunii Crimeea joi, de Parlamentul regional, aflat sub controlul unui comando prorus.

UPDATE 15:00 – Premierul din Crimeea confirmă prezenţa militarilor ruşi

Premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, confirmă că în regiunea autonomă ucraineană prorusă operează militari ruşi, explicând că trupele ruse protejează obiective strategice, informează site-ul agenţiei RIA Novosti.

„Am stabilit să cooperăm cu Flota rusă de la Marea Neagră pentru protejarea obiectivelor de importanţă vitală”, a explicat Serghei Aksionov.

UPDATE 14:20 – O unitate a Pazei de Coastă din Crimeea, atacată de presupuşi militari ruşi

Cartierul general al Pazei de Coastă ucrainene din Portul Sevastopol a fost atacat de aproximativ 300 de indivizi înarmaţi care susţin că sunt militari ruşi.

„Are loc o tentativă de ocupare a cartierului general al Pazei de Coastă din Sevastopol. Toate navele sunt în alertă”, precizează instituţia, conform AFP.

Agresorii susţin că au primit ordin de la ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, să ocupe unitatea militară.

UPDATE 11:30 – Rusia a trimis 6.000 de militari în Crimeea, estimează Kievul, conform mediafax.ro.

Aproximativ 6.000 de militari ruşi au fost trimişi în Peninsula Crimeea, estimează Ministerul ucrainean al Apărării, în timp ce Moscova susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordurile militare cu Kievul.

Serviciile de securitate ucrainene sunt în stare de alertă maximă în regiunea autonomă Crimeea, dar premierul Arseni Iaţeniuk a dat asigurări că armata ucraineană nu va reacţiona la „provocările” Rusiei.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va fi „profund destabilizatoare”.

Însă Rusia susţine că mobilizarea trupelor este în concordanţă cu acordul încheiat cu Kievul privind activitatea Flotei Ruse din Sevastopol.

UPDATE 11:00 – Zeci de indivizi cu arme automate patrulează în jurul Parlamentului din Crimeea

Zeci de indivizi cu cagule şi având arme automate au ocupat poziţii, sâmbătă dimineaţă, în jurul Parlamentului regiunii autonome ucrainene Crimeea, în Simferopol.

Două mitraliere au fost instalate pentru apărarea sediului Parlamentului regional.

Clădirea Parlamentului regiunii Crimeea se află de două zile sub controlul unui grup de comando prorus.

ORA 02.30

Rusia a trimis „câteva sute de militari” în Crimeea, afirmă un oficial american

Rusia a mobilizat „câteva sute de militari” în Peninsula ucraineană Crimeea, a afirmat vineri un oficial american din cadrul Apărării, potrivit căruia Statele Unite nu intenţionează în acest moment să riposteze.

„Se pare că ei au mobilizat câteva sute de militari”, a declarat pentru AFP acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

„Evaluăm situaţia”, a precizat el.

Preşedintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denunţat vineri o „agresiune” rusă şi a cerut Moscovei să-şi retragă trupele. Potrivit reprezentantului său în Crimeea, Serghei Kuniţân, 2.000 de militari ruşi au sosit pe un aeroport militar în apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

Potrivit oficialului american din cadrul Apărării, Moscova nu a informat până la acest moment Washingtonul în legătură cu intenţia sa de a mobiliza trupe în Crimeea, unde se află o importantă bază navală rusă, la Sevastopol. Kievul nu a cerut până acum asistenţă militară din partea Washingtonului.

UPDATE 01:30 – Barack Obama avertizează Rusia în legătură cu o eventuală utilizare a forţei în Ucraina

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia, vineri, în legătură cu o eventuală intervenţie armată în Ucraina, atrăgând atenţia că aceasta va avea un „cost”, şi a exprimat profunda îngrijorare a Washingtonului faţă de o situaţie „volatilă”.

„Suntem profund îngrijoraţi de informaţiile privind mişcări de trupe întreprinse de Federaţia Rusă în Ucraina”, a declarat liderul american în sala de presă a Casei Albe.

El nu a confirmat însă declaraţiile preşedintelui ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, care, denunţând o „agresiune” a Moscovei, a afirmat că, vineri, 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului în apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

„Statele Unite sunt solidare cu comunitatea internaţională şi subliniază că va exista un cost pentru o intervenţie militară în Ucraina”, a adăugat Obama.

UPDATE 00:00 – Preşedintele interimar al Ucrainei i-a cerut lui Putin să înceteze „agresiunea” din Crimeea

Preşedintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, i-a cerut vineri preşedintelui rus, Vladimir Putin, „să înceteze imediat agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea”.

„Mă adresez în mod personal preşedintelui Putin pentru a-i cere să înceteze imediat agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea”, a declarat Oleksandr Turcinov.

El a denunţat o provocare a Moscovei.

„Rusia a trimis trupe în Crimeea. Ea a ocupat Parlamentul şi Guvernul din Crimeea şi încearcă de asemenea să preia controlul asupra mijloacelor de comuncaţii (…). Ea trebuie să înceteze imediat această provocare şi (…) să lucreze exclusiv în cadrul acordurilor semnate”, a subliniat preşedintele interimar ucrainean.

El a făcut referire la acordul încheiat în 1997 între Kiev şi Moscova, care reglementează statutul flotei ruse la Marea Neagră.

UPDATE 23:25 – UE face apel pentru „dialog politic” şi pentru respectarea „integrităţii teritoriale” a Ucrainei

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a făcut apel, vineri, pentru „dialog politic”, în contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectării „integrităţii teritoriale” a Ucrainei.

Jose Manuel Barroso a vorbit la telefon cu noul premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk, căruia i-a dorit „fermitate şi determinare pentru a depăşi importantele provocări cu care se confruntă” ţara sa, anunţă un comunicat al CE.

„Preşedintele Barroso şi premierul Iaţeniuk au fost de acord asupra necesităţii de a face faţă tensiunilor actuale din Crimeea prin dialog politic în cadrul unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”, adaugă comunicatul CE.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel pentru evitarea „a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situaţiei” din Ucraina şi pentru „reţinere” în Crimeea, într-o discuţie telefonică purtată cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

UPDATE 22:45 – Peste 2.000 de militari ruşi au fost mobilizaţi la Simferopol – oficial ucrainean

Peste 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, în sudul Ucrainei, unde staţionează flota rusă la Marea Neagră, a declarat un oficial de rang înalt ucrainean, citat de AFP.

„Asistăm astăzi la o invazie armată rusă (…). Spaţiul aerian al (Crimeei) este închis din cauza numărului mare de aterizări ale avioanelor şi elicopterelor ruseşti”, a declarat reprezentantul preşedintelui ucrainean în Crimeea, Serghei Kuniţân, pentru postul de televiziune ART.

El a apreciat că peste 2.000 de militari ruşi au fost transportaţi pe calea aerului pe un aeroport militar în apropiere de Simferopol.

Zborurile prevăzute pentru vineri seară şi sâmbătă dimineaţă în direcţia aeroportului Simferopol, în Crimeea, au fost anulate, din cauza „ultimelor evenimente” de la faţa locului, unde militari neidentificaţi şi civili proruşi patrulează în zona aeroportului, a anunţat o purtătoare de cuvânt de la Kiev.

„Zborurile cu plecare şi cu destinaţia Simferopol prevăzute pentru vineri seară şi sâmbătă dimineaţă sunt anulate”, a declarat ea pentru AFP.

„Ministerul ucrainean de Externe a protestat, într-o notă trimisă Rusiei, faţă de încălcarea spaţiului aerian ucrainean, cerând revenirea imediată a militarilor şi a elicopterelor în baze”, precizează Ministerul de Externe de la Kiev.

Ucraina denunţă nerespectarea de către Rusia a acordului din anul 1997 care stabileşte reguli pentru flota rusă de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol din Crimeea.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, cel puţin zece elicoptere militare ruse au fost observate vineri în regiunea autonomă ucraineană Crimeea.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza, vineri seară, o reuniune privată urmată de consultări, pe tema crizei din Ucraina.

„Reuniunea va începe la ora 15.00 (22.00, ora României)”, a anunţat purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky.

Cookies