Tulpina sud-africană de coronavirus a ajuns în România. Unul dintre cazurile confirmate este în București

05 mart. 2021
66 Afișari
Tulpina sud-africană de coronavirus a ajuns în România. Unul dintre cazurile confirmate este în București

Au fost identificate primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană a COVID-19 în România. Anunțul a fost făcut de MedLife, în urma analizării aleatorie a unui lot de 93 de probe.

Potrivit datelor transmise de compania furnizoare de servicii medicale, una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă probă provine de la un pacient din Pitești.

Tulpina sud-africană de coronavirus a ajuns în România

„Avem confirmarea primelor cazuri de infectare cu tulpina B.1.351 a coronavirusului, originară în Africa de Sud, depistate în România. Din păcate, acum avem un motiv în plus de îngrijorare, știind că și tulpina sud-africană a ajuns pe teritoriul țării noastre”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

MedLife a mai anunțat în același comunicat, că din cele 93 de probe analizate în mod aleatoriu, 72 conțin tulpina britanică.

Dumitru Jardan, coordonatorul studiului de secvențiere derulat de MedLife, avertizează că „am ajuns la o prevalență de 77% pe lotul analizat versus 12%, atât cât am înregistrat în luna ianuarie”.

„Practic, în mai puțin de două luni, numărul cazurilor cu noua tulpină a crescut de 6 ori, cel puțin pe loturile noastre de studiu”, a explicat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife, potrivit comunicatului.

Răspândirea tulpinii sud-africane

Varianta sud-africană a fost detectată pentru prima dată în regiunea golfului Nelson Mandela din Africa de Sud în octombrie, cercetările indicând că ar fi putut circula încă de la sfârșitul lunii august. Varianta s-a răspândit apoi în toată țara, inclusiv în Cape Town, o destinație turistică populară. Interdicția de călătorie internațională din Africa de Sud a fost ridicată pe 1 octombrie pentru turiștii care dețineau un test negativ COVID-19, ceea ce înseamnă că oamenii ar fi putut aduce noua variantă în alte țări de atunci.

Potrivit rapoartelor, varianta a fost detectată în Marea Britanie, Finlanda, Elveția, Japonia și Australia.

OMS: Tulpina sud-africană este la fel de contagioasă ca tulpina britanică

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, tulpina sud-africană este mai contagioasă decât coronavirusul, la fel ca și tulpina britanică. Nu există însă date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virusului.

Cookies