Salutare și bun venit la “Mănânc pentru tine”. De peste 2 ani, dau bănuțu crâșmelor bucureștene, mănânc până crăp, după care scriu frumos aici, ca să știm cu toții una și bună. Ori e albă, ori e neagră. De data asta, e cam gri.
Ne-a blagoslovit încălzirea globală cu cea mai frumoasă vreme de Octombrie pe care am trăit-o vreodată, deci să zaci în casă pe o astfel de vreme e chiar păcat de la Dumnezeu, mai ales în weekend. Și dacă te abați câteva sute de metri de pe Calea Victoriei, în jos, pe Câmpineanu, dai de locul ăsta numit Kraft Market, foarte mișto, un fel de arenă de petrecut timpul liber, frumos aranjat, între blocuri și clădiri. Media de vârstă e 35+, are un loc de joacă imens pentru copii (foarte, foarte mișto), în mijloc tronează un bar, iar pe margini dai de containere cu mâncare internațională variată, printre care Hushimo, Smokăreală și alții. E prima oară când vizitez Kraft Market, care pare locul de întâlnire al copiilor bătrâni cu copii. Am aflat că au 10% reducere dacă plătești cu Visa, iar marțea au 30% reducere la tot și toate. Lume bună, prețuri medii. Uite niște poze mai jos.
Printre containerele cu mâncare, mi-a atras atenția o chestie numită Meana – Macedonian Kitchen, unde un tânăr frământa de zor la un aluat, și chestia asta m-a atras foarte mult, pentru că frământatul are ceva ancestral în el, ceva hipnotic. În plus, aluat făcut de la zero? Trebuie să fie ceva special, mai ales că n-am mai mâncat niciodată macedonean. Scuze. Nord Macedonean.
Bucătăria macedoneană se aseamănă cu cea românească, are extrem de multe influențe balcanice și turcești, deci, cumva, suntem frați de blide. Cel mai cunoscut preparat macedonean rămâne tavče gravče, pe bază de fasole, un fel de mâncare ce se pregătește în fiecare zi de vineri, pentru micul dejun. O zic macedonenii, nu io. Pentru mine, Macedonia înseamnă piperchi țârgâsiti, preparatul de care m-am îndrăgostit iremediabil acum jdemii de ani. Și uite d-aia când văd bucătărie macedoneană mi se aprind toate beculețele.
În fine. Ajung la Meana și-l întreb pe băiatul cu aluatul ce înseamnă Meana în Macedoneană. Îmi răspunde într-o română stâlcită: la noi, în Macedonia, înseamnă crâșmă. Bine, putea să-mi spună orice, că oricum l-aș fi crezut, dar și eu prost că nu l-am sunat pe prietenul meu macedonean Djole, să-mi confirme dacă tinerelul ăsta mă aburește sau nu.
Shtipska – pita, carne de porc, ardei iuți murați / castraveți murați | 36
Pita Pastrmailija – pita, carne de porc, carne de oaie, ardei iuți murați / castraveți murați | 42
Pita cu pui – pita, carne de pui, unt, ardei iuți murați / castraveți murați | 34
Poate cea mai scurtă Judecată de până acum. Ca să-ți fac viața mai ușoară, atât ție, cât și mie, băieții ăștia de la Meana vând ceea ce ei numesc Pizza Macedoneană. Rețeta e cam aceeași: multă pită/pâine, peste care presară ce fel de carne vrei tu: de oaie, de porc, de pui. Se dă la cuptor câteva minute și cam aia e. Fiecare pită vine cu 2-3 castraveciori murați din borcan și un ardei iute. Mă așteptam la total altceva (nu știu la ce), de aceea mi-am și luat 3 feluri. Pita e bună, gustoasă, dar cam atât. Mult prea puțin pentru banii pe care îi cere. Niciunul dintre preparatele comandate nu impresionează, și le lipsește cu desăvârșire acel ceva, orice. Fără sare, fără piper. Un gust fad, plat, indiferent de sortiment. Și îmi cam pare rău să spun asta, pentru că cei doi băieți de la Meana chiar pare că pun suflet în ceea ce fac. Mai mult decât atât: când în jurul bucătăriei tale există nume precum Smokăreală sau Hushimo, care pentru aceeași bani știm cu toții ce preparate gustoase oferă, niște pită cu piept de pui deasupra s-ar putea să nu fie suficient pentru a supraviețui, că de strâns fani nici nu încape vorba. Și asta o spune cineva care a mâncat de pe jos când era mic.
Tristuț. Păcat.
Las mai jos niște fotografii făcute preparatelor Meana în dulcele soare de Octombrie, la Kraft Market.
Total Meana: 112 lei.
O să mai mănânc pentru tine de la Meana? Nu.
Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:
Panini și fericire. Frescoloco, panini barul care a adus Toscana la București