Tu când ai aruncat ultima oară muultă mâncare din frigider? Risipa alimentară e poluarea pe care dăm toți bani. Și 75% din restaurante au aceeași problemă

26 iul. 2023
116 afișări
Tu când ai aruncat ultima oară muultă mâncare din frigider? Risipa alimentară e poluarea pe care dăm toți bani. Și 75% din restaurante au aceeași problemă
Tu când ai aruncat ultima oară muultă mâncare din frigider? Risipa alimentară e poluarea pe care dăm toți bani. Și 75% din restaurante au aceeași problemă | Sursă foto: Unsplash

Una dintre problemele cele mai mari cu care se confruntă societatea modernă este risipa alimentară. Această poluează mai multe decât traficul aerian sau producția de plastic.

Nicolai Tand a oferit o soluție simplă prin care bucureștenii, și nu numai, să nu mai fie nevoiți să arunce alimentele care nu sunt consumate.

Risipa alimentară e poluarea pe care dăm toți bani

Risipa alimentară poluează mai mult decât realizează mare parte dintre consumatori, în special în orașele mai precum Bucureștiul. Aruncarea alimentelor afectează mediul înconjurător mai multe decât:

  • Trafic aerian (1.9%),
  • Producția de plastic (3.8%),
  • Extracțiile petroliere (3.8%).

Potrivit Green Report, printre alimentele pe care oamenii le aruncă cel mai des, se numără: pâinea, laptele și cartofii. Acestea sunt și cele mai versatile, putând fi folosite în zeci de preparate.

Chiar dacă de multe ori nu ne dăm seama, alimentele pe care noi le cumpărăm din magazine trebuie să fie:

  • Cultivate și procesate,
  • Transportate,
  • Distribuite,
  • Preparate.

Toți aceste etape, ce au loc înainte de aruncarea mâncării neconsumate, fac ca risipa alimentară să polueze foarte mult.

Dacă ne raportăm exclusiv la România, trăim într-o lume a paradoxurilor. În mediul rural peste 150.000 copii merg flamanzi la culcare, dar aruncăm zilnic peste 6.000 tone de mâncare, care ar putea să ajungă la cei care au nevoie.

Mare parte din mâncarea aruncată provine din gospodării, procentul fiind de 47%. Deșeurile, ajung în gropile de gunoi, în loc să ajungă în zona de compost, așa cum ar trebui.

Cu toate că 75% dintre localurile din București și restul țării se confruntă cu această problemă.

Donarea alimentelor către diferite asociații nu este o opțiune pe care operatorii economici o au la îndemână. Motivul este că procesul este unul anevoios din punct de vedere administrativ.

Nicolai Tand vine cu o soluție simplă pentru cetățeni

În ultimul episod al Green Report Podcast, Raluca Fișer l-a avut ca invitat pe Nicolai Tand. Acesta a declara că soluția pentru reducerea risipei alimentare este una simplă:

Tot ce se gătește și nu se consumă, se poate reinventa, cu puțină imaginație.

Nicolai Tand vine cu soluții concrete și exemple personale, prin care oamenii pot fi mai eficienți în ceea ce privește:

  • Banii cheltuite lunar pentru mâncare,
  • Reducerea poluării.

Green Report Podcast, episod complet:

Cookies