ȘTIRI

Trilogia Dreileben @ Festivalul Filmului German

Ora 16:00 Dreileben – Etwas besseres als den Tod

(Mai bine decat moartea)

R. Christian Petzold (2010, 88‘)

Ora 18:00 – Dreileben – Komm mir nicht nach

(Nu veni dupa mine)

R: Dominik Graf (2010, 88‘)

Ora 20:00 – Dreileben – Eine Minute Dunkel

(Un minut de intuneric)

R: Christoph Hochhäusler (2010, 90‘)

În Mai bine decît moartea, un criminal evadează din spitalul unde i se îngăduise să-şi vadă, pentru

ultima oară, mama, dar povestea se concentrează pe povestea de dragoste fără viitor dintre un

asistent social şi o tînără refugiată abuzată de prietenul ei. În Nu veni după mine, două vechi prietene care nu s-au mai văzut de ceva vreme realizează că în urmă

cu 10 ani au fost amîndouă îndrăgostite, în acelaşi timp, de unul şi acelaşi bărbat, fără ca nici una

dintre ele să fie conştientă de asta. Ştirile despre criminalul evadat se regăsesc în fundal.

În fine, Un minut de întuneric detaliază evadarea criminalului şi fuga lui prin pădure de poliţia care-i

suflă în ceafă din ce în ce mai ameninţător.

Trei filme, trei regizori, trei stiluri contrastante şi trei unghiuri diferite ale uneia şi aceleiaşi poveşti, a

căror sursă de inspiraţie este nu o carte, ci.. un eseu critic. În vara lui 2006, trei dintre cei mai talentaţi cineaşti germani ai momentului – Dominik Graf, Christian Petzold şi Christoph Hochhäusler – au început să corespondeze între ei pe diverse teme legate de cinema, de la estetica de film la şcoala berlineză şi cinematograful de gen. Dialogul dintre ei ar fi putut rămîne liniştit în analele revistei Revolver unde a fost ulterior publicat, dacă cei trei nu ar fi avut temerara idee de a prelungi demersul teoretic în practică, împachetîndu-l într-un format filmic ambiţios. Pornind de la un pivotal fapt divers (evadarea unui criminal din custodia poliţiei, în decorul magic-realist al pădurii Turingiene), cei trei au conceput trei filme diferite şi profund personale care ating fie frontal, fie tangenţial subiectul de pornire, dar care, puse la cap, desăvîrşesc una dintre cele mai fascinante experienţe cinematografice.

De la liniştit, zgomotos, captivant, comic şi dramatic până la romantic şi de groază – Zilele Filmului German prezintă în acest an 13 producţii actuale din diferite genuri, precum şi variant restaurată a unui film classic. Începutul îl face filmul de success al lui Tom Tykwer „Drei“. În „Das Lied in mir“ o femeie porneşte în căutarea identităţii sale prin propriul trecut. Un moment special îl prezintă trilogia „Dreileben“, trei filme poliţiste realizate de renumiţii regizori germani Christian Petzold, Christoph Hochhäusler şi Dominik Graf. Zilele Filmului German vor fi încheite cu clasicul „Ich will doch nur, dass ihr mich liebt“ de R.W.Fassbinder într-o variantă restaurată şi în calitate HD.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button