Ucraina a pierdut orice legătură cu centrala nucelară de la Cernobîl, anunță Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Ce urmări are această situație

11 mart. 2022
221 Afișari
Ucraina a pierdut orice legătură cu centrala nucelară de la Cernobîl, anunță Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Ce urmări are această situație
Ucraina a pierdut orice legătură cu centrala nucelară de la Cernobîl, anunță Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Ce urmări are această situație. Sursa foto: Unsplash

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că autoritățile ucrainene au pierdut orice cale de legătură cu centrala nucleară de la Cernobîl, ceea ce înseamnă că nu mai pot fi transmise informații legate de situația în care se află fosta centrală nucleară.

Anunțul transmis de AIEA potrivit căruia a fost pierdut contactul cu centrala de la Cernobîl a fost transmis în cursul zilei de joi, la doar o zi după ce fosta centrală nucleară a rămas fără surse de energie, după ce în zonă forțele ruse au preluat controlul.

Generatoarele de urgență furnizează energie electrică centralei de la Cernobîl, potrivit autorităților ucrainene

De asemenea, tot în cursul zilei de joi, autoritatea ucraineană de reglementare din domeniu a transmis către AIEA faptul că generatoarele de urgență s-au activat și furnizează energie electrică centralei de la Cernobîl.

Totuși șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Mariano Grossi, a declarat faptul că este necesar ca instituția să confirme faptul că în prezent a fost restabilită alimentarea cu energie electrică la fosta centrală nucleară de lângă Kiev.

Instituția a confirmat și a citat însă informațiile transmise de autoritatea de reglementare ucraineană, potrivit cărora ambele linii de alimentare cu energie a centralei au suferit avarii, fiind luată astfel decizia deconectării de la rețea. Aceste informații au fost transmise înainte de pierderea legăturii.

Instituția a precizat însă faptul că această deconectare a fostei centrale de la rețea nu va avea urmări majore asupra sistemelor de siguranță și a funcțiilor esențiale ale acestora. Sistemele de siguranță au ca scop monitorizarea facilităților de stocare a deșeurilor radioactive.

Pentru a menține situația sub control, este necesar ca volumul apei de răcire a combustibilului uzat să fie suficient pentru a asigura răcirea deșeurilor radioactive, fără a fi necesară furnizarea de energie electrică.

Pe de altă parte, presa rusească transmite faptul că a fost restabilită alimentarea cu electricitate a fostei centrale de la Cernobîl prin rețeaua din Belarus.

Cookies