LA MINE-N CARTIER

Trotuarele de pe bulevarul Decebal, ocupate aproape complet de terase legale și ilegale. Spațiul pietonal recent reabilitat a devenit o potecă strâmtă, strâmtă | FOTO

Trotuarele de pe bulevarul Decebal din Sectorul 3, care au fost reabilitate recent de primăria condusă de Robert Negoiță, au fost ocupate aproape complet de terase legale și ilegale. O reacție a PMB pentru Hotnews arată că o parte dintre acestea au fost amendate deja de Poliția Locală deoarece nu avea avize de funcționare pentru terasele sezoniere. Acesta este oferit exclusiv de Primăria S3. Cei care suferă cel mai mult sunt însă pietonii. Aceștia nu pot respecta distanțarea socială și cu greu trec două persoane în același timp prin tunelul de terase.

Trotuarele de la Decebal, înghițite de terase. Zona bulevardului Decebal este recunoscută drept o zonă cu cafenele și restaurante de lux a Bucureștiului. Totuși, acestea au ajuns să acopere complet trotuarul, din cauza teraselor sezoniere, multe dintre acestea amplasate ilegal. Astfel, pietonii de abia mai reușesc să își facă loc printre spațiile amplasate între localul propriu-zis și terasa sezonieră. Nu se mai poate vorbi de distanțare socială în niciun fel. Totuși, restaurantele aleg să amplaseze astfel de terase deoarece acestea sunt folosite în cea mai mare parte de clienți pentru că aici se poate fuma.

În 2019 a început reamenajarea trotuarelor de pe bulevardul Decebal, cu peste 100 de milioane de lei, după un an de șantier în zonă. De asemenea, a fost amenajată și o parcare subterană, încă nedeschisă, pentru că nu are autorizație de la ISU.

Trotuarele de la Decebal, pline de de terase

Trotuarele de pe bulevarul Decebal, care au fost reabilitate de Primăria Sector 3 anul trecut, în același timp cu realizarea unei parcări subterane în zonă, s-au umplut de terase amplasate legal și ilegal. Aceste stații au ajuns să ocupe aproape complet trotuarul, în proporție de vreo 80%, așa că tot ce a rămas în urmă este o potecă strâmtă, strâmtă pe unde să mai treacă. De distanțare socială nici nu se mai poate pune problema. De abia pot trece doi oameni unul pe lângă altul.

Primăria Capitalei a venit cu o reacție la o solicitare hotnews.ro privind această problemă. Se pare că mai mult de jumătate dintre terase sunt amplasate ilegal, fără documentele necesare. În schimb, Robert Negoiță, primarul S3, a explicat că a autorizat terasele ca să creeze locuri de muncă. Despre cele fără documente în regulă spune că poate avizele nu au fost eliberate de Primăria S3, dar cererea a fost făcută.

”Pe raza municipiului Bucureşti eliberarea autorizaţiilor / avizelor de funcţionare a teraselor este atributul exclusiv al primăriilor de sector. Pe Bulevardul Decebal, ocuparea domeniului public se face în baza avizelor de urbanism emise de către Direcţia Generală de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Sector 3″, a transmis PMB.

Poliția Locală a făcut deja verificări și a dat amenzi

De asemenea, ar fi fost făcute verificări ale inspectorilor Direcției Generale de Poliție Locală în zonă, fiind identificați 23 agenţi comerciali care desfăşoară activităţi în zonă. Doar 10 dintre aceștia deţin atât autorizaţii de funcţionare pentru activităţi comerciale, cât şi avize pentru terase sezoniere eliberate de către Primăria Sector 3.

Alte 13 societăţi comerciale avea doar autorizaţii de funcţionare pentru activităţi comerciale,  dar fără aviz de funcţionare pentru terasele sezoniere. Astfel, fiecare dintre ele a primit o amendă de 1.000 de lei, sumă infimă în comparație cu cât poate produce o astfel de terasă. Totuși, le-a fost dispusă și suspendarea activităţii desfăşurate pe domeniul public până la intrarea în legalitate. Acțiunea a avut loc recent, astfel că terasele pot contesta aceste măsuri impuse de Poliția Locală.

Reacția lui Robert Negoiță

Primarul S3, Robert Negoiță, spune că a autorizat terasele pentru a crea locuri de muncă în Sectorul 3.

”Este o zonă în care cetățenii sunt obișnuiți să meargă la terasă. Noi oricum avem mari probleme cu zona economică, cu locurile de muncă din Sectorul 3. Știți bine că oamenii se cam duc și muncesc în Sectorul 1, în Sectorul 2. Noi încercăm să atragem mediul de afaceri și în Sectorul 3.

Știu că mai și deranjează puțin. Nu există nicio zonă de trecere cu 1,5 metri. Dacă cineva și-a permis să facă treaba asta, mergem și reglementăm, dar nu au aviz din partea noastră să facă așa ceva. Probabil este un incident pe care o să-l rezolvăm”, a transmis Robert Negoiță pentru Hotnews, care a mai adăugat că nu știe să explice cum unele terase funcționează ilegal, adăugând că „e posibil ca unele să fi depus și nu am eliberat noi până acum avizul”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button