Tribunalul a decis: se demolează turnul Cathedral Plaza

de:
09 sept. 2012
3 Afișari
Tribunalul a decis: se demolează turnul Cathedral Plaza

Conform comunicatului ARCB, în motivarea sentinţei de către Tribunalul Dâmboviţa se arată că „decizia de desfiinţare a construcţiei reprezintă o măsură de legalitate, de aplicare a principiului ‘ceea ce este nul nu produce efecte'”.

De asemenea, se reţine că „autorităţile publice sunt obligate să respecte legea, să restabilească ordinea de drept perturbată prin emiterea unui act administrativ nelegal, pentru înlăturarea consecinţelor materiale produse”, că „desfiinţarea acestei construcţii reprezintă pe de o parte aplicarea principiului legalităţii iar pe de altă parte singura posibilitate a înlăturării afectării drepturilor şi intereselor reclamanţilor”.

Instanţa arată că „interesul pe care s-au sprijinit demersurile juridice ale reclamanţilor este un interes public deosebit, întrucât se afectează nu un spaţiu public, ci un spaţiu public cu valoare istorică deosebită, aspect de care autoritatea publică era obligată să ţină seama”, se mai menţionează în comunicatul citat.

„Suntem în măsură să prezentăm în faţa autorităţilor publice şi ultima verigă solicitată în vederea desfiinţării construcţiei ilegale, înălţată prin abuz, înşelătorie, prin pârghii oculte, cu mulţi bani investiţi în acte cel puţin dubioase. Avem deja o primă hotărâre definitivă privind desfiinţarea acestei aventuri ilegale cu implicaţii asupra patrimoniului naţional şi asupra cultului catolic. Demersurile noastre nu se opresc aici, deoarece am solicitat instanţei de judecată să oblige chiar pe investitor la demontarea construcţiei, pentru a înlătura prejudiciul produs Catedralei, dosar aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1. Reamintim că şi DNA continuă cercetările în cazul celor care au semnat procesul-verbal de recepţie fictivă a construcţiei”, a declarat arhiepiscopul Ioan Robu.

Potrivit portalului Ministerului Justitiei, citat de Hotnews, in data de 28 iunie 2012, Tribunalul Dambovita a decis urmatoarele:  „Admite cererea formulata de reclamantii Bor Iuliana, Dudac Mihaela si Arhiescopia Romano – Catolica Bucuresti, pirit fiind Primarul municipiului Bucuresti si in consecinta : Obliga pe pirit, sa emita decizia privind desfiintarea constructiei – imobil de birouri Cathedral Plaza, situata in Bucuresti, str. General Berthelot nr.11 – 15, sector 1 si respectiv str. Luterana, nr.15 si 15A, sector 1, realizata fara autorizatie de construire legala, autorizatie emisa la solicitarea SC Millennium Building Development SRL Bucuresti, de Primaria sectorului 1 Bucuresti. Dispune obligarea piritului la luarea tuturor masurilor administrative de aducere a terenului in situatia anterioara emiterii autorizatiei, in vederea refacerii cadrului natural din zona de protectie a Catedralei Sf. Iosif”

Constructorul Millenium Building susține însă că o nicio instanță judecătorească nu a cerut demolarea clădirii: „Daca intr-adevar o instanta judecatoreasca s-a pronuntat cu privire la obligarea Primariei Generale a Capitalei de a dispune anumite masuri in legatura cu cladirea fara a cita macar Millennium Building Development (MBD), vom verifica circumstantele in care o asemenea hotarare judecatoreasca a putut fi emisa fara respectarea celui mai elementar drept la aparare al proprietarului cladirii.”, a declarat  Robert Rosu, avocatul Millennium Building Development. „In orice caz, o sentinta pronuntata intr-un asemenea cadru procesual nu este opozabila MBD”, a mai spus avocatul.

De altfel,dezvoltatorii susțin că Tribunalul Dambovita nu a dispus demolarea Cathedral Plaza, ci obliga Primaria Generala a Capitalei  sa emita un act administrativ prin care sa dispuna anumite masuri in legatura cu cladirea. „Orice astfel de act administrativ va fi atacat de MBD, in concordanta cu drepturile sale legale” – adaugă Millenium De.

Prin urmare, contrar afirmatiilor Arhiepiscopiei Romano-Catolice, lupta in instanta este departe de a se fi incheiat, iar Millennium Building Development a obtinut deja o victorie la Tribunalul Neamt, care a respins o cerere de demolare formulata de arhiepiscopie.velopment Building SRL, într-un comunicat.

De altfel, conform unui sondaj realizat de catre institutul independent The Money Channel Institute, bucurestenii nu isi doresc demolarea Cathedral Plaza (56%) – o masura administrativa fara precedent in Europa -, pe care o vad ca pe o oportunitate de a crea noi locuri de munca (69%) si de a aduce taxe la bugetul local (53%). In plus, 55% dintre bucuresteni asteapta din partea Primariei Generale solutii pentru mentinerea cladirii.

Millennium Building Development aminteste ca Arhiepiscopia Romano-Catolica si-a dat initial acordul pentru proiectul Cathedral Plaza, exprimandu-si dorinta ca aceasta cladire sa puna in valoare Catedrala „Sf. Iosif” si sa ofere un spatiu  de intalnire in piateta pentru enoriasii romano-catolici, acestea fiind respectate de catre investitor.

Proiectul Cathedral Plaza, al Millennium Building Development, a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrările au început pe 9 martie 2006. În aprilie 2006, autorizaţia a fost contestată în instanţă de reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti. Din iulie 2007, lucrările au fost întrerupte de mai multe ori, din cauza litiigiilor dintre Arhiepiscopie şi dezvoltatori.

Majoritatea locuitorilor Capitalei consideră însă că eventuala demolare a clădirii Cathedral Plaza reprezintă un pericol pentru locuitori şi pentru clădirile din apropiere, anunţă un sondaj realizat recent de The Money Channel Institute la comanda postului de televiziune The Money Channel. Conform sondajului, majoritatea bucureştenilor doresc ca primarul Sorin Oprescu să intervină pentru găsirea unei soluţii în favoarea păstrării clădirii. 

Potrivit sondajului, 66% dintre bucureşteni nu sunt deranjaţi de faptul că imobilul a fost ridicat în apropierea Catedralei “Sf. Iosif” iar 46% nu cred că era mai bine ca în locul Cathedral Plaza să fi fost păstrat terenul viran.

Concilianţi, 55% dintre bucureşteni îşi doresc ca primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, să intervină în medierea conflictului dintre Arhiepiscopia Romano-Catolică şi proprietar în vederea găsirii unei soluţii pentru păstrarea clădirii.

De altfel, o largă majoritate a bucureştenilor – aproape 70% – consideră că proiectul Cathedral Plaza va contribui la dezvoltarea Bucureştiului prin crearea de locuri de muncă iar 53% – prin taxele şi impozitele aferente care vor fi plătite la bugetul de stat.
Sondajul a fost realizat de The Money Channel Institute în rândul populaţiei adulte cu vârsta de 18 şi peste 18 ani din Bucureşti, în perioada 16 – 23 august 2012, şi are o marjă de eroare de +/- 3,1%, pentru un grad de încredere de 95%.

Cookies