Tribunalul Bucureşti: Nicu Covaci e autorul unor melodii preluate de Baniciu

de:
18 iun. 2014
0 Afișari
Tribunalul Bucureşti: Nicu Covaci e autorul unor melodii preluate de Baniciu

Cantaretul Mircea Baniciu a declarat miercuri, dupa pronuntarea deciziei, ca sentinta este „profund imorala”, precizand, totodata, ca el nu a pierdut nimic, insa publicul a pierdut cel mai mult.

„Nu am pierdut nimic in acest proces. Am fost dat in judecata de Nicu Covaci pentru ca in ultimii 20 de ani am cantat piese din repertoriul Phoenix (semnate de Nicu Covaci) fara a avea acordul sau si pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale si morale in valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl si Mani Neumann cate 10.000 de euro. Sentinta judecatorilor a fost ca nu avem nimic de platit acestui om, care oricum in aceasta perioada a incasat drepturi de autor de zeci de mii de euro, ca urmare a interpretarilor noastre. Totusi, la cererea lui Nicu Covaci, judecatorii au acceptat ideea ca nu avem voie sa interpretam pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix. As dori sa spun ca atat in formula Mircea Baniciu & Band, cat si in trupa Pasarea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine si respectiv Ioji Kappl”, a declarat Mircea Baniciu, citat de HotNews.ro.

El a precizat ca la cererea publicului a intrepretat la fiecare concert doua-trei piese de pe albumele „Cei ce ne-au dat nume” si „Mugur de fluier”, piese la care Baniciu a declarat ca a contribuit atat la interpretare, cat si la compozitie in anii ’70.

„Din pacate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comitand atunci si de nenumarate ori ulterior, falsuri in acte. Desi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astazi. Nicu Covaci si-a arogat de foarte multe ori drepturi care nu i-au apartinut niciodata”, a spus Mircea Baniciu.

El a mentionat ca acesta este motivul pentru care, de la Revolutie si pana in prezent, trupa Phoenix „nu a avut continuitate, nu a mai creat nimic memorabil” si si-a schimbat de numarate ori componenta.

„Consider ca aceasta decizie este profund imorala, dar adevarul nu-l poate schimba nimeni. Piesele aparute in perioada ’71-’75 au fost compuse in cea mai mare parte impreuna, in sala de repetitii in care erau prezenti cativa oameni (membrii trupei, textierii, sunetistii formatiei). In ce ma priveste, am la randul meu peste 100 de piese compuse pentru albumele proprii, piese care au devenit hituri indragite de public ulterior perioadei Phoenix”, a spus Mircea Baniciu.

El considera ca „cel mai mult a pierdut publicul romanesc, caruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzica ajunsa legenda, in interpretarea ei originala”. „Probabil ca va veti bucura de acum inainte de superba voce si chitara a lui Nicu Covaci, daca va mai avea vreun public care sa-i asculte melodiile”, mai spus Baniciu.

Solutia a fost pronuntata, miercuri, de Tribunalul Bucuresti – Sectia a III-a Civila.

„Ia act de renuntarea la judecata capetelor de cerere reconventionala privind despagubirile materiale si morale ale paratilor Mircea Baniciu si Iosef Kappl. Admite in parte cererea principala a reclamantului Covaci – Haase Nicolae. Constata calitatea de autor a reclamantului, cu privire la piesele declarate la U.C.M.R. – ADA (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania – Asociatia pentru Drepturile de Autor, n.r.), inclusiv referitor la operele muzicale pretinse de parati ca fiind opere comune interpretate de formatia ᅡPhoenixᅡ. Respinge ca neintemeiat capatul cererii principale privind constatarea incalcarii de catre parati a dreptului de autor al reclamantului. Respinge ca neintemeiate capetele de cerere trei si patru privind obligarea paratilor la plata daunelor materiale si a daunelor morale. Dispune interzicerea comunicarii publice in orice forma de prezentare directa, precum si modificarea operelor al caror autor este reclamantul, de catre parati. Respinge ca neintemeiat ultimul capat de cerere principala. Respinge ca neintemeiate cererile reconventionale formulate de parati” se arata in minuta deciziei.

Cookies