Salutare și bine ai venit la Mănânc pentru tine, faza pe turism local de București (naive sau nu 😉)
De curând, am început seria asta în care mă lepăd de bucureștenism, mă îmbrac în haine de turist abia aterizat pe plaiuri dâmbovițene și iau la pas și puricat câteva obiective gastronomice, și numai, multe dintre ele aflate în topul recomandărilor agențiilor de turism.
Știi tu, genul: “Top 10 restaurante pe care trebuie să le încerci în București”. De obicei, multe astfel de recomandări ajung să fie adevărate “tourist traps”, care nu reflectă frumusețea sau culoare locală. Așa am ajuns la restaurantul, clubul, terasa, barul “naive” (cu “n” mic), amplasat la înălțime, la utlimul etaj al magazinului București, în sine o emblemă a urbei noastre bucureștene. Rezervare pentru doi, duminica, la ora 16:00. Rezervarea se face prin site-ul ialoc, cu confirmare pe mail, frumos, elegant, cât de cât.
În plus, acesta este primul review în scris pentru naive. Asta poate fi și de bine, și de rău.
Greu de descris stilul adoptat. Vâzând interiorul naive, mi-am adus aminte de o scenă dintr-un episod Looney Tunes cu Superman: – Îl vezi acolo sus? – Da. – E un bar? – Nu! – E un Restaurant? – Nu! – E club? – Nu! – E o terasă? – Nu! – E naive!
Carevasăzică, naive e cât un pic din toate, ca o șaormică highclass de Centru Vechi, din punctul meu de vedere, la limita cu kitch-ul, dar fără să fie kitch? Are sens ce zic? Îți place, dar parcă te simți un picuț prost că-ți place? Are sens ce zic? Mă rog, chiar cei de la naive recunosc la ei pe site că:
Nu putem fi etichetați ca bar, restaurant, club, terasă, gradină, loc de coworking sau acoperiș. Pentru că le avem pe toate.
Așa e când ești în Centrul Vechi și vrei să împaci și capra și varza și căruța și căruțașul. Și pentru că e asumat că vrea să fie de toate într-un singur loc, o să zic că le-a ieșit cu amenajarea interioară.
La capitolul mâncare, naive promite o călătorie culinară inspirată de autenticitatea locală, cu ingredientele tradiționale strânse din toate colțurile țării și reintepretate după propriile dorințe.
Tot cei de la naive spun la ei pe site că: “mănânci, bei, muncești și petreci în nori”. Una e să fii catalogat ca rooftop bar, alta e să spui că petreci în nori. Înțeleg marketingul, dar dacă aici „petreci în nori”, la NOR, la etajul 36, ce mai faci? Iei un prânz fulger cu Sfântul Ilie?
Am mâncat pentru tine de de la naive ceva bunuț cu arome diverse de Doamne ajută, muștar de Tecuci și puerco Iberico.
Spoiler: din 3 preparate, două mi-au mers direct la inimă, au trezit amintiri cu locuri și oameni dragi. Rar. Rar se-ntâmplă.
Cobori încet, ecler blând, alunecând pe E85! Coajă fină de ecler umplută cu pateu de păstrăv afumat din Bucovina, de pe Valea Putnei, care coboară la Tecuci, ia muștarul cu același nume și-l transformă în dressing, apoi încununează totul cu caviar de lime și spumă de sfeclă homemade. Preparatul se numește Un ecler aparte și vine sub forma acestor 3 mini eclere sărate umplute cu pate de păstrăv afumat, dressing de muștar de tecuci și perle de lime. Splendoare-n farfurie! Un preparat gândit cap-coadă. Și poate că n-ar fi fost atât de bun, dacă n-ar avea aroma asta fină de păstrăv afumat, mai precis aromă de “hârzob”. Prin părțile Moldovei, hârzobul este păstrăvul proaspăt învelit în crengi de brad (arată ca o paletă de tenis tot ansamblul) și pus la afumat pentru câteva ore bune. Produsul final e o delicatesă a cărui gust îți rămâne imprimat pe vecie. Caviarul de lime oferă doza de aciditate perfectă și dimpreună cu dressingul de muștar de Tecuci desăvârșesc acest antreu deosebit. God dammit, naive! Nice work! Trei de DA!
Ceafă de porc iberic gătită lent, cartofi zdrobiți, sos de vin Madeira, sparanghel tânăr și crocant de chorizo
La secțiunea “Care e cel mai cumpărat preparat de la voi?”, ospătarul a răspuns: “Mai multe, dar ceafa asta e cam cea mai populară.” Dacă ar fi după mine, aș da o lege să se interzică cuvântul răsfățat în toate meniurile. Mă rog, e ceafă de porc iberic coaptă lent timp de vreo 7 ore servită cu nițică salată, pe pat de cartofi zdobiți. Probabil cea mai scumpă ceafă de porc pe care am mâncat-o vreodată. Micile detalii precum sosul de vin Madeira sunt un adaos drăguț și interesant. Ca un adevărat român, am asortat carnea cu o Coca-Cola rece, ca la carte.
Ecler cu cremă de colivă, miso caramel și spumă de sare.
Aș zice mai degrabă un ecler de Bogdaproste. Mă rog, nu vezi în fiecare zi, și nici nu guști în fiecare zi un astfel de desert. Cert e că oamenii ăștia de la naive au reușit să pună într-o lumină nouă acest dulce-amar de România, simbolul pomenilor și pomenirilor, viilor și morților deopotrivă. Și au mai făcut ceva: au reușit prin desertul ăsta să-mi aducă aminte de turta cu julfă, o prăjitură din copilărie cu foi și semințe de cânepă. Cumva, eclerul ăsta aduce a turtă cu julfă. Cum? Habar n-am. Dar ăsta e farmecul lucrurilor bine făcute. Uneori, ar trebui doar să taci, să mănânci și să te bucuri. Eu așa am făcut.
Naive e orice, mai puțin o capcană pentru turiști. Mă felicit că am trecut pe la ei și mă bucur să văd patosul pus în fiecare preparat. E scump? Pentru mine, da, pentru alții, sigur nu.
Total naive: 253 lei.
O să mai mănânc pentru tine de la naive: Da. Deși e peste bugetul meu, voi face tot posibilul să mă reîntorc la ei.
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
În altă ordine de idei, dacă vrei să știi pe unde am mai mâncat pentru tine, cât de gustos sau de rău a fost, uite mai jos o listă cu restaurante, crâșme și bodegi vizitate:
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?