Turnul de birouri-fantomă de lângă Armenească a afectat structura de rezistență a bisericii. În altar au apărut fisuri, iar din bloc cad bucăți mari de tablă

14 ian. 2021
1856 Afișari
Turnul de birouri-fantomă de lângă Armenească a afectat structura de rezistență a bisericii. În altar au apărut fisuri, iar din bloc cad bucăți mari de tablă

Din anul 2009 de când a luat foc, un bloc de birouri fantomatic, cu 19 etaje, un mamut straniu domină cea mai veche zonă a orașului București, cartierul Armenesc. Este lipit la modul propriu de casa parohială și de muzeul bisericii Armenesti și pare că așteaptă ceva, liniștit și amenințător. E numai sticlă și oțel, ars de soare în verile caniculare și sumbru în lunile întunecate de iarnă. Nu lucrează nimeni acolo, nu se întâmplă nimic. În turnul oțelit nu stă nimeni. Nu este nici reparat, nici demolat. Spre indignarea preoților armeni care se trezesc cu table de trei metri în curtea bisericii, atunci când bate vântul puternic. “Există o legătură direct proporțională între înălțimea acestui bloc și corupție”, declară Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii și locuitor al cartierului armenesc.

Se pare că dintotdeauna turnul Millenium Bussines Center a fost blestemat. Ridicarea lui s-a întâmplat în plină apocalipsă imobiliară, în anii 2000 când se construia haotic în zonele protejate din București.

Locuitorii cartierului armenesc s-au trezit cu o măgăoaie lipită chiar de anexele bisericii Armenești, monument istoric interbelic, opera arhitectului Dimitrie Maimarolu. În anul 2009, după numai patru ani de funcționare, Millenium Businnes Center a luat foc. Pentru comunitatea armenească a fost o tragedie.

Acoperișul casei parohiale a fost cuprins de flăcări, fragmente de panouri au căzut în curte, chiar în timpul vizitei ministrului de externe armean, fără să producă victime. Bannere cu slogane împotriva Millenium Bussines Center puteau fi văzute pînă nu demult pe gardul bisericii. Acum, au fost înlocuite cu cele în care armenii se roagă pentru pace în Nagorno-Karabakh.

turnul, millenium, bussines, center, biserica, armeneasca
Turnul Millenium Bussines Center are 19 etaje si domina cartierul Armenesc. „O sinistră hardughie in stare de ruină.”, spune Theodor Paleologu

“De ce a luat foc? Pedeapsa lui Dumnezeu! Au construit lângă lăcășul sfânt”

Cum a luat foc turnul? Blestem, neglijență sau accident? Se pare că un panou publicitar amplasat la etajul al 15-lea a făcut scurt circuit. Pompierii au intrat în curtea bisericii și au creat o perdea de apă ca să protejeze casa parohială. “Pedeapsa de la Dumnezeu, au construit chiar lângă sfântul lăcăș”, a spus și a gândit lumea.

Blocul turn nu era prevăzut cu sprinklere, deși are o înălțime de 73,5, pentru că normativele în construcții de atunci nu impuneau obligativitatea lor. Norocul proprietarilor, fondul de investiții DEGI, parte a Aberdeen Property Investors din Scoția, a fost că incendiul s-a declansat la etajul 15 și s-a extins până la etajul 18, unde cea mai lungă scară a pompierilor, de 55 de metri, a putut să intervină. Dauna? 15 milioane de euro.

turnul, millenium, business center, biserica armeneasca
De când a luat foc, in 2009, turnul de birouri este parasit.

Clădirea era asigurată de AIG Germania, poliția acoperind atât daunele de proprietate, cât și pierderile cauzate de întreruperea activității, adică banii neîncasați din chirie pe perioada reparațiilor. Reparații care nu au mai fost făcute nici în ziua de azi. 20% din bloc a fost afectat și de atunci și-a început viața de fantomă.

Cine locuiește în cartierul armenesc îi simte prezența, oriunde ar întoarce ochii. Pentru că e acolo. Pentru că are 19 etaje. Pentru că e urât, părăsit și se uită de sus la noi.

“Din turnul fantomă cad obiecte care ne pun în pericol viața și proprietatea, cad bucăți mari de tablă”

 

bucata de, tabla, in curtea, bisericii armenesti
Când este vânt, din Turn cad bucati de tabla lungi de 3 metri

Anul 2021 găsește Biserica Armenească din București în proces cu proprietarul clădirii. Necazurile preoților nu au luat sfârșit, fantoma din coasta lor le face în continuare probleme. Incendiul din 2009 a afectat structura de rezistență a bisericii, experții au descoperit fisuri în altar chiar și în anul 2020. În plus, preoții nu știu niciodată ce poate să vină de sus. Tablă, bucăți din fațadă, orice e posibil atunci când este furtună.

“Cad bucăți de tablă de trei metri lungime și 80 de centimetri lățime când bate vântul, pot să provoace accidente teribile, sunt foarte periculoase. Le-am fotografiat, am chemat Poliția, nu ne-au mai răspuns nimic. Suntem în proces cu proprietarii clădirii, i-am dat în judecată, de mai bine de un an i-am dat în judecată pentru pagubele provocate clădirii noastre.

Avem acolo un muzeu foarte important, o bibliotecă a tuturor armenilor din Romania, un spațiu dedicat comunității. Noi am avut lucrări în pardoseala muzeului și am descoperit că pământul a migrat, practic avem un gol acolo. Vrem să ne repare paguba de sub muzeu și să asigure clădirea, să nu mai cadă obiecte în curtea noastră, obiecte care ne pun în pericol viața și proprietatea”, a declarat în exclusivitate pentru B365 Daniel Mehtemetian, epitropul parohiei Bisericii Armenești din București.

turn, biriuri, linga, biserica, armeneasca
Biserica Armeneasca din Bucuresti este sufletul comunitatii

Turnul de 19 etaje a fost construit într-o zona de patrimoniu protejată

“Noi am primit despăgubiri atunci la incendiu când ne-a luat foc acoperișul, au ars bunurile preoților, muzeul a fost devastat, iar problemele continuă să apară. Ei se judecă și cu societatea de asigurări că înțeleg că nu i-a despăgubit. Asta se întîmplă, nimeni nu face nimic, exact ca în situația blocului turn de lângă Catedrala Sfântul Iosif. Acolo, deși există o hotărâre definitivă și irevocabilă încă din anul 2015, prin care se hotărăște demolarea lui, acest fapt nu se întâmplă”, a declarat pentru B365 Daniel Mehtemetian, Epitropul parohiei Bisericii Armenești din București.

„Este un fel de memento sinistru al felului cum corupția și nepăsarea distrug patrimoniul urban”

“De aproape 12 ani cartierul din jurul Bisericii Armenesti este mutilat și foarte serios incomodat de o sinistră hardughie în stare de ruină: mastodontul de la intersecția dintre stradă Armand Călinescu și Bulevardul Carol, mastodont care a ars în iunie 2009, o clădire care n-ar fi trebuit să primească în veci autorizație de construcție. Este un fel de memento sinistru al felului cum corupția și nepăsarea distrug patrimoniul urban și calitatea vieții locuitorilor”, a declarat astăzi, în exclusivitate pentru B365, Theodor Paleologu, președintele Fundației Paleologu și ministru al culturii în perioada 2008-2009.

Millenium Businnes Center a fost o clădire controversată încă din anul 2000 când a fost demarat proiectul. Cu avize obținute de la Ministerul Culturii și de la Direcția de Monumente istorice, turnul de birouri era cotat drept cea mai înaltă construcție pe structură de oțel din România, 18 etaje și un etaj tehnic, având o suprafață totală construită de 25.000 de metri pătrați, dintre care 14.300 inchiriabili. În anul 2009, clădirea era evaluată la suma de 52, 5 euro.

Construcția lui a început în anii boomurilor imobiliare și nu a contat faptul că se află într-o zona protejată, cu clădiri istorice, imobilul fiind cu multe peste regimul de înălțime al vecinătăților. Culmea este că Biserica Armenească, pe vremea când trăia preotul paroh Zareh Baronian, a semnat un acord de bună vecinătate cu proprietarul DEGI, dar in niciun caz pentru o clădire cu 19 etaje, ne-au declarat surse din conducerea bisericii.

“Legea interzice clar aceste lucruri, ar trebui dat jos”

“Așa cum își dorește aproape toată lumea din cartier, și eu mi-aș dori să dispară acest bloc de la Armenească, să fie dat jos. Chiar dacă nu se obține acest lucru, în viitor ar trebui să nu se mai construiască în felul acesta în zona centrală a Capitalei. Legea 422, așa cum este ea cu defectele ei, interzice clar aceste lucruri. Dacă te uiți la lege nu înțelegi cum e posibil să apară acest fel de lucruri în astfel de locuri.

Atunci, evident, bănuiala de corupție este foarte insistentă. Există o legătură directă între înălțimea acestor blocuri și corupție, pentru că altfel nu se explică de ce prevederile legii nu sunt respectate”, declara ministrul culturii din anul 2019, Theodor Paleologu.

biserica, armeneasca, bucuresti, bloc, turn
Structura de rezistentă a monumentului istoric a fost afectată. In altar au apărut fisuri.
Avocații proprietarilor DEGI resping acuzatiile ca fiind nefondate si afirmă că Turnul va fi reconstruit

Firma de avocatură Wolf Theiss se ocupă de procesul intentat de Biserica Armenească proprietarilor turnului. Le-am cerut un punct de vedere oficial despre acest litigiu. Iată raspunsul.

B365: Ce se va intimpla cu cladirea astazi abandonata? Va fi demolata sau reparata? Ce solutii exista?

Wolf Theiss: Clădirea Millenium Business Center (MBC) nu este ”abandonată”. După incendiu, proprietarul a luat toate măsurile prevăzute de lege pentru a asigura conservarea acesteia precum și protecția zonei din jurul clădirii. Reconstrucția a trebuit amânată datorită existenței unui număr de litigii în care instanțele au ordonat efectuarea unor expertize tehnice care implică accesul experților în clădire în starea în care aceasta a fost afectată de incendiu. Odată ce aceste litigii se vor finaliza, există mai multe soluții tehnice care pot fi luate în considerație pentru reconstruirea clădirii. 

B365:  In ce stadiu se afla procesul si care sunt pretentiile Bisericii Armenesti?

Wolf Theiss: Nu dorim să comentăm/să furnizăm detalii cu privire la un litigiu care se află în desfășurare deoarece instanța este singura îndreptățită în conformitate cu legea să evalueze aspectele de fapt și de drept ale dosarului. În instanță procedura se află acum la stadiul de administrare dovezi. Pretențiile Bisericii Armenești constă în daune pentru pretinse stricăciuni care ar fi fost cauzate de clădirea MBC anumitor clădiri care fac parte din complexul Bisericii Armenești. 

B365: Este adevarat ca noile lucrari la blocul Milleniun au afectat structura de rezistenta a casei parohiale? S-a facut o expertiza tehnica? Cu ce rezultate?

Wolf Theiss: Nu, respingem ca nefondate orice afirmații privind pretinse stricăciuni care ar fi fost cauzate de lucrările la clădirea MBC anumitor clădiri care fac parte din complexul Bisericii Armenești, nu există nicio dovadă furnizată de către Biserica Armenească în acest sens. Așa cum am menționat mai sus, în prezent se desfășoară expertize tehnice”.

Mai jos, câteva date tehnice pentru Millenium Bussines Center:

  1. Finalizat în anul 2006

2. Suprafață închiriabilă: 14.300 mp

3. Suprafață teren: 1770 mp

4. Etaje supraterane: 19

5. Investiție: 26 milioane euro

6. Ultima evaluare: 52, 5 milioane euro

7. Proprietar: DEGI

8. Dezvoltator: Aaegek

9. Constructor: Summona România

10. Chiriași: Transelectrica, Banca Mondială, Bulboacă și asociații, Sanofi-Aventis, Alpha Bank.

Cookies