Trucuri pentru revitalizarea unui laptop – Din vechi și uzat în nou și performant (P)

10 nov. 2021
59 Afișari
Trucuri pentru revitalizarea unui laptop – Din vechi și uzat în nou și performant (P)
Trucuri pentru revitalizarea unui laptop – Din vechi și uzat în nou și performant (P)

În ziua de astăzi, prietenul cel mai bun al omului este reprezentat de tehnologie, de aparatura modernă și indispensabilă vieții de zi cu zi. Este vorba, bineînțeles, despre telefon și laptop, în cea mai mare măsură. Însă dintre acestea două, laptopul este camaradul de nădejde și atunci când vine vorba despre locul de muncă, dar și în timpul liber. În ultimii ani, nevoia de a deține un laptop performant a crescut considerabil, iar cei ce lucrează de acasă resimt cel mai puternic această nevoie.

Marea problemă este constituită, însă, din faptul că după o perioada de 1-3 ani laptopul începe să funcționeze deficitar ca urmare a uzurii provocate de zeci de ore de utilizare pe săptămână. Soluția poate fi și alta decât achiziționarea unui nou dispozitiv. Se poate recurge la mici îmbunătățiri sau adăugiri care vor crește considerabil performanța laptopului și îl vor face să funcționeze ca la început.

Iată câteva trucuri de revitalizare a laptopului care garantează sporirea performanței acestuia, rapid și ușor:

1. Oferă atenție sporită plăcii video

Placa video, numită și adaptor sau accelerator grafic, face legătura dintre monitor și placa de bază, transformând informațiile digitale în semnale video. Ea poate fi integrată sau dedicată, acesta din urmă fiind de cele mai multe ori, în cazul laptopurilor, lipit de placa de baza. Cu toate acestea ea poate fi schimbată, iar cei de la Forit.ro dispun de o gamă variată de plăci video care pot mări considerabil performanța laptopului uzat. Cei pasionați de gaming sau de fotografie și editarea video cunosc foarte bine importanța calității și a bunei funcționări a acceleratorului grafic.

2. Utilizează un SSD calitativ

Un SSD, adică un solid-state drive, este un înlocuitor al hard disk-ului care garantează o viteză mult mai mare a operațiunilor. Apelarea la un SSD poate crește eficiența laptopului pentru simplul fapt că el însuși este mult mai eficient decât un hard disk, fiind constituit din cipuri de memorie, iar viteza acestuia fiind de 30-40 de ori mai mare. Relevanța lui constă deci în faptul că va accelera viteza de executare a comenzilor. Dacă laptopul merge greu, noul SSD va rezolva acest lucru.

3. Reinstalarea Windows-ului

Pare banal, dar în realitate reinstalarea windows-ului poate fi o metodă extrem de eficientă în revitalizarea unui laptop. Pe lângă achiziționarea unor accesorii adjuvante, se recomanda ca măcar odată pe an să se realizeze o reîmprospătare a acestuia, mai ales dacă laptopul ajunge la o viteză de pornire care depășește 30 de secunde. Pe lângă viteza de demarare, cea scăzută de rulare a programelor este un bun indicator al faptului că windows-ul trebuie reinstalat.

4. Reglarea temperaturii laptopului este vitală

Curățarea de praf a sistemului de răcire este esențială bunei funcționari a laptopului. Acesta trebuie desfăcut și curățat periodic. Surpriza vine, însă, la laptopurile care au dimensiuni reduse sau se regăsesc în gama produselor extrem de subțiri și ușoare. Aceste subdimensionări vin odată cu costul neglijării sistemului de răcire. În cazul în care sistemul de răcire este deficitar, se recomandă achiziționarea unuia mai performant. O temperatură neoptimizată va aduce cu sine și „îmbolnăvirea” laptopului și chiar scurtarea duratei de viață a acestuia.

Laptopul cel vechi nu trebuie în mod neapărat înlocuit, mai ales după ce ți-a fost alături atâta amar de vreme în zilele covârșitoare la birou, dar și în serile relaxante de film. Laptopul vechi poate fi revitalizat cu ușurință și readus la performanțele inițiale sau chiar îmbunătățit cu ajutorul acestor mici trucuri.

Sursa foto: pexels.com

Cookies