Trotinetiștii și bicicliștii vor fi testați ca șoferii pentru consum de alcool și substanțe interzise. Ce schimbări mai aduce OUG care modifică Codul Rutier

02 iul. 2024
1101 afișări
Trotinetiștii și bicicliștii vor fi testați ca șoferii pentru consum de alcool și substanțe interzise. Ce schimbări mai aduce OUG care modifică Codul Rutier
Trotinetiștii și bicicliștii vor fi testați ca șoferii pentru consum de alcool și substanțe interzise. Ce schimbări mai aduce OUG care modifică Codul Rutier | Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Bicicliștii și trotinetiștii vor putea fi testați cu drugtestul și etilotesti în urma unei modificări a codului rutier. Schimbarea s-a produs de vineri, 28 iunie 2024, când Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere.

Trotinetiștii și bicicliștii vor fi testați pentru consum de alcool și substanțe interzise

Codul rutier prevedea și până acum sancțiuni pentru cei care mergeau pe biciclete sau trotinete sub influența substanțelor psihoactive și a alcoolului. Cu toate astea, modificare făcută clarifică situația în ceea e privește testarea pentru consumul acestor substanțe.

Ordonanța de Urgență a fost inițiată de Ministerul Afacerilor Interne:

Modificările vizează, în special, oferirea pârghiilor legale necesare polițiștilor pentru depistarea persoanelor care conduc pe drumurile publice sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, dar și scurtarea perioadei de determinare a prezenței acestor substanțe în sânge, în urma analizării probelor biologice recoltate.

Astfel că, cei care merg pe biciclete și pe trotinete electrice vor fi obligați să facă testul antidrog/antialcool în cazul în care poliția le cere acest lucru. Dacă refuză, conducătorii vor fi sancționai contravențional.

De asemenea, o altă noutate este reprezentată de posibilitate șoferilor de a solicita efectuarea unui al doilea test:

În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.

Te-ar mai putea interesa și:

Avem și un nou indicator

Tot în urma aprobării acestui OUG a fost introdus și un nou indicator rutier. Mai precis, acesta îi avertizează pe șoferi în ceea ce privește necesitate menținerii unei distanțe optime între vehicule. va fi însoțit și de un marcaj rutier:

Prin proiectul adoptat se introduce un nou indicator de avertizare în privința păstrării distanței față de vehiculul din față, precum și a unui marcaj cu același scop.

Atât indicatoarele, cât și marcajele vor fi aplicate de drumurile expres și autostrăzi. Toate modificările aduce se acest OUG pot fi consultate accesând ACEST link.

Cookies