Agenţia de Monitorizare a Presei îşi exprimă îngrijorarea faţă de demiterea de către PSD a lui Dan Radu din funcţia de director Producţie Editorială şi Programe TVR

de:
07 mai 2012
2 afișări
Agenţia de Monitorizare a Presei îşi exprimă îngrijorarea faţă de demiterea de către PSD a lui Dan Radu din funcţia de director Producţie Editorială şi Programe TVR

Joi, 3 mai, Consiliul de Administraţie al TVR a decis, la propunerea lui Claudiu Brânzan, membru din partea PSD, demiterea lui Dan Radu din funcţia de Director Producţie Editorială şi Programe prin desfiinţarea postului respectiv din organigramă, se specifică în comunicat. „Brânzan susţine că măsura a fost necesară din cauza faptului că „Hotărârile pe care le-a luat domnul Dan Radu au dus la scăderea ratingului emisiunilor TVR. De asemenea, au fost introduse în grilă nişte producţii care nu numai că nu au performat, ci au scăzut şi veniturile din publicitate ale TVR”, conform aceluiaşi comunicat de presă.

Din materialele apărute în presă şi din informaţiile noastre, măsura a venit ca urmare a refuzului preşedintelui Director General Alexandru Lăzescu de a-l numi pe Claudiu Lucaci în funcţia de director al DEIS. Postul respectiv este ocupat temporar de Anca Lăzărescu, în urma demiterii Rodicăi Culcer în luna ianuarie, continuă reprezentanţii  ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei.

ActiveWatch îşi exprimă îngrijorarea faţă de semnalul pe care noua putere (încă neinstalată) îl dă vizavi de televiziunea publică: presiunile exercitate de membrii PSD din CA al TVR pentru numirea unui jurnalist care a fost purtător de cuvânt al fostului premier Năstase şi apoi numit consul la Los Angeles de acelaşi guvern Năstase nu fac decât să alimenteze temerile privind intenţia noii puteri de a prelua hăţurile televiziunii publice în plin an electoral, după principiul consacrat de întreaga clasă politică – „a venit rândul nostru”.

Aceste practici sunt responsabile pentru situaţia dezastruoasă în care se află televiziunea publică în momentul de faţă. Schimbarea managementului odată cu schimbarea configuraţiei politice accentuează politizarea acestei instituţii, fragilizează odată în plus poziţia TVR şi blochează aplicarea oricărui plan de reformă pe termen mediu şi lung.

„Considerăm că principala prioritate a clasei politice în ceea ce priveşte radioul şi televiziunea publică ar trebui să fie modificarea legii de funcţionare a acestora, proces început în 2005 şi abandonat pe parcurs de o clasă politică care nu vrea să piardă din mâini cele două instituţii. Fiecare partid pare dispus să accepte compromisul de a ceda instituţia cât timp se află în opoziţie, cu riscul de a fi defavorizat în plan editorial, atâta timp cât legea permite preluarea controlului asupra instituţiei şi, implicit, asupra spaţiului editorial în momentul preluării puterii.

Principalele victime ale acestei situaţii sunt jurnaliştii din TVR şi SRR, mereu supuşi unor presiuni venite pe filieră politică, şi publicul plătitor de taxă, mereu înşelat în aşteptările sale de performanţa unor instituţii captive controlului politic”.

ActiveWatch cere noii majorităţi parlamentare să dea dovadă de responsabilitate, să trateze cu maxim respect independenţa celor două instituţii în acest an electoral şi să se abţină de la orice tentativă de a interveni politic asupra TVR şi SRR.

Cookies