Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza. Nicușor Dan: Aceasta a fost poziția mea constantă

13 mai 2023
465 Afișari
Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza. Nicușor Dan: Aceasta a fost poziția mea constantă
Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza. Nicușor Dan: Aceasta a fost poziția mea constantă | Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza. PMB a făcut recurs la decizia prin care dispoziția de demolare, dată anul trecut, a fost suspendată.

Cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza, respinsă de Tribunalul București

În anul 2010, Curtea de Apel Suceava a anulat autorizația de construcție emisă pentru Cathedral Plaza. Ulterior, proprietarul Millenium a cerut în instanță ca Primăria Generala a Municipiului București să fie obligată să emită o autorizație de intrare în legalitate a construcției.

Acest proces a început în anul 2013, anunță Nicușor Dan, iar vineri, 12 mai 2023, s-a finalizat în prima instanță. Tribunalul București a respins cererea formulată de proprietar.

Poziția mea constantă (inclusiv personal în fața instanței) a fost de respingere a cererii de intrare în legalitate și de desființare a clădirii, a declarat Nicușor Dan.

Dispoziția de demolare a Cathedral Plaza, construcției aflată la intersecția străzilor General Berthelot și Luterană, a fost dată de primarul general în luna iulie a anului 2022. Aceasta a fost suspendată de Tribunal deoarece exista o incertitudine în ceea ce privește posibilitatea intrării în legalitate a clădirii.

Soluția pronunțată azi de Tribunalul București schimbă datele problemei, transmite Nicușor Dan.

Catedrala Sfântul Iosif, pusă în pericol de imobil

Mamutul de sticlă, construit în coasta Catedralei, a fost ridicat de către Millenium Building Development. Motivul pentru care compania a cerut legalizarea imobilului a fost:

  • Imposibilitatea de a demola clădirea fără a afecta monumentul

Costul de demolare pentru Cathedral Plaza este estimat la 70 de milioane de euro.

În contextul demolării acestui imobil există, într-adevăr, riscul ca și Catedrala Sfântul Iosif să fie afectată. Acest lăcaș de cult este un monument istoric din București.

Cookies