Trupa lui Şandorică Ciurcui din Soporu de Câmpie @ Zilele Muzeului Taranului

de:
17 sept. 2012
4 afișări
Trupa lui Şandorică Ciurcui din Soporu de Câmpie @ Zilele Muzeului Taranului

Anii au trecut. Şandor a pierit, iar la puţină vreme s-a stins şi o parte a familiei sale. După o îndelungă şi dezamăgitoare escapadă americană, fiul său cel mare, Şandorică, a revenit însă la Soporu şi s-a hotărât să reconstruiască trupa şi totodată prestigiul tatălui său. El este cel care, alături de Vasile Soporan, de vărul Iuliu Gheţi şi de noul lor coechipier Covaci Babuţ, ne vor delecta astăzi cu cea mai nobilă muzică de pe Câmpie.

Repertoriul trupelor (sau bandelor) de ceteraşi de pe Câmpie include suite de melodii de joc, cântări pastorale (printre care Ciobanul care şi-a pierdut oile), cântări de nuntă, cântece lirice mai vechi (numite hori [sing. hore] sau doine), cântece moderne de joc. Capodoperele muzicale ale regiunii sunt melodiile din categoria numită Româneşte: Româneşte de preumblat, Româneşte de învârtit şi Româneşte de ponturi, piese care se execută în această ordine la începutul petrecerilor cu joc, atunci când dansatorii bărbaţi deambulează lent, îşi aleg partenerele (de preumblat), încep să le rotească (de învârtit), iar apoi execută alături de ele figuri coregrafice tipic masculine, unele din ele de mare virtuozitate (de ponturi).

Conţinutul concret al concertului a fost lăsat la latitudinea interpreţilor: după numeroasele spectacole pe care le-au susţinut împreună, în anii 90, în prestigioase teatre din Franţa şi Elveţia, Şandorică Ciurcui, Vasile Soporan şi Iuliu Gheţi cunosc prea bine uzanţele!

 

Interpreţii:

Vasile Soporan: glas (hori şi strigături), dans

Şandorică Ciurcui: ceteră (vioară)

Iuliu Gheţi: contră (violă)

Covaci Babuţ: gordon (contrabas)

 

Cookies