Astăzi, 16 septembrie, a început Săptămâna Europeană a Mobilității (European Mobility Week) 2024, o campanie ce are sprijinul Comisiei Europene, ce încurajează comunitățile de pe continent să implementeze și să promoveze măsuri pentru un transport durabil.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) anunță că până duminică vor avea loc numeroase de activități în Capitală, precum primele curse demonstrative ale Trenului Metropolitan pe relația Gara de Nord – Gara Obor, expoziții de trenuri, de tramvaie și de alte vehicule de epocă, expoziții și dezbateri pe tema soluțiilor de mobilitate și a gestionării spațiului public comun, muzică de fanfară, ateliere de creație și întâlniri cu animale de companie pentru copii.
Săptămâna aceasta, cetățenii au șansa de a testa alternative la utilizarea mașinilor personale, contribuind astfel la reducerea poluării și la îmbunătățirea calității vieții.
Tema „Shared Public Space” („Spațiul Public Comun”) a fost aleasă în acest an pentru a sublinia importanța gestionării spațiului public într-un mod echitabil și responsabil. Aceasta evidențiază necesitatea de a crea medii urbane în care toată lumea, inclusiv pietonii și bicicliștii, să se poată deplasa în siguranță și confortabil.
Astfel că, TPBI și partenerii săi încurajează comunitățile, prin activitățile ce vor avea loc în perioada 16-22 septembrie, să decidă colectiv cum să utilizeze spațiile publice pentru a asigura un acces echitabil și pentru a promova mobilitatea durabilă.
Programul Săptămânii Mobilității Europene este următorul:
Asociația Română pentru Smart City (ARSC) și TPBI, în parteneriat cu Primăria Capitalei, organizează o conferință în care se va discuta cu lideri din domeniul mobilității urbane pentru a explora soluții concrete pentru viitorul orașelor. Participanții vor învăța din experiențele europene și vor avea ocazia să contribuie la discuții strategice esențiale pentru dezvoltarea sustenabilă.
Obiectivele Conferinței:
Proiectul „Principium Mobilitas” este organizat de Direcția de Mediu-Serviciul Ecologie Urbană din cadrul Primăriei Capitalei în colaborare cu TPBI. Scopul acestuia este de a promova mobilitatea durabilă, de a prezenta evoluția transportului din București cu beneficiile asupra dezvoltării orașului, reducerii/atenuării emisiilor de gaze poluante și a efectelor negative asupra calității mediului cauzat de traficul excesiv cât și de scoatere în evidență a importanței gestionării spațiului public într-un mod echitabil.
Acțiunea #ShareSpaceForKidsAndPets va avea loc sâmbătă, pe 21 septembrie, în intervalul orar 10:00-14:00 și este destinată copiilor.
Mai mulți copii din cadrul centrului „Casa Speranței DGASPC Sector 4” vor desfășura activități sportive și vor crea desene ce ilustrează moduri creative și reprezentative legate de tema „Spațiul Public Comun”.
În cadrul acestui eveniment vor avea loc:
Săptămâna Europeană a Mobilității va fi marcată și prin organizarea unor evenimente în Gara de Nord, care au ca obiectiv principal atragerea publicului și încurajarea utilizării mijloacelor de transport sustenabile în regiunea București-Ilfov.
Iată agenda activităților:
A. Salonul regal (sâmbătă, 21 septembrie), între orele 10:00-18:00. Vor fi invitați reprezentanți din domeniul transporturilor.
B. Expoziție cu vehicule de transport feroviar: 21-22 septembrie, între orele 10:00 – 18:00
C. Trenul Metropolitan – primele curse, demonstrative, în premieră pentru public, pe viitorul traseu dintre Gara de Nord și Gara Obor, 21-22 septembrie, opt curse pe zi (patru curse pe fiecare sens) asigurat cu automotoare Siemens Desiro (Săgeata Albastră).
Muzeul CFR – Acesta va fi deschis publicului 21-22 septembrie, în intervalul orar 10:00-18:00.
Amenajare și prezentare parcări supraetajate/rastele pentru biciclete: 16-30 septembrie.
Expoziție soluții de mobilitate – Păstrând tradiția, va fi organizată o expoziție în Parcul Regele Mihai I pentru promovarea temei „Shared Public Space” (Spațiul Public Comun).
Desfășurare:
Vor fi înființate trasee de autobuz cu puncte de oprire la principalele atracții ale regiunii București – Ilfov, în special la Parcul Regele Mihai I și Parcul Mogoșoaia.
Cursele vor fi efectuate cu autobuze decorate cu materialele specifice din manualul de brand al Săptămânii Europene a Mobilității. Traseele sunt următoarele:
Materiale grafice care concentrează tema #SharedPublicSpace vor rula pe ecranele mijloacelor de transport în comun, pe ecranele din Aeroportul Internațional Henri Coandă și pe toate canalele de comunicare online.
Te-ar mai putea interesa și: