Trotuarele din București de lângă spitale, instituţii publice, parcuri şi pieţe vor fi accesibilzate pentru persoanele în scaun cu rotile. CGMB cere ca proiectul să fie gata în 8 luni

31 aug. 2022
372 Afișari
Trotuarele din București de lângă spitale, instituţii publice, parcuri şi pieţe vor fi accesibilzate pentru persoanele în scaun cu rotile. CGMB cere ca proiectul să fie gata în  8 luni
Imagine de la un marș în București - "Orasul accesibil pentru oameni!'' | Sursa foto: Inquam

Consiliul General al Municipiului București a aprobat azi un  proiect care prevede ca trotuarele din Capitală care se află la mai puțin de 100 de metri de spitale, instituţii publice, parcuri şi pieţe să fie accesibilizate pentru persoanele în scaun cu rotile, scrie Agerpres.

Propunerea a venit de la consilierul municipal USR Andrei Rigu, care a declarat că proiectul este menit să accesibilizeze trecerea dintre trotuar şi stradă, fiind prioritizate anumite zone din Bucureşti. 

În București e un infern să te deplasezi în scaun cu rotile

Andrei Rigu spune că, în București, lipsa de accesibilitate pentru persoanele în scaun cu rotile este o problemă prezentă în tot orrașul, dar că este dificil de abordat în integralitate:

Anul trecut, pe data de 3 decembrie, de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi, am făcut un experiment, să văd cum parţial se simte o persoană cu dizabilităţi atunci când merge prin Bucureşti în scaun cu rotile. Am mers pe mai multe străzi şi bulevarde, am folosit mijloace de transport în comun, am încercat să intru în instituţii publice şi este foarte dificil. Pe lângă aceasta, mai avem părinţi care folosesc cărucioare pentru copiii lor, avem persoane în vârstă care se deplasează cu greutate şi avem, din păcate, pentru că nu sunt suficiente piste de biciclete, şi biciclişti care folosesc trotuarele. Se lovesc de problema urcării pe trotuar şi coborârii de pe trotuar, deoarece bordurile sunt mult mai înalte decât ar trebui să fie, conform normativelor în vigoare.

Accesibilizarea trotuarelor trebuie să fie gata în 8 luni

CGMB a decis că termenul de finalizare a lucrărilor este de opt luni de la adoptarea hotărârii în cazul trotuarelor aflate la mai puţin de 100 de metri de spitale, azile de bătrâni, instituţii publice, creşe, grădiniţe, şcoli, parcuri, grădini publice, centre comerciale şi pieţe permanente sau volante. Inițiatorul proiectului admite că e doar o accesibilizare parțială, dar e un început::

Aceasta este doar o accesibilizare parţială. Ar trebui ca accesibilizarea completă a spaţiului public, cum este menţionată în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă din 2016, să fie realizată atât de PMB, cât şi de primăriile de sector, dar acest proiect vine ca un pas suplimentar pentru a ajunge la accesibilizare completă 

Responsabili de realizarea proiectului sunt primarul general al Capitalei şi primarii sectoarelor 1 – 6, prin i instituţiile din subordine. Tot ei trebuie să comunice  CGMB stadiul de realizare a lucrărilor în termen cu o lună înainte să expire termenul de implementare.

 

Cookies