Tudor Chirilă, Smiley, Loredana, Delia și alți artiști mari sunt furioși c-au fost uitați de Guvern. „Pandemia a oprit muzica”

24 nov. 2020
162 Afișari
Tudor Chirilă, Smiley, Loredana, Delia și alți artiști mari sunt furioși c-au fost uitați de Guvern.
Tudor Chirilă și-a exprimat nemulțumirea privind măsurile autorităților pe Facebook

Un val de nemulțumiri a cuprins lumea muzicii românești odată ce artiștii au aflat că nu sunt incluși în schema de ajutor de stat destinată sectorului cultural. Prin urmare, peste 90 dintre cei mai importanți artiști români au semnat o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban, ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu și vicepremierului Raluca Turcan, în care cer includerea artiștilor pe lista beneficiarilor de fonduri nerambursabile din bugetul alocat culturii. Printre semnatarii acestei scrisori se numără Tudor Chirilă, Antonia, Smiley, Loredana, Ștefan Bănică sau Delia.

După ce miercuri, 18 noiembrie, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat decizia implementării unei scheme de ajutor de stat în valoare de 100 de milioane de euro, sub forma unor granturi, artiștii au aflat cu uimire că nu se află printre categoriile care ar urma să se bucure de acest ajutor.

Drept urmare, artiștii au făcut front comun și și-au exprimat nemulțumirea față de modul de alocare al fondurilor, pentru că – spun ei – marii beneficiari ar urma să fie organizatorii de evenimente, și nu artiștii propriu-ziși.

Tudor Chirilă, cel mai vocal susținător al artiștilor în mediul online

„Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri şi evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale şi stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor şi editorilor, artiştii nefiind incluşi în niciuna dintre aceste măsuri.

Considerăm că existenţa sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artişti. Vă rugăm să includeţi în schema de ajutor de stat şi această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural.” se arată în scrisoarea adresată autorităților.

Cel mai vocal semnatar este Tudor Chirilă, care a strâns pe pagina sa de Facebook mii de like-uri și de comentarii la postarea unde prezintă scrisoarea cu pricina.

La câteva ore după prima sa postare, solistul trupei Vama a simțit că mesajul pe care artiștii vor să îl transmită a fost înțeles greșit de parte din opinia publică, așa că a venit unele clarificări: „Scrisoarea deschisă nu este inițiată de mine (mi-ar fi plăcut să o fac) și sunt de acord că ea putea să includă un număr mai mare de artiști, dar cred că e mai important că ea există decât că nu întrunește un număr de semnături relevant. În ce mă privește, fac parte din categoria artiștilor care se poate susține în această perioadă, dar consider că vocea mea se poate pune și în slujba celor care nu sunt atât de vizibili/vocali. Detractorii nu se gândesc însă că Vama, de exemplu, nu înseamnă doar Tudor Chirilă, ci un grup de 10 oameni cu dificultăți financiare considerabile afectați de lipsa posibilității de a performa în profesiile lor. Vama, ca multe alte trupe sau entități, înseamnă tehnicieni și instrumentiști, profesioniști ai industriei de spectacol.”

 

Cookies