Tudor Giurgiu: Am găsit greu o grădină pentru „Cinema sub clar de lună” în București; grădinile au fost distruse sau convertite în cârciumi

03 sept. 2021
673 Afișari
Tudor Giurgiu: Am găsit greu o grădină pentru 
Tudor Giurgiu: Am găsit greu o grădină pentru "Cinema sub clar de lună" în București; grădinile au fost distruse sau convertite în cârciumi

A fost odată ca niciodată un București vestit pentru grădinile sale de vară și pentru cinematografele de pe Bulevardul Elisabeta. Vocile actorilor din filme erau scoase pe stradă prin difuzoare, lumea trecea și o auzea pe Greta Garbo sau pe Marlene Dietrich, așa, din senin. A mai fost și un București al filmelor de cinematecă, proiectate pe terasa Teatrului Național, în lunile de vară din anii '90. Libertate, bere, desfrâu cultural și filme de vis. Moda grădinilor de vară cu cinema în aer liber se întoarce. De astazi, de la ora 20.30 și până la mijlocul lunii octombrie Tudor Giugiu ne invită la “Cinema sub clar de luna” în gradina Muzeului Literaturii Române, cu filme preamiate la TIFF 2021 și producții foarte lăudate la marile Festivaluri de filme din Europa.

Vă mai amintiți de “La Motoare”, terasa de pe Teatrul Național din București, unde erau proiectate filme foarte bune, de cinematecă, în lunile de vară din anii ’90? Bătrânul critic de film Mircea Dumitrescu, supranumit “Domnul Cinema”, prezenta filme de artă și ținea adevărate cursuri de limbaj cinematografic, în timp ce berea curgea în valuri. Vorbea mult, mult, mult, dar ce mai conta? Timpul, cu al lui Cinema Paradiso, erau de partea noastră.

Tudor Giurgiu ne invită la Cinema sub clar de lună

Tudor Giurgiu, regizor, producător și președinte al TIFF ne oferă în această toamnă experiența fără egal a proiecțiilor în aer liber, sub stele.

afis, cinema, sub, clar, de, luna
Cinema sub clar de lună, nu rata cele mai frumoase seri din Bucuresti.

Anul acesta avem un record de filme românești, printre care și „Întregalde”, filmul lui Radu Munteanu, „Complet necunoscuți”, o adaptare a unui film de mare box office din Italia, „Căutătorul de vânt”, Mihai Sofronea, „Spioni de ocazie”, Oana Giurgiu, „După 40 de zile”, semnat de Andrei Gruzsniczki. Va fi și un documentar la care am lucrat în calitate de co-producător. Se numește „România sălbatică”, făcut de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, un proiect care durează de aproape zece ani și pentru care am tras foarte tare în ultimele luni”, spunea Tudor Giurgiu la deschiderea TIFF 2021.

B365: De ce Bucureștiul avea nevoie de „Cinema sub clar de lună”?

Tudor Giurgiu: “Bucureștiul e una dintre puținele capitale europene fără un cinema în aer liber deschis constant, pe durata verii. Desigur, nu mai deține nici vreo grădină de vară ca pe vremuri, unde să se poată vedea filme, toate au fost distruse sau convertite în cârciumi. În anii trecuți am organizat astfel de proiecte în parcuri, apoi în 2020, în plină pandemie, am găsit un spațiu superb pe Calea Victoriei, o curte mare unde am organizat proiecții. Anul acesta, am revenit cu același concept și am făcut un parteneriat cu echipa Muzeului Național al Literaturii Române (unde se află o grădină superbă), așa încât vom putea continuă ideea serilor unde poți vedea filme în aer liber, atâta timp cât vremea ne-o va permite”.

cinema, sub, clar, de, luna
Vineri seara în București începe “Cinema sub clar de luna”, cu cele mai tari producții de la Tiff 2021. Ne așteaptă o toamnă de neuitat

B365: Când ai văzut ultima dată un film în grădină în București?

B365: Anul trecut am fost să văd filmul spaniol Madre, o producție excepțională, mă bucur că l-am putut viziona în aer liber.

Atmosfera din acei ani de la Cinemateca de pe terasa La Motoare e foarte greu de uitat”

B365: Îți amintești de pe proiecțiile de pe Teatrul Național?

Tudor Giurgiu: “Evident, eram student când mergeam la Motoare, terasa era plină și, în pofida zgomotului și a berilor care mergeau pe bandă rulantă la bar, lumea era atentă și gusta filme de Cinematecă, introduse (prea lung, câteodată) de profesorul Mircea Dumitrescu. Atmosfera din acei ani e foarte greu de uitat”.

cinema, sub, clar, de, luna
Incepe „Cinema sub clar de lună”, vineri, 3 septembrie, 2021.
Sperăm să facem o tradiție din experiența vizionării filmelor în aer liber”

B365: Ce filme vor rula la Cinema sub clar de luna?

Tudor Giurgiu: “Producții românești în primul rând, e un an cu multe premiere, care însă dispar rapid de pe ecrane, așa încât vom oferi șansa unor filme care, în mod sigur, nu au fost încă văzute de marele public. Apoi filme de la TIFF, de la filmul din deschidere, fabuloasa comedie spaniolă Dineu cu vecinii de sus, până la hituri de public precum Another Round, România sălbatică sau Câmp de maci. Dar și filme premiate și apreciate în mari festivaluri europene precum New Order al lui Michel Franco (premiat la Veneția anul trecut), filmul grecesc Apples (multi-premiat în toată lumea), filmul francez Petite Maman (Berlinale 2021) sau The World to Come, cu Vanessa Kirby și Katherine Waterstone, filmat în România”.

B365: Marile orașe europene au un astfel de proiect?

Tudor Giurgiu: “Evident, de la Paris, Viena, Roma, până la orașe mult mai mici, există această tradiție pe care sper să o continuăm și în București. Pentru mine însă, reperul de suflet rămâne New York-ul și al său Bryant Park, unde există un ecran gigant și filmele văzute acolo, la firul ierbii, sunt experiențe fabuloase”.

cinema, pe, sena, paris
Cinema in aer liber pe Sena, la Paris.

În fiecare săptămână ne așteaptă “Cinema sub clar de luna”, în Grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București (strada Nicolae Crețulescu, nr 8), în zona Piața Romană/ Calea Victoriei, găsiți ușor adresa. Și pentru că B365.ro este partenerul acestui eveniment fermecător aflat la a două ediție, o să vă dăm din timp toate informațiile utile și foarte, foarte cinefile.

Cinema sub clar de lună” se deschide astăzi, vineri, 3 septembrie, de la ora 20.30 cu “Neidentificat”. Detalii despre întreg proiectul găsiți aici, aici am mai scris. Ne vedem la Cinema sub clar de lună!

 

Cookies