Salutare și bine ai revenit „Mănânc pentru tine”. Eu sunt Dragoș, scriu liber despre mâncare, iar astăzi m-am hotărât să iau orașul la pas și să încerc să-l redescopăr printr-o altă lentilă: cea de turist în propria urbe. Calm, liniștit, fără grabă, fără vreun interes anume. Și dacă de obicei mă aventurez prin cele mai ascunse cotloane ale Bucureștiului, astăzi m-am hotărât să încep ca găina, din vârful mormanului. Din centrul centrului.
O vorbă veche spune cam așa: „Dacă pereții ar putea vorbi…”. La asta mă gândesc eu când vine vorba de 5ENSI by BeanZ Cafe, bistroul situat chiar în dreapta Guvernului (cum te uiți la el), pe strada Paris nr.5, în incinta AFI Victoriei Plaza, una dintre cele mai cunoscute clădiri pe stil nou din centrul Bucureștiului. Câte și mai câte or fi auzit pereții ăștia…
Atunci când vine vorba de întâlniri de afaceri, pitch-uri în spații neconvenționale (sau poate chiar hotărâri de guvern), 5ENSI e primul nume care apare în mintea tuturor. Dacă aș fi primit 1 leu de fiecare dată când am auzit „Hai să ne vedem la 5ENSI!”, probabil că aș fi fost milionar acum. Și mereu m-a intrigat chestia asta. De ce? De ce tocmai 5ENSI și nu în altă parte? Ce are el și nu au alții, vorba melodiei. Tot rumegând la gândul ăsta, am realizat că, de fapt, eu n-am mâncat niciodată de la ei. Pentru că eram prea ocupat să îmbrobodesc clienții cu ideile mele geniale, de multe ori doar în capul meu.
Cert e că 5ENSI e deschis de vreo câțiva ani buni, rezistă cu stoicism într-un loc cu o încărcătură deosebită și mie abia săptămâna trecută mi-a picat fisa de ce. Pracitc, am aflat motivul pentru care 5SENSI e atât de popular, de la familiști, corporatiști, cupluri, guvernanți, de la ăl cu barba sură pân la cel cu țâța-n gură. Sigur că poziționarea în centrul Bucureștiului este importantă, dar asta nu e totul. Știu zeci, zeci de businessuri din Piața Victoriei care au apărut ca ciupercile după ploaie și s-au topit la fel de repede. La o primă vedere, meniul 5ENSI e peste tot: de la burgeri, thai și supe până la preparate turcești și extravaganțe franțuzești.
E limpede că amplasamentul face toți banii. O clădire nouă cu vecini unul și unul, terasa mare și boemă scăldată în soare la orele amiezii. Interiorul spațios și modern, în culori calde, croit în jurul barului, e primitor și plăcut ochiului. Se vede mâna designerului de interior. Ce mi-a plăcut foarte mult: nu găsești două scaune la fel la aceeași masă. Deasemenea, barul e complet. You name it, they have it! vorba americanului.
5ENSI știe exact cine sunt cei care îi calcă pragul. Știe cine sunt, ce nevoi au și ce așteptări au de la acest bistro. Iar clienții vor un singur lucru: să fie lăsați să existe. După mintea mea, clienții merg la 5ENSI pentru că știu că vor fi lăsați în pace, să trăiască, să își facă treaba, să se audă unii cu alții, să interacționeze și așa mai departe. Și singurii oameni care pot împlini acest aspect sunt ospătarii. Ei sunt cheia succesului la 5ENSI. Pe tot parcursul experienței mele, am interacționat cu minimum 3 ospătari. Sunt unși cu toate alifiile. Știu când să vină, cum să pună problema, fac recomandări, pun întrebări pertinente fără a fi însă insistenți, zic „Mul’umesc”, „Cum a fost?” și „Să vă fie de bine!”. Practic, sunt invizibili. Roiesc în jurul tău și intervin atât cât e nevoie. E mișto de tot chestia asta. Și nu oricine o poate face. Chestia asta se obține doar cu o cultură organizațională bine pusă la punct. Altfel, aș băga mâna în foc că oamenii nu vin la 5ENSI pentru experiența culinară. Dar asta nu înseamnă că mâncarea nu e bună. Chiar așa. Cum o fi mâncarea? Hai să vedem.
Fructe de mare, tăiței de orez, ierburi thai, roșii, lapte de cocos, tamarind, ciuperci, lime, chili
Bineînțeles că mi-a plouat în gură de cum am citit. Supa Tom Yum este un preparat nou sosit în meniul 5ENSI. Vine într-un bol mare, greu și robust, cu margini late, asemănător unui mojar. Până aici toate bune. O prezentare frumoasă pentru mândria bucătăriei thai. Din înșiruirea de ingrediente am realizat că ceva lipsește, iar aici știi și tu că Tom-Yum fără lemongrass, ghimbir sau frunze de kaffir e ca nunta fără lăutari. De galangal nu mai zic. Tom Yum de la 5ENSI e mai dulceagă decât prevede norma, iar roșiile cherry predomină peisajul. Această supă ar trebui să fie picantă. Nu e. Ar trebui să fie puțin înțepătoare. Nu este. Ar trebui să fie cremoasă. Nici aici nu prea i-a ieșit bucătarului. Ar trbui să aibă coriandru proaspăt deasupra. N-are. Are ceapă verde de-a noastră. Cu toate astea, să știi că bucătarul n-a sfeclito atât de rău. Eu am mâncat o zeamă aromată, fierbinte, cu câteva fructe de mare ici colea și nimic mai mult. E o supă ok, dar nu e Tom-Yum. Eu n-aș da 56 de lei pe ea, dar ceva îmi spune că publicul 5ENSI nu se uită la bani, deci observația mea este irelevantă.
Carne de vită, ceapă, coriandru, roșii cherry, condimente, usturoi, pătrunjel, ceapă roșie, sos tahini, pită, salsa mediteraneană, salată rucola
Din nou, o prezentare de nota 10 a unui preparat banal, care se vrea un road trip culinar în inima Turciei. În realitate „A trip to Instanbul” e un kebab la farfurie obișnuit, corect executat, însă fără gust de fum, cum se poartă la vecinii noștri. Nu excelează la nivel de gust. Poate și pentru că a sosit destul de repede, iar orice preparat care vine sub 10 minute cade sub incidența zicalei graba strică treaba. Dacă îți vine să crezi, mi-a plăcut mai mult Tom-Yum-ul de adineauri.
Foietaj, cremă de vanilie, dulce de leche, banană caramelizată, migdale
Le poți spune orice bucătarilor 5ENSI, mai puțin că nu se pricep la estetica preparatelor. O fotografie cu acest Mille Feuille ar rupe Instagramul la orice ora din zi și noapte. Vine însoțit cu un sos de dulce de leche asemănător unui espresso gros făcut ca la carte. La capitolul gust însă, Heavenly Mille Feuille e un dulce ușor, fin și…cam atât. Dacă e să vorbim în detaliu, feliile de banane nu mi s-au părut deloc caramelizate, glazura de deasupra părând mai mult o spoială de caramel. Nici vorbă să fie trase în tigaie cu zahăr. Exclus. Mă rog. Mergi și tu, comandă, și spune-mi dacă mă înșel sau nu. Sau poți să comanzi de la ei folosind Bolt sau Tazz. Cum vrei tu.
Total 5ENSI by BeanZ Cafe: 149 lei. Fără a pune la socoteală sucul. Sorry, dar carne fără o Coca-Cola rece nu există.
O să mai mănânc pentru tine de la 5ENSI? Greu de spus.
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
Iată și alte locuri pe unde mai poți mânca în București. E bine să dai un ochi înainte pe articole, ca să știi la ce să te-aștepți.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București