Tudor Chirilă, o nouă postare pe blog despre Ministerul Sănătăţii: E dreptul nostru să fim informaţi

de:
12 nov. 2015
1 Afișari
Tudor Chirilă, o nouă postare pe blog despre Ministerul Sănătăţii: E dreptul nostru să fim informaţi

Actorul şi cântăreţul Tudor Chirilă vorbeşte, într-un text publicat miercuri, pe blogul său, despre dreptul cetăţenilor români de a fi informaţi de Ministerul Sănătăţii atunci când au loc tragedii precum cea petrecută în clubul Colectiv din Bucureşti, când, în urma unui incendiu, 53 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte zeci se află în stare gravă.

„Mă numesc Tudor Chirilă şi sunt artist. Nu am studiat medicina, aşa cum nu am studiat nici dreptul, dar mi se pare normal să ştiu ce drepturi am ca cetăţean, ca artist interpret, compozitor etc. De-a lungul timpului, am fost tratat în diverse spitale, atât din România, cât şi din străinătate. Am cunoscut medici români extraordinari, unii dintre ei îmi sunt foarte buni prieteni. Am un respect deosebit pentru această meserie. De fiecare dată când m-am aflat în faţa unei afecţiuni am stat de vorbă cu medici, mereu mai mulţi medici, ca sa am o perspectivă cât mai clară asupra situaţiei. Nu sunt un pacient comod, pun multe întrebări, vreau să înţeleg care sunt opţiunile, care sunt riscurile. Şi nu-mi cer scuze pentru asta. Dimpotrivă, cred că e datoria şi dreptul meu. Aşa cum, atunci când peste 150 de oameni ajung în spitale în stare gravă în urma unei tragedii naţionale, cred că e dreptul nostru, ca cetăţeni ai acestei tari, să fim informaţi corect şi în timp util de către Ministrul Sănătăţii şi de către Comitetul pentru situaţii speciale de urgenţă cu privire la situaţia lor şi la planul de soluţionare a crizei”, a scris Tudor Chirilă, conform mediafax.ro.

Acesta nu este primul mesaj cu privire la tragedia din clubul Colectiv pe care Tudor Chirilă îl scrie şi în care cere socoteală autorităţilor în legătură cu acest caz, artistul fiind foarte activ, atât pe Facebook, cât şi pe blogul său, în ideea de a afla informaţii corecte despre starea pacienţilor şi modul în care a fost gestionată această criză.

„Mi s-a reproşat că prin mesajele mele pun presiune pe medici, în condiţiile în care ţintele mesajelor mele au fost administratorii spitalelor şi autorităţile. Oare faptul că ministrul Sănătăţii îşi permite să afirme într-un mod de-a dreptul ceauşist că «avem de toate, nu avem nevoie de nimic» nu pune presiune pe medici? Am citit articolul postat ieri de Asociaţia Dăruieste Viaţă şi mi-au atras atenţia următoarele fraze: «În 8 spitale de urgenţă din Bucureşti, dintre care doar 2 de arşi, au ajuns în aproximativ 2 ore peste 180 de victime; medicii s-au mobilizat, au lucrat extraordinar, au făcut imposibiliul ca să-i salveze… au lucrat 24 de ore fără oprire. În timpul ăsta, România nu a stat în loc. Accidente, infarcturi, traume s-au întâmplat ca în orice altă zi şi alte zeci de victime au ajuns în continuare la serviciile de urgenţă din aceste spitale… cineva a trebuit să-i preia şi pe aceştia.[…] Medici care nu tratează arşi în mod obişnuit s-au trezit puşi în situaţia de a se ocupa de zeci de victime, zeci de ore la rând, până la epuizare, fără protocoale şi fără dotările minime necesare. Ei au fost primii sacrificaţi, alături de pacienţii lor». De altfel, cam toţi medicii străini care ne-au vizitat în ultima săptămână au subliniat faptul că, deşi medicii noştri sunt foarte competenţi, sunt suprasolicitaţi. Este nevoie de ajutor!”, a mai scris Tudor Chirilă.

Totodată, artistul vorbeşte despre vizita recentă a doctorului Sarah Pape din Marea Britanie, care a constatat, „dincolo de calitatea excelentă a medicilor români, că aveam peste 150 de victime şi doar 25 de paturi speciale pentru arşi”.

De asemenea, Chirilă vorbeşte despre protestele care au avut loc în Bucureşti şi în ţară, săptămâna trecută, şi despre dreptul fiecăruia la opinie şi informare.

Cookies