Tur virtual al BNR. Cum arată una dintre cele mai frumoase clădiri din Centrul Vechi

de:
14 feb. 2013
2 Afișari
Tur virtual al BNR. Cum arată una dintre cele mai frumoase clădiri din Centrul Vechi

La parter, turul virtual oferă două puncte exterioare, de pe strada Lipscani și strada Doamnei și 11 puncte de reper din interior, scrie digi24.ro.

La etajul inclus în turul virtual sunt zece puncte de atracție, printre care Galeria Guvernatorilor, Sala Consiliului de Administrație sau vechiul cabinet al guvernatorului. 

Perimetrul clădirii este între străzile Lipscani, Doamnei, Smârdan şi Egeniu Carada. La sfârşitul anului 1938 clădirile din acest perimetru au fost expropriate prin decret regal. Noul palat al BNR urma să modifice substantial aspectul zonei, prin crearea unei construcţii masive, pe cinci etaje şi retragerea faţadei acesteia de la frontul străzii Doamnei.

Proiectul a fost elaborat de şeful Serviciului de Arhitectură al băncii, Radu Dudescu, împreună cu un grup de arhitecţi români (I. Al. Davidescu, N. Creţoiu, Gh. Nichitovici şi G. Vidraşcu). Faţada, placată cu piatră de Vraţa, se remarcă prin aspectul clasicizant, marcat de simetrie de coloanele corintice şi de o cornişă puternic profilată.

Construcţia palatului a început în anul 1940 şi trebuia să fie încheiată, la roşu, în cursul anului 1941. Din cauza războiului, lucrările au decurs însă mult mai lent, fiind încheiate abia la mijlocul anilor ’50. Au fost utilizate cele mai noi normative existente în epocă în legătură cu protectia antiseismică, instalaţiile electrice, de încălzire şi de ventilaţie.

Pentrul turul virtual al BNR, accesați acest link.

Cookies