Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour

susținut de
10 nov. 2023
3539 Afișari
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour

Duman Oriental Cuisine (și) pentru că mâncarea turcească are o muzicalitate aparte atunci când o strigi pe nume. Preparate precum Ciorba de burtă se transformă instant în İşkembe çorbası, și brusc parcă sună a fi mai delicioasă și mai atractivă. Cum să ratezi șansa de a comanda ospătarului  – Arkadaš o İşkembe çorbası!, ca să impresionezi toți mesenii că știi turca de ocazie? Mă rog.

Salutare și bine ai revenit la Mănânc pentru tine. Astăzi, continui seria Turist în propriul oraș și te iau cu mine într-o vizită culinară la Duman, un restaurant cu specific oriental, situat pe Bulevardul Decebal nr.13. Există și un al doilea restaurant Duman, în Herăstrău, dar astăzi mergem pe varianta Decebal. Restaurantele aparțin unui turc pe nume, ai ghicit, Duman, cu diferite businessuri pe plaiurile noastre locale. Acum și cu restaurante. 

Interior – Exterior Duman, într-o duminică aglomerată

În seria asta intitulată precoce Turist în propriul oraș, încerc să mă descotorosesc de toate preconcepțiile vis a vis de București și astfel să-l descopăr prin ochii unui turist oarecare aterizat acum 2h pe plaiurile Dâmbovițene. O misiune grea, dacă nu imposibilă, însă cu siguranță un exercițiu cel puțin interesant, pe care ți-l recomand și ție. Am rezervat o masă pentru trei: eu, doamna, și copilul din dotare, într-o după-amiază aglomerată de duminică.

Duman este un restaurant imens, intens colorat, deschis la parterul unui bloc de pe Decebal și, ca orice business de pe-acolo, beneficiază de o terasă simplă, cubică, construită pe trotuar, dar și de un laborator de patiserie turcească, transparent, unde poți vedea live cum se prepară baclavalele, kataifele și alte dulcegării orientale. Dacă mă întrebi pe mine, asta ar fi atracția principală. Ia uite cum le învârte băiatu ăsta! 

Atenție, se fumează! Intens.

Interiorul restaurantului aduce a bazar de condimente, colorat intens, cu mese dispuse pe dreapta. La Duman se fumează la interior, de la IQos, narghilea și până la țigări normale, aproape toți mesenii “le sudează”, iar asta recunosc că a deranjat  turistul din mine aterizat acum 2h în București. Dar, în același timp, înțelegi perfect de unde vine vorba „fumezi ca turcu'”. OMG!

O posibilă explicație ar putea fi peretele ce dă înspre trotuar, se deschide și devine un fel de open space wanna be, care ajută, vezi Doamne, la aerisire. E destul de neplăcut ca nefumător să stai în această atmosferă. Înțeleg shisa, nu înțeleg și țigările normale.  Nu am nimic cu fumătorii, și nici nu e despre ei, e despre ceilalți meseni, ăia care nu fumează. În fine, uite cum arată toaleta:

JUDECATA DE ACUM

Am mâncat pentru tine de la Duman mai multe lucruri. Decizii luate cu greu, căci meniul are nu mai puțin de 60 de pagini! Răsfoiește meniul aici. Bonus: preparatele vin foarte repede, servirea a fost impecabilă, deci ai grijă cât și cum comanzi.

İşkembe çorbası | Ciorbă de burtă | 22 lei

Conține: burtă de vită, ou, smantana, morcov, oțet, usturoi, lamaie

La prima vedere e ciorba noastră cea de toate zilele, dar vine la pachet cu un mic twist: lămâie. E micuță, gustoasă, și o reglezi frumos din lavaș, care vine fierbinte-fierbinte. O ciorbă de burtă clasică și corectă, fără pretenții. Dacă iei în calcul lavașul, 8 lei, tre’ să scoți din buzunar un total de 28 lei. Cinstit, arkadaș!

Mix Meze cu Tabbouleh, Labneh, Baba Ganoush, Moutabal, Hummus | 78 lei

Yes, I went full turkish! Așa e când ești pofticios. Mixul ăsta totalizează jumătate de kilogram de antreuri specifice turcești, proaspete și aromate, o încântare pentru ochi și papile. Le-am comandat pe toate, ca să văd cum stă treaba. Poate că hummus-ul n-are dulceața celui de la Om Hani, dar e gustos într-o zonă medie. La fel și suratele sale de pe masă. 

Ras Asfour de Vită | 54 lei 300 g

Conține: mușchi de vita, sos de rodie, ceapă, semințe de rodie

Unul dintre felurile mele preferate de la Duman a fost acest Ras Asfour de vită, din fâșii de vită extra gustoase și fragede scăldate într-un sos de rodie dulce acrișor. L-am devorat pe nerăsuflate, cu lavaș înecat în zeama din farfurie. Vita și rodia e un duo apetisant, pe care l-aș repeta oricând. Trei de Da. 

Adana Kebap (picant) | 60 lei 400 g

Conține: carne tocată picantă de vită și oaie, bulgur, roșie, salată verde, varză roșie, ceapă cu sumac, ardei iute 

Prima reacție a fost: 60 de lei? Hei! E 50 de lei, la A la Turca din Balotești, deci de ce n-ar merita 60 de lei în centrul Bucureștiului? Adana Kebap de la Duman e acolo la clasa de mijloc a gustului, în linia celor de mai sus. O singură chestie: n-a fost deloc picant, deci cred ca am primit Urfa, nu Adana. 

Katmer Bomba Caimak | 30 lei 

Ingrediente: făină, ulei, griș, lapte, frișcă vegetală, zahăr, fistic

Am lăsat ce-i mai bun la final. Laboratorul de dulciuri orientale Duman livrează ce trebuie. Pe lângă spectacolul creației, plasez Katmer Bomba Caimak în top 10 dulcegării turcești pe care le-am mâncat în viață. O bombă de savoare (așa cum îi spune și numele) într-un desert de un dulce potențat cu foietaj înnobilat cu fistic. Mai rar așa un desert. Merită cu vârf și îndesat cei 30 de lei.

Total Duman: 260 lei. Am luat în calcul și două bucăți de lavaș, n-am pus la socoteală sticla de Coca-Cola, care  nu numai că a mers perfect, dar practic se și impunea.

O să mai mănânc pentru tine de la ei: Discutabil. Dar sigur voi mai trece pentru dulcegării.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Uite și alte locuri pe unde poți fi turist în București. E bine să dai un ochi înainte pe articole, ca să știi la ce să te-aștepți.

 

Cookies