Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?

susținut de
01 dec. 2023
3097 afișări
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?

Salutare și bine ai venit la Mănânc pentru tine, faza pe turism local de București (naive sau nu 😉)

De curând, am început seria asta în care mă lepăd de bucureștenism, mă îmbrac în haine de turist abia aterizat pe plaiuri dâmbovițene și iau la pas și puricat câteva obiective gastronomice, și numai, multe dintre ele aflate în topul recomandărilor agențiilor de turism.

Știi tu, genul: “Top 10 restaurante pe care trebuie să le încerci în București”. De obicei, multe astfel de recomandări ajung să fie adevărate “tourist traps”, care nu reflectă frumusețea sau culoare locală. Așa am ajuns la restaurantul, clubul, terasa, barul “naive” (cu “n” mic), amplasat la înălțime, la utlimul etaj al magazinului București, în sine o emblemă a urbei noastre bucureștene. Rezervare pentru doi, duminica, la ora 16:00. Rezervarea se face prin site-ul ialoc, cu confirmare pe mail, frumos, elegant, cât de cât.

În plus, acesta este primul review în scris pentru naive. Asta poate fi și de bine, și de rău.

Magazinul București, naive la mansardă
În lift, spre naive, cu adidașii de duminică

Interior – Exterior naive București

Greu de descris stilul adoptat. Vâzând interiorul naive, mi-am adus aminte de o scenă dintr-un episod Looney Tunes cu Superman: – Îl vezi acolo sus? – Da. – E un bar? – Nu! – E un Restaurant? – Nu! – E club? – Nu! – E o terasă? – Nu! – E naive!

Carevasăzică, naive e cât un pic din toate, ca o șaormică highclass de Centru Vechi, din punctul meu de vedere, la limita cu kitch-ul, dar fără să fie kitch? Are sens ce zic? Îți place, dar parcă te simți un picuț prost că-ți place? Are sens ce zic? Mă rog, chiar cei de la naive recunosc la ei pe site că:

Nu putem fi etichetați ca bar, restaurant, club, terasă, gradină, loc de coworking sau acoperiș. Pentru că le avem pe toate.

Așa e când ești în Centrul Vechi și vrei să împaci și capra și varza și căruța și căruțașul. Și pentru că e asumat că vrea să fie de toate într-un singur loc, o să zic că le-a ieșit cu amenajarea interioară.

Ceva mic, pentru poftă de mâncare, o pălincuță | 20 lei

Pălincuță de 50 de grade însoțită de prună afumată

O surpriză mișto: bucătărie cu ingrediente tradiționale și priveliști bucureștene

La capitolul mâncare, naive promite o călătorie culinară inspirată de autenticitatea locală, cu ingredientele tradiționale strânse din toate colțurile țării și reintepretate după propriile dorințe. 

Să coborâm puțin cu picioarele pe Pământ

Tot cei de la naive spun la ei pe site că: “mănânci, bei, muncești și petreci în nori”. Una e să fii catalogat ca rooftop bar, alta e să spui că petreci în nori. Înțeleg marketingul, dar dacă aici „petreci în nori”, la NOR, la etajul 36, ce mai faci? Iei un prânz fulger cu Sfântul Ilie?

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine de de la naive ceva bunuț cu arome diverse de Doamne ajută, muștar de Tecuci și puerco Iberico.

Spoiler: din 3 preparate, două mi-au mers direct la inimă, au trezit amintiri cu locuri și oameni dragi. Rar. Rar se-ntâmplă.

Ecler cu pate de păstrăv afumat, sos de muștar de Tecuci, caviar de lime | 62 lei

Cobori încet, ecler blând, alunecând pe E85! Coajă fină de ecler umplută cu pateu de păstrăv afumat din Bucovina, de pe Valea Putnei, care coboară la Tecuci, ia muștarul cu același nume și-l transformă în dressing, apoi încununează totul cu caviar de lime și spumă de sfeclă homemade. Preparatul se numește Un ecler aparte și vine sub forma acestor 3 mini eclere sărate umplute cu pate de păstrăv afumat, dressing de muștar de tecuci și perle de lime. Splendoare-n farfurie! Un preparat gândit cap-coadă. Și poate că n-ar fi fost atât de bun, dacă n-ar avea aroma asta fină de păstrăv afumat, mai precis aromă de “hârzob”. Prin părțile Moldovei, hârzobul este păstrăvul proaspăt învelit în crengi de brad (arată ca o paletă de tenis tot ansamblul) și pus la afumat pentru câteva ore bune. Produsul final e o delicatesă a cărui gust îți rămâne imprimat pe vecie. Caviarul de lime oferă doza de aciditate perfectă și dimpreună cu dressingul de muștar de Tecuci desăvârșesc acest antreu deosebit. God dammit, naive! Nice work! Trei de DA!

Ceafă răsfățată de porc iberic | 129 lei

Ceafă de porc iberic gătită lent, cartofi zdrobiți, sos de vin Madeira, sparanghel tânăr și crocant de chorizo

La secțiunea “Care e cel mai cumpărat preparat de la voi?”, ospătarul a răspuns: “Mai multe, dar ceafa asta e cam cea mai populară.” Dacă ar fi după mine, aș da o lege să se interzică cuvântul răsfățat în toate meniurile. Mă rog, e ceafă de porc iberic coaptă lent timp de vreo 7 ore servită cu nițică salată, pe pat de cartofi zdobiți. Probabil cea mai scumpă ceafă de porc pe care am mâncat-o vreodată. Micile detalii precum sosul de vin Madeira sunt un adaos drăguț și interesant. Ca un adevărat român, am asortat carnea cu o Coca-Cola rece, ca la carte.

Ecler de Doamne-ajută | 42 lei

Ecler cu cremă de colivă, miso caramel și spumă de sare.

Aș zice mai degrabă un ecler de Bogdaproste. Mă rog, nu vezi în fiecare zi, și nici nu guști în fiecare zi un astfel de desert. Cert e că oamenii ăștia de la naive au reușit să pună într-o lumină nouă acest dulce-amar de România, simbolul pomenilor și pomenirilor, viilor și morților deopotrivă. Și au mai făcut ceva: au reușit prin desertul ăsta să-mi aducă aminte de turta cu julfă, o prăjitură din copilărie cu foi și semințe de cânepă. Cumva, eclerul ăsta aduce a turtă cu julfă. Cum? Habar n-am. Dar ăsta e farmecul lucrurilor bine făcute. Uneori, ar trebui doar să taci, să mănânci și să te bucuri. Eu așa am făcut.

Urmează întrebarea roșie: Este naive o capcană pentru turiști?

Naive e orice, mai puțin o capcană pentru turiști. Mă felicit că am trecut pe la ei și mă bucur să văd patosul pus în fiecare preparat. E scump? Pentru mine, da, pentru alții, sigur nu.

Total naive: 253 lei. 

O să mai mănânc pentru tine de la naive: Da. Deși e peste bugetul meu, voi face tot posibilul să mă reîntorc la ei.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

În altă ordine de idei, dacă vrei să știi pe unde am mai mâncat pentru tine, cât de gustos sau de rău a fost, uite mai jos o listă cu restaurante, crâșme și bodegi vizitate:

Cookies