Trotinetele electrice nu mai au voie pe trotuar. Guvernul a stabilit regulile de circulație

05 oct. 2021
554 afișări
Trotinetele electrice nu mai au voie pe trotuar. Guvernul a stabilit regulile de circulație
Trotinetele electrice nu mai au voie pe trotuar. Guvernul a stabilit regulile de circulație

Conducătorii de trotinete electrice nu vor mai avea voie să circule pe trotuar. Guvernul României a stabilit regulile de circulație și a adoptat Hotărârea pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006.

Trotinetele electrice nu mai au voie pe trotuar. Guvernul a stabilit în ședința de luni, 4 octombrie 2021, regulile de circulație pentru trotinetele electrice pe drumurile publice.

Trotinetele electrice nu mai au voie pe trotuar

Conducătorii de trotinete electrice vor trebui să respecte reguli similare cu cele pentru bicicliști, potrivit informațiilor oficiale prezentate într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Interne, după ședința de Guvern de luni. Au fost adoptate noi reguli pentru circulația pe drumurile publice.

Recomandăm și: 10 ponturi „to keep u alive” – să nu mori drq pe trotinetă în București. De la un hipster bătrân

Luni, 4 octombrie 2021, Guvernul României a adoptat Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006.

Mai concrect, au fost reglementate „normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice, similar conducătorilor de biciclete, precum și a condițiilor tehnice pentru trotinetele electrice similar celor prevăzute pentru biciclete”, se arată în comunicatul remis de Ministerul Afacerilor Interne.

Principalele reguli din actul normativ: conducatorii de trotinete electrice sunt obligați să circule numai pe pista de bicicletă, atunci când aceasta există. Circulația trotinetelor electrice pe trotuar este interzisă.

De asemenea, trotinetele electrice trebuie conduse pe un singur rând în momentul în care circulă pe drumurile publice. O altă regulă: conducătorii de trotinete electrice sunt obligați să aibă buletinul la ei.

În același timp, conducătorii de trotinete electrice nu au voie să circule:

  • sub influența alcoolului;
  • sub influența substanțelor psihoactive;
  • în momentul în care partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.

Recomandăm și: Apare un nou semn de circulație în București pentru protecția celor pe biciclete și trotinete. Totuși lumea spune că ei nu respectă regulile în trafic

Spre deosebire de regulile pentru bicicliști, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

Condițiile tehnice pentru trotinetele electrice

Acestea trebuie să fie echipate cu:

  • sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace,
  • sistem de avertizare sonoră,
  • echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.
  • elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

Reguli noi și pentru mașinile care nu poluează

„Se introduc plăcuțele cu numărul de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde pentru autovehiculele care utilizează combustibili alternativi și se reglementează unele proceduri administrative în domeniul circulației rutiere”, se arată în actul normativ.

Cookies