Turnuri de 30 şi 35 de etaje şi mall cultural în incinta fostei fabrici de ţigări din Bucureşti

de:
05 sept. 2012
1 Afișari
Turnuri de 30 şi 35 de etaje şi mall cultural în incinta fostei fabrici de ţigări din Bucureşti

Pe ternul fostei Regii Autonome a Tutunului din Bucureşti, situată în Bd. Regiei nr.2, ar putea fi construite două turnuri de 30 şi 35 de etaje, un parc cultural şi un cartier rezidenţial. Potrivit proiectului, care a primit deja avizul de oportunitate de la Primăria Capitalei, turnul de evacuare a fumului şi clădirea din cărămidă a fostei fabrici vor fi pastrate şi integrate în noul ansamblu. Proiectul mai prevede ca spaţiul din faţa clădirii vechi, în care se află şi turnul de evacuare a fumului, să fie acoperit cu o copertină transparentă şi să se transforme într-o piaţetă urbană acoperită – element nou pentru România.

Biroul care realizeaza Planul Urbanistic Zonal pentru acest proiect este M Design, iar beneficiarul proiectului este Interagro, al cărei acţionar majoritar este controversatul om de afaceri Ioan Niculae, cunoscut pentru datoriile uriaşe, de 334,4 milioane de lei, pe care le are către Romgaz, scrie HotNews.ro. Potrivit aceleiaşi surse, Ioan Niculae şi mai mulţi directori din Romgaz sunt anchetaţi pentru subminarea economiei naţionale şi pentru favorizarea companiei InterAgro prin preţuri preferenţiale la gaze.

Potrivit arhitectului-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, proiectul se află în dezbatere publica. Terenul pe care urmează să se construiască ansamblul are o suprafaţă de 62.544 mp şi a aparţinut fostei fabrici de tutun. 

Istoria fostei fabrici de tutun începe în urmă cu aproape 130 de ani. Potrivit lui Alexandru Ofrim, autorul cărţii „Străzi vechi din Bucureştiul de azi”, englezul Effingham Grant a fost proprietarul terenului pe care se află în prezent căminele studenţeşti. După ce a vândut statului o parte din proprietatea sa, pe acest teren s-a construit Manufactura de tutun Belvedere, devenită Regia Monopolurilor Statului.

Cookies