ARHIVA B365

Tribunalul Bucureşti judecă contestaţia lui Gregorian Bivolaru. Care sunt cerinţele LIDERULUI MISA

Liderul MISA a cerut, luni, magistraţilor Tribunalului Bucureşti să trimită adrese către Curtea de Apel din Paris şi Curtea Supremă de Justiţie din Suedia pentru a comunica instanţei judecătoreşti din România perioada petrecută în arest în cele două ţări, scrie Mediafax.

Solicitarea lui Gregorian Bivolaru a fost admisă de judecătorul de la Tribunalul Bucureşti, care a decis totodată să fie trimisă o adresă şi către Interpol.

Potrivit documentelor prezentate de avocaţii săi, liderul MISA a petrecut în arest în Franţa 148 de zile, iar în Suedia, 200 de zile.

Am cerut ca perioada petrecută de domnul Bivolaru în arest să fie scăzută din perioada de şase ani. Perioada de reţinere, deţinere în străinătate, respectiv Suedia şi Franţa, în Paris. În total, cu aproximaţie, ar fi cam 348 de zile, aproape un an de zile„, a declarat Tiberius Bărbăcioru.

Totodată, Tribunalul Bucureşti a decis să fie trimisă o adresă către Tribunalul Sibiu pentru ca dosarul de fond să fie înaintat către instanţa din Capitală, acesta aflându-se acum la Sibiu, unde liderul MISA a deschis un proces prin care cere rejudecarea.

La Sibiu e o procedură mai complexă la care cel condamnat are dreptul în condiţiile în care a fost judecat în lipsă. Nu cerem reluarea procesului de la zero. Instanţa va stabili dacă este îndeplinită condiţia, în sensul ca inculpatul să fi fost judecat în lipsă. Dacă se stabileşte că a fost judecat în lipsă, atunci se redeschide procesul”, a mailarat avocatul lui Gregorian Bivolaru.

Gregorian Bivolaru a fost condamnat definitiv, în iunie 2013, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani cu executare pentru act sexual cu un minor şi a fost extrădat în România în data de 22 iulie 2016, după ce a fost prins în Franţa, scrie Mediafax.

La audierile ce au avut loc în Franţa, Bivolaru a spus că extrădarea sa ar face rău unor adepte ale sale care ocupă funcţii publice, odată cu aducerea acestuia în ţară fiind declanşată o anchetă de către mai multe structuri din MAI. Potrivit surselor citate, scopul anchetei este de a stabili dacă a fost ajutat să fugă din ţară, şi, în cazul în care se confirmă că a primit ajutor, aflarea identităţii complicilor. Astfel, vor fi făcute verificări atât în ceea ce priveşte instituţii ale statului român, cât şi persoane fizice.

Suspiciunile autorităţilor sunt întărite şi de declaraţia pe care Gregorian Bivolaru a dat-o la momentul capturării, în Franţa.

Vă rog să înţelegeţi. Dacă mă trimiteţi în România nu îmi faceţi rău doar mie ci şi mai multor adepte ale mele, care ocupă funcţii publice şi de înaltă demnitate„, ar fi declarat Bivolaru imediat după capturare, a spus Bivolaru, susţin surse apropiate anchetei.

Gregorian Bivolaru a plecat din România în anul 2004 iar în 2005 a primit azil politic în Suedia. Pe 26 februarie anul acesta a fost prins de autorităţile franceze în timp ce se afla la un târg în Paris. Pe parcursul judecării cererii de extrădare, autorităţile suedeze au informat magistraţii francezi că îl menţin pe Gregorian Bivolaru ca azilant.

Liderul MISA a figurat pe lista Agenţiei poliţiei europene (Europol), printre cei mai căutaţi infractori, alături de persoane precum Salah Abdeslam, dat în urmărire pentru implicare în atacurile teroriste comise la Paris în noiembrie 2015.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button