Weekendul trecut a avut loc BurgerFest 2024, la Verde Stop, acolo unde an de an se desemnează cel mai bun burger din țară, căci festivalul adună la un loc artizani din toată România. Juriul la categoria Profesioniști a avut o misiune foarte grea și a fost compus din chef Radu Dumitrescu (jurat Masterchef și proprietar Voila), chef Mihai Toader (master of disaster la Soro Lume), Prăjiturela (food blogger și gazdă TV), Cristi Dandeș de la Food of Bucharest (chef și fotograf multifuncțional) și subsemnatul aici de față.
Nu mai puțin de 13 comercianți specializați (enumăr vreo doi, de sămânță: Burgerati, Circus Pub, Meat Inc, Burger Van, Roka, The Smokers, Koko Loko, Casa Angus, Maidan) s-au înscris în competiție, iar prin fața juriului au defilat tot felul de burgeri, care mai de care mai creativi și mai îndrăzneți.
Au fost burgeri cu kimchi, burgeri din carne de cerb, dar și burgeri de pește (din babușcă, plătică și caras, dacă mi-aduc bine aminte). Una peste alta, unul dintre cele mai curate și civilizate festivaluri de pe la noi, și unde mai pui că intrarea a fost gratuită până la ora 18:30.
Burger Fest este o experiență minunată, care trebuie trăită măcar o dată în viață, pentru că de la an la an, cum să zic, crește inima-n tine când vezi că se poate și la noi așa ceva. În jurul ei s-a creat o comunitate de oameni mișto, de vizitatori care se revăd an de an, ca la o reuniune de familie între niște rude care chiar se iubesc.
Cuvânt înainte: au fost 2 runde de jurizări. Prima rundă: în sistem Mystery Shopper (comercianții n-au știut că burgerii achiziționați de la ei ajung pe masa juriului). A doua rundă: cu public și juriu pe scenă – concurenții au pregătit cea mai bună versiune a burgerului lor de concurs. Fiecare burger a primit o notă de la 1 la 10 pentru: Aspect / Gust / Tehnică. Unii au livrat aceeași calitate în ambele zile, alții mai puțin. Per total, mulți burgeri meritau podiumul, dar dintre toți, cei mai cei au fost:
Cu tot respectul pentru Locul 1, „Burduf” a fost de departe burgerul meu preferat din competiție pentru simplul fapt că ingredientele au atins câteva puncte forte din cămările bunicilor: burduful și dulceața de ardei iute. Cei de la Smashed Burgers au valorificat foarte bine aceste două nestemate românești, combinate cu o carne preparată excelent și o chiflă pufoasă și foarte gustoasă. O combinație pe care mi-aș dori să o găsesc și la ei în restaurant. Sper să-l introducă în meniu, altfel omenirea ar pierde un burger sen-za-țio-nal. Trei de DA de la mine și poate la anul pe Locul 1, cine știe. Pe cei de la Smashed Burgers îi găsești în București, pe Mihai Eminescu nr. 158.
Să fiu sincer, habar n-aveam că MEAT Inc sunt de la Cluj-Napoca, nu c-ar fi contat în ecuație, dar uite așa am mai aflat de un loc în Cluj cu burgeri foarte buni și oameni pricepuți. MEAT Inc a câștigat locul doi cu un burger cu foie gras și trufe, plus un chips de parmezan. Ai spune că e un pic cam mult, dar aici intervine tehnica și talentul bucătarului. Proporțiile au fost foarte bine alese, toate aromele fiind foarte bine echilibrate. E greu să faci asta când vorbești de trufe, spre exemplu. Un burger sexy, gustos și mai ales repetabil. Bravo, Clujule! Bravo, MEAT Inc! De reținut adresa restaurantului din MEAT Inc din Cluj: Str. Alexandru Vaida Vaoevod nr. 43.
M-a abordat cineva pe Instagram zicând:
– Bă! Da’ ăștia de la Circus Pub câștigă în fiecare an?Chiar așa!?
– Nu este adevărat. Mai greșesc și ei. Uneori ies pe doi, alteori pe 3, am răspuns.
Circus Pub este, fără doar și poate, Mecca-ul iubitorilor de burgeri din România, nu doar din București. Anul acesta, au făcut furori cu burgerul „Nopți în Istanbul” în care au jonglat cu ingrediente și condimente specifice. Burgerul a fost compus din: chiflă artizanală cu fulgi de sare aromatizați, Ciğ Kofte din bulgur, carne de vită cu pătrunjel și condimente orientale, Ezme salad din roșii de grădină, ceapă roșie nouă, pătrunjel și mentă, cremă de labneh și vânătă pe grătar, plus semințe de rodie. Într-un cuvânt: artă!
Ți-aș descrie explozia de arome, dar știi ce? Nu mai bine îl încerci chiar tu la ei la restaurant și-mi spui tu mie dacă merită Locul 1?
Nopți în Istanbul intră în meniul Circus Pub începând de săptămâna viitoare (27-31 mai). Nu știu cât timp va fi disponibil, așa că dă și tu un ochi pe Instagramul sau Pagina lor de Facebook.
Adresa Circus Pub este: Bulevardul Lacul Tei, nr.65
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București
Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției
Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită
Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo
Sentimente amestecate la Capriccio, în București, un restaurant colea în cartier
Cei mai ieftini tacos din București sunt muy deliciosos! La Casa de Tacos, pe la Unirii
Prinde loc la Condesa, dacă poți! Cum e la cel mai nou bar-restaurant latino american din București
Am mâncat la bogați, printre Padroni, la E3 by Entourage, în Bucureștiul cel scumpel
Mâncare aproape ca la nonna acasă. Italienescul Da Giulio, unde româna e a 2-a limbă vorbită
Un grătărel coreean corect, în Centrul Vechi din București, la Jeonjuu Korean BBQ
Dezolant! Am mâncat la filiala din București a restaurantului vienez Salm Bräu
Fericire la Suta de Grame, un loc nou deschis de Dragoș Neacșa în București
De neratat! Să mâncăm „ca localnicii”, în București: la MoMo sunt găluște nepaleze fabuloase